ITM – amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei (pentru depășirea duratei timpului de muncă), recuperare muncă suplimentară in 90 de zile, etc.

0
1944

Inspectoratele Teritoriale de Muncă informează angajatorii și angajații că în Monitorul Oficial nr. 951 din data de 05 octombrie 2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 117 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53 / 2003 – Codul MunciiTEXT INTEGRAL AICI.

Prin acest act normativ sunt aduse modificări cu privire la munca prestată suplimentar, în speță primirea la muncă a unuia sau mai multor salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în contractele individuale de muncă cu timp parțial se sancționează mai drastic, amenda fiind de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

De asemenea, persoanele care efectuează muncă suplimentară, beneficiază de ore libere plătite aferente orelor lucrate, în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Elementul de noutate care completează Codul Muncii îl reprezintă definirea muncii subdeclarate precum și sancționarea celor care recurg la aceasta.

În sensul legii, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitul pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale.

Prin urmare, angajatul trebuie să conștientizeze că banii primiți ,,în mână” sunt nesupuși fiscalizării, din ei nu se plătesc contribuții pentru asigurări de sănătate și nici contribuții pentru pensii ceea ce evident constituie evident un mare dezavantaj iar angajatorul care recurge la astfel de plăți riscă amenzi cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 lei.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

În același context, în perioada 29.09 – 01.10.2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM-urilor au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul protecție și gardă.

Acțiunea, de tip Campanie Națională, a avut ca obiectiv principal luarea de măsuri care să conducă la reducerea incidenței muncii desfășurată fără forme legale.

Și în domeniul protecție și gardă este susceptibil de a utiliza muncă nedeclarată sau subdeclarată, astfel că verificările inspectorilor de muncă au fost focusate pe încheierea contractelor individuale de muncă, pe repartizarea timpului de lucru și evidențierea acestuia, pe respectarea drepturilor angajaților, respectiv acordarea concediului de odihnă, a repausului săptămânal, plata orelor pentru munca prestată suplimentar și nu în ultimul rând plata drepturilor salariale.

🔍 HG nr. 1071/2021 – stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.550 lei din 01.01.2022) 🔍 – click aici

S-a pus accentul și cei implicați în acest domeniu de activitate au fost informați despre consecințele sociale și economice pe care le generează munca fără contract, în dezavantaj fiind atât angajatorul cât și angajatul.

Sursa (cu multumiri) – ITM Arad

💡 Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiunea actualizată la luna OCTOMBRIE 2021 (editabil și gratuit) 💡 – click aici

REVEDEȚI PREZENTAREA
Inspectia Muncii
Articolul precedentHG nr. 1028/2021 – atribuții inspecții efectuate de Ministerul Finanțelor la instituțiile publice
Articolul următorATENTIE – campanie națională de control in ceea ce privește munca nedeclarată (pană la data de 17.12.2021)
itm-amenda-de-la-10-000-lei-la-15-000-lei-pentru-depasirea-duratei-timpului-de-munca-recuperare-munca-suplimentara-in-90-de-zile-etcInspectoratele Teritoriale de Muncă informează angajatorii și angajații că în Monitorul Oficial nr. 951 din data de 05 octombrie 2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 117 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53 / 2003 – Codul Muncii - TEXT INTEGRAL AICI. Prin...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.