AcasăLegislatie actualizataOPANAF nr. 987/2020 - modificare formulare colectare (info și text integral)

OPANAF nr. 987/2020 – modificare formulare colectare (info și text integral)

Stimati colegi, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 368bis din 7 mai 2020, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 987 din 27 aprilie 2020 – pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui ANAF privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR) – precum si textul integral. SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

– ANAF implementează sistemul electronic de poprire a conturilor bancare, prin automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

– Astfel, prin noul mecanism se are în vedere ca disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor să nu fie afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare, astfel încât să nu producă sincope în activitatea desfăşurată de aceştia, iar ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară să se realizeze cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancare se va efectua masiv, de la nivel central al ANAF pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit.

– Ținând cont de cele de mai sus, a fost necesară modificarea Ordinului președintelui ANAF nr. 63/2017, atât pentru modificarea și completarea unor modele de formulare, cât și pentru introducerea unor noi modele de formulare.

– Modelele de formulare care se impun a fi modificate, sunt următoarele:

„Adresa de înființare a popririi asigurătorii asupra disponibilităților bănești”;
„Adresa de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, ca urmare a transformării măsurilor asigurătorii în măsuri executorii”;
„Adresa de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești”;
„Adresa de suspendare, temporară, totală sau parțială a indisponibilizării conturilor”;
„Adresa privind continuarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești”;

Termen pentru depunerea solicitărilor pentru șomaj tehnic (ANOFM) și indemnizații de sprijin (plătite prin AJPIS-uri) – click aici

„Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești”.
„Adresa de înființare a popririi asigurătorii asupra sumelor datorate debitorului de către terți”;
„Decizie de ridicare a popririi asigurătorii asupra disponibilităților bănești”;
„Decizie de ridicare a popririi asigurătorii asupra sumelor datorate debitorului de către terți”;
„Decizie de ridicare a sechestrului asigurător aplicat asupra bunurilor”;
„Adresa de înființare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terți”;
„Adresa de înființare a popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autoriăți sau instituții publice”;
„Adresa de înștiințare privind înființarea popririi”;
„Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizării reținerilor”;
„Adresa privind continuarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre terți”;
„Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită asupra sumelor datorate debitorului de către terți”;
„Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită aplicate asupra bunurilor sechestrate”.

ANPIS (oficial) – procedura de completare a cererii (se poate scrie de mână pe o foaie albă și apoi atașa la PDF) – click aici

Totodată, în ceea ce privește „Adresa de înființare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terți”, s-a considerat necesar ca formularul prevăzut în Anexa nr. 21 din O.P.A.N.A.F. nr. 63/2017 să fie abrogat, iar elementele care privesc transformarea măsurilor asigurătorii în măsuri executorii, să fie preluate în modelul de formular prevăzut în Anexa nr.25, întrucât conținutul modelului de formular era similar, doar obiectul de emitere fiind diferit, motiv pentru care nu se impune utilizarea de modele de formulare distincte. Astfel, în acest caz, organul de executare silită va bifa după caz, dacă este vorba de înființare poprire sau de transformare din măsuri asigurătorii în măsuri executorii.

Referitor la modelul de formular „Adresa de înștiințare privind înființarea popririi”, și în acest caz s-a considerat necesar ca formularul prevăzut în Anexa nr. 22 din O.P.A.N.A.F. nr.63/2017 să fie abrogat, iar în cuprinsul adresei de înștiințare transmisă debitorului, astfel cum a fost modificată și completată prin prezentul proiect de act normtiv, să se facă referire la toate măsurile care privesc înființarea popririi, întrucât că și în situația de mai sus conținutul adresei de înființare era similar doar obiectul de emitere fiind diferit, motiv pentru care nu se impune utilizarea de modele de formulare distincte. Astfel, și în acest caz, organul de executare silită va bifa după caz, ce măsură de executare silită prin poprire a fost înființată pentru care se înștiințează debitorul.

PENTRU A DESCARCA OPANAF 987/2020 – CLICK AICI

De asemenea, atât din „Adresa de suspendare, temporară, totală sau parțială a indisponibilizării conturilor”, cât și din „Adresa privind continuarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești”, a fost eliminată trimiterea prin care acestea erau comunicate și debitorului, întrucât în forma veche acestea conțineau și elemente care priveau doar debitorul și nu era necesar a fi cunoscute și de instituția de credit sau terțul poprit. Ținând cont de aceste aspecte se impune completarea O.P.A.N.A.F. nr.63/2017, cu două noi modele de formulare, respectiv, „Adresa de înștiințare privind suspendarea măsurilor de executare silită” și „Adresa de înștiintare privind continuarea măsurilor de executare silită”, prin care debitorul va fi înștiintat cu privire la măsura de suspendare sau continuare a măsurilor de executare silită prin poprire (bancă/terți).

În plus, menționăm că urmare modificării art. 230 alin. (5) și art. 233 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, se impune introducerea unui nou model de formular, respectiv „Adresa privind actualizarea sumelor rămase de recuperat, ca urmare a stingerilor efectuate, din popririle înființate”, prin care terțul poprit/instituția de credit să fie informați cu privire la suma rămasă de recuperat, astfel încât aceștia să procedeze la virarea sumelor rămase nestinse în evidența fiscală, iar activitatea debitorilor să nu fie afectată.

AJOFM (oficial) – cum evitam erorile lunii martie, în privința documentelor aferente șomajului tehnic – CLICK AICI

În altă ordine de idei, având în vedere modificările anterioare ale art. 253 și art. 254 din Codul de procedură fiscală (posibilitatea cumpărătorului de a plăti în rate și bunurile mobile adjudecate la licitații, precum și condițiile în care se încheie procesul verbal de adjudecare), a fost necesară modificarea corespunzătoare a următoarelor modele de formulare:

„Cerere de participare la licitaţie şi oferta de cumpărare”;
„Proces-verbal privind desfăşurarea şi rezultatul licitaţiei pentru valorificarea bunurilor mobile”;
„Proces-verbal privind desfăşurarea şi rezultatul licitaţiei pentru valorificarea bunurilor imobile/ansamblului de bunuri imobile”;
„Proces-verbal de adjudecare pentru bunuri mobile”;
„Proces-verbal de adjudecare pentru bunuri imobile/ansamblu de bunuri imobile”.
Totodată, au fost modificate și următoarele modele de formulare din Ordinul preşedintelui ANAF nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale, emise și tipărite prin intermediul unității de imprimare rapidă:
„Adresa de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești”;
„Adresa de înștiințare privind înființarea popririi”;
„Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești”;
„Adresa de înființare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți”;
„Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită asupra sumelor datorate debitorului de către terți”.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Stimati colegi, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 368bis din 7 mai 2020, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 987 din 27 aprilie 2020 - pentru modificarea și completarea unor ordine ale președintelui ANAF privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate...OPANAF nr. 987/2020 - modificare formulare colectare (info și text integral)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura