NEWS – ANAF va transmite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declarațiile fiscale și care nu au solicitat regim derogatoriu

0
1462

Potrivit prevederilor art.92 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala, contribuabilii/platitorii care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege sunt declarati inactivi fiscal si le sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii fiscale.

Unui contribuabil declarat inactiv i se anuleaza, potrivit legii, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, iar inactivitatea se inscrie in cazierul fiscal al contribuabilului si al reprezentantilor legali ai acestuia.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

De asemenea, pentru a se reactiva, contribuabilul respectiv trebuie sa-si indeplineasca toate obligatiile declarative prevazute de lege si sa nu inregistreze obligatii fiscale restante.

Prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 934/2020 s-a stabilit ca, pentru declaratiile fiscale al caror termen legal de depunere s-a implinit in perioada starii de urgenta, notificarile de nedepunere a declaratiilor fiscale se emit in termen de 30 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

ANAF mentioneaza ca, dupa expirarea termenului legal de depunere a declaratiilor fiscale, din data de 25 iunie 2020, organele fiscale aplica procedurile pentru identificarea contribuabililor care indeplinesc conditia pentru declararea inactivitatii fiscale potrivit art.92 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici

Tn aplicarea acestei proceduri, organele fiscale manifesta un rol activ, prin transmiterea notificarilor de nedepunere a declaratiilor fiscale. De asemenea, dupa intocmirea listei contribuabililor care indeplinesc conditiile pentru a fi declarati inactivi fiscal, organele fiscale emit si comunica si notificarile privind privind indeplinirea conditiilor privind declararea ca inactiv.

ANAF mai mentioneaza ca, potrivit reglementarilor In vigoare, contribuabilii au obligatia depunerii declaratiilor fiscale, la termenele prevazute de lege, iar aceasta obligatie se mentine si daca a fost efectuata plata obligatiei fiscale respective, precum si in cazul in care, in perioada de raportare nu rezulta sume de plata, dar exista obligatia declarativa prevazuta de lege.

ANAF (important) – după data de 25 iunie 2020 se vor emite deciziile privind obligațiile fiscale accesorii – click aici

Tn acest sens, pentru a preveni declararea ca inactivi fiscal, acei contribuabili care isi suspenda activitatea ai inregistreaza mentiunea privind inactivitatea temporara in Registrul Comertului (ONRC) sau la entitatea care i-a autorizat, pot beneficia, la cerere, de regimul derogatoriu de declarare a impozitelor si taxelor.

Cererea privind acordarea regimului derogatoriu de declarare se depune la organul fiscal competent. Contribuabilii carora Ii se aproba aplicarea regimului de declarare derogatoriu nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale.

Totodata, contribuabilii care nu desfasoara activitate si nu beneficiaza de regimul derogatoriu de declarare, au obligatia depunerii declaratiei fiscale, la termenele prevazute de lege, inscriind zero la obligatia fiscala, evitand, n acest fel, inscrierea in registrul contribuabililor inactivi.

– ANAF (oficial) – instrucțiuni plată prin SPV (utilizare serviciu/meniu „Plata Obligații fiscale”) – facilitate operațională din 11.06.2020 – CLICK AICI

Sursa – ANAF (Serviciul Comunicare, Relatii Publice §i Mass-Media)

REVEDEȚI PREZENTAREA
ANAF
Articolul precedentOFICIAL (Min. Muncii) – situația CIM suspendate la data de 15.06.2020 (din nou scăderi mari)
Articolul următorNOU – clarificări pe tema prelungirii ICC și a stimulentului de inserție,
Potrivit prevederilor art.92 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala, contribuabilii/platitorii care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege sunt declarati inactivi fiscal si le sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivitatii fiscale. Unui contribuabil...news-anaf-va-transmite-notificari-tuturor-contribuabililor-care-nu-au-depus-declaratiile-fiscale-si-care-nu-au-solicitat-regim-derogatoriu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.