AcasăCodul munciiOUG nr. 36/2022 - măsuri de protecție socială (sprijin pentru salariații afectai...

OUG nr. 36/2022 – măsuri de protecție socială (sprijin pentru salariații afectai de război)

Cu intarziere va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 340 din 07 aprilie 2022, a fost publicata – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36 din 6 aprilie 2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor în contextul conflictului armat din Ucraina, precum şi ca urmare a sancţiunilor internaţionale aplicate Federaţiei Ruse şi Belarusului.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI – un info rapid, dar si textul integral (via AJFP Dambovita) MULTUMIND INSTITUTIEI PENTRU FURNIZAREA INFORMATIILOR. SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă (7 aprilie 2022) şi până la data de 31 decembrie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale (75% * 6.095 lei = 4.571 lei).

De prevederile de mai sus beneficiază salariaţii angajatorilor afectaţi de imposibilitatea efectuării de tranzacţii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 20%, precum și salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii (CAS și CASS), conform prevederilor Codului fiscal, prin reținere la sursă. Nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă (CAM).

Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

În vederea acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei, angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene (AJOFM), o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere.

Nu beneficiază de indemnizaţie angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate.

PENTRU A DESCARCA OUG 36/2022 – CLICK AICI

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici

💡 – ANAF (oficial) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna februarie 2022 – CLICK AICI
💡 – ANAF (nou) – informare privind cazurile semnificative constatate de inspecția fiscală în luna ianuarie 2022 – click aici
💡 – ATENȚIE – ANAF și Inspecția Muncii vor începe campania/acțiunea de control Cronos (salarii sub-declarate, etc.) – click aici
💡 – Legea nr. 72/2022 – anulare obligații fiscale și modificare acte normative (tratament fiscal diurne) – click aici
💡 – Împuternicire (model 2022) – pentru înrolare/înregistrare in SPV a firmei/companiei/entității, cu semnătura electronică a contabilului – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Cu intarziere va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 340 din 07 aprilie 2022, a fost publicata - Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36 din 6 aprilie 2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor în contextul conflictului armat din Ucraina,...OUG nr. 36/2022 - măsuri de protecție socială (sprijin pentru salariații afectai de război)
error: Conținutul este protejat !!