Ultimele modificări la norme metodologice ale Codul Fiscal – ce a adus nou HG nr. 864/14.10.2020

1
2159

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 956 din 16 Octombrie 2020, a fost publicata Hotărârea Guvernului României nr. 864 din 14 Octombrie 2020TEXT INTEGRAL AICI – pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal a fost necesară în vederea corelării cu prevederile Codului fiscal, ca urmare a modificărilor succesive aduse acestuia, dar nu numai.

🎯 IMPOZITUL PE PROFIT 🎯

👉 A fost introdusă o nouă categorie de cheltuieli deductibile: „cheltuielile efectuate în vederea respectării obligaţiilor de compensare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare.”

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

🎯 TVA 🎯

🔍 A fost modificat exemplul nr. 2 de la punctul 4 alin. (5) privind data de la care o persoană fizică trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în situația în care în cursul unui an efectuează mai multe livrări de clădiri și/sau terenuri.

🔍 Au fost aduse clarificări privitoare la transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, în situaţia în care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare, transfer care nu constituie livrare de bunuri.

🔍 Au fost făcute precizări legate de tratamentul fiscal aplicabil cupoanelor valorice, cum ar fi: tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi altele asemenea.

🔍 S-au actualizat normele metodologice privitoare la aplicarea cotei reduse de 5% pentru: livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, cazarea în cadrul sectorului hotelier și serviciile de restaurant și de catering.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🔍 S-a precizat faptul că, în situaţia în care bunurile de capital au fost utilizate pentru realizarea de operaţiuni cu drept de deducere, altele decât cele constând în livrarea în regim de taxare a bunurilor respective, în perioada în care persoanele impozabile au avut codul de TVA anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e) şi h) din Codul fiscal, acestea au dreptul, după reînregistrarea în scopuri de TVA, să efectueze o ajustare pozitivă pentru o cincime sau o douăzecime din taxa dedusă iniţial pentru fiecare an din perioada în care au avut codul de TVA anulat şi în care bunurile de capital au fost utilizate pentru realizarea de operaţiuni cu drept de deducere.

🔍 Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor care optează în timpul desfășurării activității să se înregistreze în scopuri de TVA (cifra de afacerii fiind sub plafon) se va considera valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea (anterior era data comunicării deciziei de înregistrare în scopuri de TVA).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

🔍 Au fost aduse modificări criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal care au avut anulat codul de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal în baza procedurii de evaluare a intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera de aplicare a TVA.

🔍 Au fost făcute modificări și completări și la normele metodologice aferente Titlului VIII – Accize și alte taxe speciale.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.