„ Pentru contabilitate și salarizare – recomandăm NextUp ”
O firma/companie poate credita/împrumuta un asociat/administrator – in conformitate cu prevederile art 144-4 din Legea nr. 31/1990 (societatilor comerciale) – care prevede urmatoarele:
,,(1) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de imprumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM – CLICK AICI.
ATENTIE INSA – la pct. (3) se mentioneaza ca – Prevederile alin. (1) nu se aplica:
a) in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
b) in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane;
IN CONCLUZIE – UN ASOCIAT/ADMINISTRATOR POATE SA IA IMPRUMUT DE LA FIRMA/COMPANIE – maxim echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro – valoarea in lei fiind stabilita la cursul BNR din ziua intocmirii contractului de imprumut. Deci imprumutul se va acorda numai in baza unui contract de imprumut – si sumele se vor trimite numai prin virament bancar.
Din discutiile cu alti colegi, pe aceasta speta – toti recomanda stabilirea unei dobanzi in cadrul contractului de imprumut , avand ca baza nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR.
UN MODEL DE CONTRACT DE IMPRUMUT (ORIENTATIV) – GASITI AICI
MONOGRAFIE CONTABILA (recomandam analitice):
461.ASOC1 = 5121 – LA DATA CONTRACTULUI DE IMPRUMUT
5121 = 461.ASOC1 – LA VIRAREA INAPOI A SUMELOR PREVAZUTE CA IMPRUMUT
ATENTIE – la art. 272 (alin.1) din Legea nr. 31/1990 se mentioneaza la litera c) ca se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144-4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii – deci asociatul nu poate imprumuta sume de bani mai mari de 5.000 euro (echivalent in lei) .
PS – MULTUMIRI COLEGILOR DE PE GRUPURI – PENTRU INFORMATII, SFATURI, IDEI, MODELE, ETC.
🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍
✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor! – click aici sau click aici (F 177)
⏰ – RESURSE UMANE / CODUL MUNCII – ULTIMELE NOUTATI – CLICK AICI
▶️ – TOTUL DESPRE BILANTUL LA 31.12.2024 – CLICK AICI
💡- NOUTATILE LEGISLATIVE (LA ZI) – CLICK AICI
✅ – SECTIUNE MODIFICARI IN DOMENIUL TVA – click aici
⚠️ – CUM STAI LA CURENT CU NOUTATILE FINANCIAR-CONTABILE – CLICK AICI
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI