AcasăCodul munciiTICHETELE DE CREŞĂ - cum pot fi utilizate, limite acordare, valoare, plus...

TICHETELE DE CREŞĂ – cum pot fi utilizate, limite acordare, valoare, plus alte considerații generale (info oficial nov. 2019)

TICHETELE DE CREŞĂ – sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap

Tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul şi se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă.
Valoarea tichetelor de creşă se cumulează cu alocaţia de stat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, şi cu stimulentul de inserţie care se acordă la reluarea activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011.

Tratamentul fiscal al biletelor de valoare – tabel comparativ oficial (info actualizat OCT. 2019) – click aici

În cazul salariaţilor angajaţi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, precum şi în cazul cumulului de funcţii, tichetele de creşă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcţia de bază, beneficiarul tichetele de creşă alege, în scris, angajatorul care îi va acorda tichetele de creşă, având obligaţia de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, şi către ceilalţi angajatori opţiunea.

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – DGRFP Brasov

Baza legală:

-Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, cu excepţia art. 24 – 27, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 şi art. 35, care a intrat la vigoare la 3 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, Partea I,
– Legea 227/2015 privind Codul fiscal: 25 alin. (3) lit. b) pct. 3, art. 60, art. 76 alin.(3) lit. h), art. 142 lti.r), art. 157 alin.(2) .- HG 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: pct. 14 alin.1 dat în aplicarea art. 76, -HG 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
TICHETELE DE CREŞĂ - sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap Tichetele de...TICHETELE DE CREŞĂ - cum pot fi utilizate, limite acordare, valoare, plus alte considerații generale (info oficial nov. 2019)
error: Conținutul este protejat !!