Ne aflăm la ce-a de-a noua oprire în aventura explorării potențialului de transformare a afacerii tale sub egida unui sistem de tip ERP. Nu mai este nevoie de nicio introducere pentru ceea ce presupune utilizarea softului de gestiune NextUP în ceea ce privește gestiunea datelor companiei tale.
Capacitatea de propulsare a afacerii pe culmile succesului este astăzi dependentă de tranziția spre softuri moderne de gestiune a datelor. Nu este un parcurs deloc facil acela de identificare a celor mai potrivite instrumente care să asiste afacerea ta în ralierea la modernitate.
Cu atât mai mult cu cât piața software-lor beneficiază la momentul actul de o plurivalență semnificativă, dificultatea alegerii celui mai adecvat instrument fiind certă. Noi am facilitat traseul ralierii la un sistem modern prin explorarea modalității de funcționare a uneia dintre cele mai utilizate aplicații de tip ERP la momentul actual. Este vorba despre aplicația NextUP, care pe baza atributelor principale manifestate asupra gestiunii datelor aferente proceselor organizaționale poate schimba cursul companiei tale în sens pozitiv.
Asemenea unor piese de puzzle, fiecare episod anterior – DETALII AICI – care conturează minighidul de funcționalitate al aplicației NextUP contribuie pas cu pas la conturarea imaginii de ansamblu cu privire la aplicabilitatea software-ului în cadrul afacerii derulate de tine. Testăm, pentru tine, potențialul de impactare a proceselor organizaționale sub egida unui soft performant de gestiune a datelor. Cele 8 episoade anterioare vizează exploatarea atributelor programului, pe baza înregistrării unor operațiuni care să reflecte maniera de funcționare a aplicației. Astfel, puzzle-ul minighidului de funcționalitate NextUP prinde contur prin fiecare problematică abordată. Iată mai jos o imaginea a acestuia.
Episodul 9 este centrat spre explorarea subsecțiunii Centre de cost din cadrul secțiunii Nomenclatoare. Ultima subsecțiune a meniului Nomenclatoare rămasă neexplorată. Așa cum menționam, subsecțiunea Centre de cost reprezintă ultimul tab al meniului Nomenclatoare.
Aceasta este delimitată în două mari categorii, și anume: Grupe centre de cost și Componența grupei.
NextUP permite configurarea a două grupe de centre de cost în cadrul cărora se pot predefini un număr nelimitat de centre de cost. În cadrul acestora pot fi asociate o serie de elementele de cheltuieli directe și de venituri directe. Alocarea veniturilor și cheltuielilor directe se realizează din documentele introduse în cadrul aplicației.
Înainte de evidențierea manierei de lucru a aplicației cu privire la centrele de cost, este indicat să punctăm câteva aspecte conceptuale cu privire la acestea. Un centru de cost poate fi asimilat unui centru de profit asupra căruia se realizează delimitări clare cu privire la venituri și cheltuieli în vederea deținerii unei imaginii concrete cu privire la aspectul performanței fiecărui centru.
În cadrul NextUP centrele de cost introduse trebuie asociate grupelor de cost. Astfel, un prim pas esențial este legat de predefinirea grupelor de cost în cadrul aplicației. Pentru a defini grupa, accesăm meniul Nomenclatoare, Centre de cost. Adăugarea unei grupe de cost se realizează prin acționarea butonului Adaugă. Astfel, au fost create două grupe de costuri, grupa A, respectiv grupa B, care vor fi asociate cu centrele de cost.
Definirea centrelor de cost pentru grupa A, se realizează din meniul Nomenclatoare, Centre de cost, Componența grupei. În cadrul acesteia, am predefinit 3 centre de cost.
Procedura este similară pentru predefinirea centrelor de cost corespunzătoare grupei B. Astfel, grupei B îi corespund 6 grupe de costuri, conform imaginii de mai jos.
Câmpul Cod reprezintă codificarea grupei care poate fi compusă din 50 de caractere, litere și cifre. Câmpul Denumire face referire la denumirea grupei și poate include 20 de caractere, litere și cifre. Câmpul Tip de date face referire la tipul centrelor de cost din grupa curentă. Utilizatorul poate să recurgă la limitarea tipului centrelor de cost utilizate pentru o anumită grupă.
Dacă intenționăm să urmărim veniturile și cheltuielile pe un partener, în cadrul Tipului de date se selectează opțiunea Parteneri. Astfel, în cadrul unei grupe de cost se pot defini centrele de cost funcție de tab-ul Parteneri.
Astfel, câmpul Parteneri este populat cu înregistrările regăsite în cadrul acestui meniu, altfel spus, cu datele înregistrate în cadrul tab-ului Parteneri din cadrul meniului Nomenclatoare. Dacă dorim să urmărim tipurile de venituri și cheltuieli realizate pe un anumit proiect, vom selecta la subsecțiunea Tipuri de date, opțiunea Altele. Dacă bifăm căsuța Vizibil, atunci centrul de cost aferent grupei respectiv va putea fi vizualizat în cadrul documentelor. Dacă bifăm opțiunea Este centru de cost atunci, entitatea va fi considerată centru de cost. Adăugarea bifei la căsuța Este utilizabil permite selectarea centrului de cost din documente. Dacă dorim ca un centru de cost să nu mai fie vizualizat în cadrul documentelor, atunci debifăm opțiunea Este centru de cost. De asemenea, dacă dorim ca acesta să nu poată fi selectat din cadrul documentelor, atunci anulăm bifa din dreptul opțiunii Este utilizabil.
Informațiile sistematizate cu privire la grupele de centre de cost pot fi exportate în format excel.
Aspectul este similar în cazul Componenței grupei. Astfel, exportul datelor poate fi vizualizat în cele ce urmează:
Poate te întrebi care este real utilitatea centrelor de cost în viața unei companii, sau mai cu seamă, în activitatea de gestiune financiar-contabilă a acesteia. Ei bine, centrele de cost responsabilizează managerii în privința comensurării cheltuielilor angajate precum și a planificării și a controlului. Companiile mari conturează o multitudine de centre de cost gestionate în mod independent de către responsabilii cu fiecare centru de cost. Acest aspect permite urmărirea cu rigurozitate a performanței deținute de către fiecare centru de cost conturat în cadrul entității. În acest mod, se pot adopta decizii oportune și adecvate pentru desființarea unui anumit centru de cost neperformant, în cadrul căruia nu obținem rezultatele scontate.
Odată cu exemplificarea practică a funcționalității centrelor de cost, am încheiat exploatarea Meniului Nomenclatoare, vizualizat prin toate tab-urile specifice, și anume: Societatea, Parteneri, Posturi, Persoane, Conturi, Adrese, Devize și Centre de cost.
Utilitatea unui soft integrat de gestiune a datelor companiei este incontestabilă. Explorarea aplicației NextUP permite oglindirea manierei de lucru a unei astfel de aplicații informatice cu scopul facilitării deciziei de adoptare a acestuia la nivelul proceselor organizaționale. Conturarea minighidului de funcționalitate cu privire la meniul complet referitor la Nomenclatoare relevă maniera facilă de lucru cu tab-urile specifice subsecțiunii.
Explorarea funcționalității programului NextUP însă nu se limitează doar la aceste aspecte. Rămâi altături de noi pentru a te conecta la ansamblul de funcționalități ale softului care vor fi explorate prin intermediul materialelor viitoare.
– Referințe principale de informare – Soft NextUp ERP, versiunea 8.74.0.0.