Procedură gestionare contracte de fiducie – ce a adus nou OPANAF nr. 1193/2021 (text integral, info oficial)

0
434

Stimati colegi, va informam cu intarziere ca, in Monitorul Oficial nr. 779 din 12 august 2021, a fost publicat – Ordinul președintelui ANAF nr. 1193 din 27 iulie 2021 – privind aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de fiducie sau ale construcţiilor juridice similare fiduciei, de organizare şi funcţionare a Registrului central al fiduciilor şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor, pentru aprobarea Procedurii privind accesul la Registrul central al fiduciilor şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI UN INFO UTIL (dar si textul integral) – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului a fost instituită obligativitatea transmiterii către ANAF de informaţii cu privire la beneficiarul real al fiduciilor şi organizarea la nivel central a Registrului fiduciilor.

Potrivit art. 780 din Codul civil, sub sancţiunea nulităţii absolute, contractul de fiducie şi modificările sale trebuie să fie înregistrate, la cererea fiduciarului, în termen de o lună de la data încheierii acestora, la organul fiscal competent să administreze sumele datorate de fiduciar bugetului general consolidat al statului.

Pentru aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul preşedintelui ANAF nr. 816/2020, prin care a fost aprobată procedura de înregistrare a contractelor de fiducie, organizarea și funcționarea Registrului central al fiduciilor, precum și formularul „Declaraţie de înregistrare a contractelor de fiducie”.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Reglementările referitoare la organizarea Registrului fiduciilor au fost modificate prin O.U.G. nr. 111/2020: a) a fost extinsă sfera de cuprindere a Registrului central al fiduciilor, fiind instituită obligația de înregistrare în acest registru și a construcțiilor juridice similare fiduciilor; b) a fost instituită obligația instituțiilor raportoare și a autorităților de a informa Oficiul şi autorităţile care gestionează aceste registre cu privire la orice neconcordanţă între informaţiile disponibile în registrele centrale privind beneficiarii reali şi informaţiile privind beneficiarii reali pe care le deţin.

Pe lângă obligația de a constitui și gestiona Registrul central al fiduciilor, ANAF are și obligația să asigure accesul la Registru: a) autorităţilor care au competenţe de supraveghere şi control, organelor judiciare şi Oficiului, în timp util, fără nicio restricţie şi fără a alerta persoana în cauză; b) entităţilor raportoare atunci când aplică măsurile de cunoaştere a clientelei; c) oricărei persoane fizice sau juridice care poate demonstra un interes legitim; d) oricărei persoane fizice sau juridice care înaintează o cerere scrisă în ceea ce priveşte o fiducie sau o construcţie juridică similară care deţine o participaţie ce îi asigură controlul în orice persoană juridică de drept privat.

PENTRU A DESCARCA OPANAF 1193/2021 click aici

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art. 19 alin. (8^2) din Legea nr. 129/2019, accesul la Registru, în cazul persoanelor fizice sau juridice îndreptăţite, este asigurat cu condiţia înregistrării online şi plăţii unei taxe administrative stabilită de ANAF.

Având în vedere cele de mai sus, prin prezentul ordin: a) se actualizează declaraţia de înregistrare a contractelor de fiducie și de actualizare a Registrului central al fiduciilor; b) se completează atât a procedura de înregistrare a contractelor de fiducie, cât și cea a Registrului central al fiduciilor cu o rubrica privind menţiunea provizorie; c) se aprobă procedura privind accesul la Registrul central al fiduciilor.

REVEDEȚI PREZENTAREA
Materiale ANAF/MFP
Articolul precedentComunicarea actului administrativ fiscal – precizări valabile 2021 (oficial ANAF)
Articolul următorProcedură control intern – ce a adus nou OPANAF nr. 1172/2021 (info oficial si text integral)
procedura-gestionare-contracte-de-fiducie-ce-a-adus-nou-opanaf-nr-1193-2021-text-integral-info-oficialStimati colegi, va informam cu intarziere ca, in Monitorul Oficial nr. 779 din 12 august 2021, a fost publicat - Ordinul președintelui ANAF nr. 1193 din 27 iulie 2021 - privind aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de fiducie sau ale construcţiilor juridice similare...

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.