AcasăDeclaratii fiscaleRăspunsurile din sesiunea ANAF - "Case de marcat - facilități, obligații, termene"...

Răspunsurile din sesiunea ANAF – “Case de marcat – facilități, obligații, termene” – din data de 03.10.2018

Va supunem atentiei, intrebarile si raspunsurile postate cu ocazia sesiunii de asistenţă online a ANAF de miercuri – sesiune cu titlul “Case de marcat – facilități, obligații,termene”. Speram sa va fie de folos.

INTREBARE – Buna ziua. Cine trebuie sa transmita efectiv declaratia A4200 lunar cu fisierele extrase din casa de marcat – distribuitorul casei de marcat, sau contabilul? Distribuitorul poate depune declaratia 150 pentru a primi acces la depunerea acestei declaratii lunare? Declaratia A4200 este o declaratie fiscala sau informativa?

RASPUNS – Agenția Națională de Administrare Fiscală Obligatia transmiterii declaratiei A4200 revine utilizatorului AMEF. Pentru depunere, persoana care semneaza A4200 cu certificat digital calificat, trebuie sa fie inregistrata cu drept de depunere declaratii in numele utilizatorului (declaratia 150).

INTREBARE – Buna ziua, va rog sa imi transmiteti daca formularul A4200 include A4203, operatorul economic avand obligatia depunerii doar a A4200.

RASPUNS – A4200 contine un fisier opis – cu indicativul A4200 – si fisierele XML de tip zi fiscala – cu indicativul A4203. Aplicatia ANAF DUKIntegrator produce din toate acestea un singur document, numit declaratie de tip A4200, avand in el incluse toate zilele fiscale corespunzatoare opisului respectiv.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Buna ziua. Se mai sanctioneaza depunerea cu intirziere a declaratiei de instalare , dupa o luna de zile, la organul fiscal?

RASPUNS – Agenția Națională de Administrare Fiscală Buna ziua! Va rugam sa ne comunicati daca va referiti la F4102.

INTREBARE – 1 – Buna ziua, in luna august am pus in functiune casa de marcat cu jurnal electronic. In luna septembrie cand s-a dorit exportarea fisierului pentru a se depune declaratia la A4200, s-a constatat ca AMEF este defecta. A fost luata de societatea furnizoare in service si nici pana astazi nu au inapoiat-o. Cum se procedeaza in astfel de cazuri? Trebuie anuntat ANAF, in vreun mod despre acest fapt? Daca da, cine este responsabil pentru aceasta informare? La restituirea aparatului cum se declara veniturile din lunile anterioare, de functionare a aparatului? Dar daca datele din memoria aparatului au fost pierdute din cauza defectiunilor si a reparatiilor? Cum se procedeaza? si intrebarea numarul doi: daca in luna august s-a folosit casa noua de marcat cu jurnal electronic si s-a omis depunerea declaratiei A4200, care este sanctiunea pentru nedepunere in termen? Se pot depune in luna octombrie doua declaratii A4200, una pentru august 2018 si una pentru septembrie 2018? Va multumesc pentru raspunsul dvs.
2 – Multumesc pentru raspuns insa nu este foarte concludent in ceea ce priveste depunerea declaratiei A4200… Care este sanctiunea pentru depunere cu intarziere a declaratiilor A4200 si F4109?

RASPUNS – 1 – În situaţia defectării aparatului de marcat electronic fiscal utilizatorii consemnează în cartea de intervenţii a aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora la care au anunţat defectarea acestuia şi păstrează notificarea efectuată conform celor convenite de părţile contractante.
Până la repunerea în funcţiune a aparatului defect, utilizatorii, cu excepţia taximetriştilor, înregistrează toate operaţiunile efectuate în această perioadă în registrul special, care se completează fără ştersături şi fără spaţii neutilizate.
La repunerea în funcţiune a aparatului tehnicianul unităţii de service acreditate, denumit în continuare tehnician de service, consemnează în registrul special, după ultima înregistrare a operaţiunilor efectuate de utilizator, data şi ora începerii funcţionării aparatului, sub semnătura şi numele în clar ale tehnicianului de service.
Până la repunerea în funcţiune a aparatului defect, utilizatorii emit chitanţe pentru respectivele operaţiuni şi facturi, la cererea clienţilor, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

În momentul constatării defectării sau umplerii memoriei fiscale, precum şi în alte cazuri care necesită înlocuirea memoriei, utilizatorul este obligat să notifice distribuitorul autorizat şi/sau unitatea de service acreditată, după caz.

Facem urmatoarele precizari:
1) La înlocuirea memoriei fiscale datele înregistrate pe întreaga perioadă de funcţionare, începând cu operaţia de fiscalizare a memoriei fiscale, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) din OUG 28/1999, vor fi tipărite, iar pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din aceeasi ordonanţa vor fi înregistrate la nivel de an, lună, zi pe un suport electronic şi păstrate la utilizator. Pe suportul electronic se vor înscrie şi toate jurnalele electronice ce au fost iniţializate pe perioada de funcţionare a memoriei fiscale înlocuite.
2) Atunci când natura defecţiunii nu permite citirea memoriei fiscale sau a oricărui jurnal electronic, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale, cu aparatul de marcat electronic fiscal, distribuitorii autorizaţi sunt obligaţi ca, în maximum 7 zile de la înlocuirea memoriei fiscale, să asigure citirea acestora prin mijloace proprii.
3) În cazul şi în intervalul de timp prevăzute la pct. 2) utilizatorii sunt obligaţi să îndeplinească cerinţele menţionate la pct. 1).

În cazul în care natura defecţiunii nu permite distribuitorului autorizat citirea prin mijloace proprii a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale, acesta notifică în scris, prin poşta electronică sau fax, organul fiscal competent, în termen de 24 de ore de la efectuarea intervenţiei. În situaţia în care natura defecţiunii nu permite distribuitorului autorizat citirea prin mijloace proprii a memoriei fiscale sau a jurnalului electronic al aparatelor de marcat electronice fiscale, acesta înregistrează informaţia în registru în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la efectuarea intervenţiei.

Pentru mai multe informatii referitoare la situatia descrisa de dvs, va rugam sa ne transmiteti o solicitare prin intermediul formularului de contact ce poate fi accesat la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

2 – Atat A4200 cat si F4109 intra sub incidenta art. 59 CPF. In consecinta, in conformitate cu prevederile art.336 lit h) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, se sanctioneaza nefurnizarea la termen de către contribuabil/plătitor a informaţiilor periodice solicitate de organul fiscal potrivit art. 59. Precizam ca aceste contraventii intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017.

Intrebările și răspunsurile adresate la sesiunea de asistență din data de 1 august a.c. care a avut acceași temă – click aici

INTREBARE – Buna ziua! Un P.F.A. care nu are activitate decat 3 luni, pe timpul verii, depune declaratie lunar?

RASPUNS – Depuneti A4200 pentru cele 3 luni si F4109 pentru fiecare luna in care nu utilizati aparatul de marcat. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4109.html . In completare la raspunsul nostru facem precizarea ca, prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se înţelege aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, în nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricăreia dintre datele pentru care exista obligatia de raportare (bon fiscal si raport Z).

INTREBARE – I.I., comert ambulat. Am inteles ca e necesara achizitia unei case de marcat cu jurnal electronic pana cel tarziu la 01 noiembrie 2018 (pentru firmele mici).
1. E necesara conectarea permanenta a casei de marcat la internet? Sau doar la transmiterea raportului Z?
2. Este obligatoriu contract de service cu firma de la care se achizitioneaza casa de marcat cu jurnal electronic? (sau de la alta firma autorizata pentru asta)

RASPUNS – Nu este prevazuta aceasta cerinta, astfel incat nu este necesara conectarea permaneneta a casei de marcat la internet, insa trebuie sa puteti exporta datele pe un mediu de stocare extern.
2. Dvs trebuie sa aveti contract de service cu distribuitori/unitati de service acreditati, acestia fiind prevazuti in lista care poate fi accesata la urmatorul link: http://discutii.mfinante.ro/

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Buna ziua! In formularul PDF A4200 creat pentru luna septembrie, imi apare luna declararii ca fiind octombrie. La fel si in recipisa : Ati depus o declaratie tip A4200.. ….pentru perioada de raportare 10.2018. Nu exista erori de validare. Perioada de raportare nu ar trebui sa fie septembrie? Mentionez ca toate rapoartele Z din declaratie apartin lunii septembrie.

RASPUNS – Aplicatia A4200 apare automat luna in care este completata, nu cea corespunzatoare fisierelor.

INTREBARE – Buna ziua. Daca un srl a avut activitate 1 an, iar acum, de 5 ani incoace nu a mai avut activitate, este obligat sa aiba aceasta noua casa de marcat? Multumesc.

RASPUNS – Stimata doamna, pentru a raspunde la intrebarea dvs avem nevoie de informatii suplimentare, de ex. Care este exact situatia societatii, daca firma este inactiva etc. In functie de situatia dvs concreta se poate stabili tratamentul juridic. Pentru a va formula raspuns avem rugamintea de a ne scrie pe Formularul de contact. Acesta poate fi accesat la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – La validarea declaratiei a aparaut eroara: “R1: Numarul de zile fiscale declarate (31) este diferit de numarul de fisiere de tip zi fiscala gasite (34)” si declaratia nu s-a format. Ce pot face in acest caz?

RASPUNS – In instructiunile publicate pe portal, rubrica A4200 este explicat faptul ca, in folderul unde se gasesc fisierul opis (unul singur) si fisierele zile fiscale nu trebuie sa se mai afle alte fisiere, deoarece DUKIntegrator nu poate sa discearna care sunt cele corecte. In cazul de fata folderul contine 34 (zile fiscale ) + 1 (opis) fisiere, in vreme ce in opis sunt specificate doar 31 zile fiscale.

INTREBARE – 1 – PFA-servicii înfrumusețare, ctb in Saga. Ce cerinte trebuie sa intruneasca casa de marcat, din ce data trebuie sa o am(sa nu fiu pasibila de amenda) , ce trebuie transmis catre Anaf si prin ce canal(am svp) si din ce data? 2 – si pfa-ul (fie in sistem real, fie norma de venit) cum va exporta jurnalul xml? Svp sau cu semnatura digitala? Este nevoie de angajarea unui contabil sau se va putea continua ca si pana acum.. Ne ținem noi evidenta fiscala? Mulțumesc anticipat!

RASPUNS – 1- Operatorii economici au obligaţia de a utiliza numai aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic (case de marcat generație nouă, definite la art. 3 alin. (2) dinOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), după cum urmează:
– începând cu data de 1 iunie 2018, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mari şi mijlocii, potrivit dispoziţiilor legale,
– începând cu data de 1 august 2018, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici, potrivit dispoziţiilor legale.
Potrivit art 1 din OUG 44/2018, sancţiunea prevăzută la art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată se aplică începând cu data de 1 noiembrie 2018 pentru operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici, pentru săvârşirea, începând cu aceste termen, a faptei prevăzute la art. 10 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Înlocuirea caselor de marcat din generația veche cu aparatele de marcat dotate cu jurnal electronic se poate realiza pe două căi:
– adaptarea aparatelor de marcat model vechi, atunci când acest lucru este posibil, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
– achiziția de aparate de marcat electronice fiscale model nou.

Contravenţiile referitoare la “nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic” (art. 10 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) intra sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.

Catre ANAF trebuie transmis lunar un set de date (obligatie instituita prin ART. III din HG 804/2017 si OPANAF 627/2018), sub forma unor fisiere .xml generate de aparatele de marcat. Toate casele de marcat cu jurnal electronic (generatia noua) genereaza aceste fisiere. In manualul de utilizare al fiecarui astfel de dispozitiv se regasesc informatii cu privire la modul in care utilizatorul actioneaza aparatul pentru generarea fisierelor si exportul acestora pe un mediu de stocare extern, in vederea transmiterii catre ANAF.

2 – Fiecare aparat dispune in manualul de utilizare de instructiuni privind modul de generare a fisierelor, inclusiv modul in care se exporta pe un mediu de stocare extern.

Recomandare – dacă folosești Smart Bill (facturare și gestiune) – și trebuie sa schimbi casa de marcat – click aici

INTREBARE – Am o societate unde am fiscalizat o casa de marcat electronica cu NUI din 9 cifre (trebuie sa contina 10 cifre), declaratia F4102 am completat-o cu 10, in 03.09.2018. A observat la contabilitate ca nu corespunde NUI, si am comandat o alta memorie fiscala, am inlocuit-o in 01.10.2018.Clientul cum completeaza A4200, ca ii da eroarea: F: validari globale
eroare: Eroare fatala de parsare: ‘com.sun.org.apache.xerces.internal.impl.io.MalformedByteSequenceException: Invalid byte 1 of 1-byte UTF-8 sequence.’
si nu imi creeaza pdf sa il pot trimite macar cu NUI de 9 cifre. 1.Eu ce declaratie trebuie sa completez deoarece am refiscalizat casa cu data de 01.10.2018 distribuitor case de marcat(au am completat tot F4102 dar cu noua data de fiscalizare 01.10.2018).2 cum trebuie sa procedeze clientul cu XML-ul din luna 09.2018. 3 In cat timp trebuie depusa declaratia F4102 de la fiscalizarea casei de marcat. VA MULTUMESC PENTRU SPRIJINUL ACORDAT.

RASPUNS – Va rugam ca aspectele prezentate sa le transmiteti prin intermediul formularului de contact. Acesta poate fi accesat la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/. Va rugam ca in continutul solicitarii sa faceti precizarea ca aceasta intrebare ati adresat-o si in cadrul sesiunii de asistenta de astazi.

INTREBARE – 1. Pentru bonurile fiscale emise pentru servicii de make-up, care aplicatie pentru transmiterea declaratiei fiscale trebuie folosita? 2. In luna in care nu s-a emis vreun bon fiscal cu casa de marcat, se mai transmite declaratia?

RASPUNS – Dvs transmiteti A4200 pentru lunile in care sunt emise bonuri fiscale si F4109 pentru lunile in care aparatele de marcat electronice fiscale nu sunt utilizate. Facem precizarea ca, prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se înţelege apar…

IMPORTANT (oficial) – Termenele de depunere a declarațiilor pentru casele de marcat – A4200, A4203, F4109 (plus pașii necesari) click aici

INTREBARE – Buna ziua, exista anumite facilitați care se acorda operatorilor economici la achiziția casei de marcat cu memorie electronica sau celor ce reușesc sa isi adapteze casa de marcat actuala conform noilor cerințe?

RASPUNS – Facilitatile constau in crearea posibilitatii de depunere on-line a unor declaratii fiscale care se depuneau anterior in format letric. Depunerea se realizeaza fie prin serviciul Spatiul Privat Virtual, de exemplu formularul C801 sau prin intermediul portalului e-guvernare, de exemplu A4200.

INTREBARE – Buna ziua. in cazul profesiilor liberale – de ex. avocati, notari – care sunt exceptate de la utilizarea caselor de marcat si care pana acum au folosit optional casa de marcat, pot sa emita de acum doar chitante fara a se alinia la utilizarea noilor case de marcat?Ce obligatii declarative sunt in acest caz?

RASPUNS – Birourile notariale/de avocatura care au optat pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale au posibilitatea fie sa se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, fie sa renunte la calitatea de utilizator. Astfel, cele care isi mentin sau isi exercita optiunea devin utilizatori in sensul OUG 28/1999, cu toate drepturile si obligatiile ce deriva din aceasta calitate.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Buna ziua, pe societate avem o casa de marcat veche care este fiscalizata , dar nu o mai folosim de 1 an . Nu intentionam sa achizitionam o casa de marcat noua decat in momentul in care vom decide sa reluam activitatea de comert.Ce obligatii declarative avem ?

RASPUNS – În cazul încetării activităţilor de livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale vor solicita în scris organului fiscal care a atribuit numărul de ordine anularea acestuia, anexând la cerere documente probatoare ale motivelor încetării activităţii. Utilizatorii aflaţi în această situaţie sunt obligaţi să arhiveze memoria fiscală pe perioada prevăzută de lege.

În momentul constatării defectării sau umplerii memoriei fiscale, precum şi în alte cazuri care necesită înlocuirea memoriei, utilizatorul este obligat să notifice distribuitorul autorizat şi/sau unitatea de service acreditată, după caz.
Înlocuirea, sigilarea şi activarea memoriei fiscale se efectuează la locul de instalare a aparatului de către tehnicianul de service.
Operaţiunea de înlocuire a memoriei fiscale trebuie să fie înregistrată în cartea de intervenţii şi în dosarul de asistenţă tehnică al aparatului de către tehnicianul de service.
Memoria fiscală şi dispozitivul de memorare a jurnalului electronic înlocuite se păstrează de către utilizator pe perioada de arhivare prevăzută de lege, în plicuri sigilate pe care aplică o etichetă cuprinzând datele de identificare ale utilizatorului, precum şi intervalul de utilizare a acestora.
Memoria fiscală înlocuită, rola/suportul electronic pe care sunt înregistrate datele din aceasta se păstrează de către utilizator, acest fapt fiind consemnat într-un proces-verbal.
Procesul-verbal se întocmeşte în 4 exemplare de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale.Un exemplar al procesului-verbal revine utilizatorului, iar două exemplare vor fi preluate de către tehnicianul de service, dintre care unul se transmite distribuitorului autorizat prin grija unităţii de service acreditate. Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale transmit cel de-al patrulea exemplar al procesului-verbal organului fiscal competent.

INTREBARE – Buna ziua. Suntem o firma cu doua puncte de lucru . Am achizitionat doua case de marcat electronice si am depus C801 pt cele doua serii ale caselor de marcat .Am primit NUI numai pt o serie a unei case de marcat cealalta apare declarata din alt judet. Cei de la firma de unde am achizitionat casele au mers la ANAF sa demonstreze ca este la ei casa cu seria respectiva si nu in alta parte.Acum asteapta raspunsul ANAF . Ideeia este ca o sa pornesc cu casele de marcat la date diferite pt fiecare pct de lucru .Este corect asa sau sa astept sa ajunga si a doua casa de marcat ?

RASPUNS – Puteti sa le instalati/fiscalizati la date diferite.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – O societate care are peste 400 de puncte de lucru cum poate depune A4200 pentru toate punctele de lucru intr-o singura declarație ?

RASPUNS – A4200 se construieste pentru fiecare AMEF in parte, asa cum este precizat in instructiunile disponibile la link-ul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4200.html . Exista posibilitatea dezvoltarii de aplicatii care:
– regasesc colectiile opis/fisiere zile fiscale intr-o structura de foldere si apeleaza pt. fiecare din ele DUKIntegrator in mod automat (linie de comanda) si produce PDF-ul semnat;
– trimit automat PDF-urile cate ANAF si inregistreaza ID-ul returnat de ANAF la upload;
– descarca automat recipisa dupa un timp de asteptare.

INTREBARE – Pentru contribuabilii care au sute/mii de case de marcat, va ramane in continuare obligatia de depunere o declaratie A4200/casa sau se preconizeaza ca se va sintetiza aceasta obligatie? De asemenea, cand estimati ca vor fi conectate casele de marcat la serverele ANAF pt transmiterea automata a datelor?

RASPUNS – A4200 se construieste pentru fiecare AMEF in parte, asa cum este precizat in instructiunile disponibile la link-ul: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4200.html
Exista posibilitatea dezvoltarii de aplicatii care:
– regasesc colectiile opis/fisiere zile fiscale intr-o structura de foldere si apeleaza pt. fiecare din ele DUKIntegrator in mod automat (linie de comanda) si produce PDF-ul semnat;
– trimit automat PDF-urile cate ANAF si inregistreaza ID-ul returnat de ANAF la upload;
– descarca automat recipisa dupa un timp de asteptare.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Un Srl fara venituri care depune d100 pe zero si bilant de mai multi ani are nevoie de casa de marcat cu jurnal electronic?

RASPUNS – Va rugam sa aveti in vedere raspunsul comunicat la cealalta intrebare adresata de dvs. Va multumim!

INTREBARE – Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Am 11 case de marcat pe care le-am folosit acum foarte mult timp, intr-o activitate ocazionala. In acest moment nu avem nevoie de case de marcat, iar activitatea societatii (prestari de servicii) nu prevede necesitatea detinerii de case de marcat. Saptamana aceasta ne vom ocupa de defiscalizarea si casarea caselor de marcat vechi. Avand in vedere faptul ca activitatea nu prevede nevoia de a avea case de marcat electornice, trebuie sa depun vreo declaratie/informare la anaf in acest sens?

RASPUNS – In limita informatiilor prezentate de dvs, va comunicam ca, dupa defiscalizarea aparatelor de marcat, societatea are obligatia de a arhiva memoria fiscala, pe o perioada de 10 ani, si totodata de a solicita la organul fiscal care a atribuit numarul de ordine, anularea acestuia, anexand la cerere documentele probatoare ale incetarii activitatii.

IMPORTANT (oficial) – Termenele de depunere a declarațiilor pentru casele de marcat – A4200, A4203, F4109 (plus pașii necesari) click aici

INTREBARE – Bună ziua! Care este rezolvarea celor ce folosesc imprimante fiscale și care, exemplul meu, sunt legați de firmele cu care au contracte și de la care au cumpărate softurile de gestiune și contabilitate, iar aceste firme nu au primit nici până acum avizul de la ICI – firma cu care lucrez eu, Spectrum SRL Brașov are de 4 luni depuse actele pentru avizarea imprimantei fiscale Epson TM-260F și nu se întâmplă nimic? Să lucrezi cu ce imprimante fiscale ați avizat dumneavoastră, imprimante fiscale Datecs în general, înseamnă să schimbi firma de la care ai echipamentele cumpărate, POS-uri, cântare digitale, servere, calculatoare, soft-uri, ceea ce înseamnă sute de mii de lei grei, exemplul meu cu 2 magazine și 11 aparate fiscale. Cum gestionați dumneavoastră această mare problemă? Doar adoptând tot felul de OUG care nu măresc termenul de punere în aplicare a acestei legi, ci mă pune pe mine in fața unui eventual control de la ANAF în situația să demonstrez că pe piață nu există aparat fiscal similar cu al meu. Ghiciți ce? Există aparate fiscale avizate similare cu Epson, se cheamă Datecs, cred că știți mai bine, dar pe mine mă costă în jur de 200.000 de lei să schimb furnizorul de imprimante fiscale. România nebuniei administrative!

RASPUNS – Având în vedere asigurarea unei abordări de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare imediată la prima abatere a operatorului economic, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 701/2018 pentru modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017 precum şi a modelului planului de remediere. Contravenţiile referitoare la “nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic” (art. 10 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) intra sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.

INTREBARE – O unitate de invatamant privata, este obligata sa instaleze case de marcat? Incaseaza doar pe baza de contract si doar cursuri de scolarizare. Nu se incadreaza la exceptii, adica profesii liberale (cadre didactice)?

RASPUNS – Va rugam ca intrebarea sa o transmiteti prin intermediul Formularului de contact. Acesta poate fi accesat la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Buna ziua! Care este situatia distribuitorilor de case de marcat pentru taxi? Pot face distribuitorii de case de marcat taxi procedura obtinerii numarului de ordine pentru fiscalizarea taximetrului?

RASPUNS – Lista operatorilor economici autorizati sa distribuie case de marcat, precum si modele autorizate pentru a fi comercializate, este disponibila aici – link.

INTREBARE – Buna ziua. Conform Hot 804/2017, atr. 1, alin 1 privind obligatia de a utiliza case de marcat electronice fiscale, instituțiile publice sunt exceptate de la aceasta obligatie. Va rog sa imi comunicati in aceasta situatie, o institutie publica mai poate utiliza de la 1 noiembrie casele de marcat vechi sau intocmim facturi si chitanta pentru fiecare vanzare catre persoane fizice?

RASPUNS – Buna ziua! In situatia in care este vorba despre o institutie publica, avand in vedere ca sunt necesare informatii suplimentare, va rugam ca reprezentatul institutiei sa adreseze intrebarea pe formularul de contact. Acesta poate fi accesat la urmatorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

UPDATE – INSTRUCȚIUNI pentru utilizatorii noilor aparate de marcat electronice fiscale (ghid de îndrumare cu modele incluse) – click aici

INTREBARE – 1. Cum se poate rectifica declaraţia A4200, dacă devine necesar? 2. În forma listată a formularului F4109 rectificativ nu este reflectată informaţia, că este un document rectificativ. Ea se regăseşte numai în XML-ul generat.

RASPUNS – A4200 trebuie sa contina fisiere xml, generate si semnate cu certificatul digital al AMEF. Asupra acestor fisiere nu este permis sa se intervina (nu este permisa modificarea continutului). Daca se bifeaza “formular rectificativ”, informatia apare – sub forma unei bife – si pe forma listata a F4109.

INTREBARE – Buna ziua! daca am o casa de marcat cu jurnal electronic dar nu a fost folosita niciodata ce trebuie sa fac eu ca si declaratii ! Multumesc frumos !

RASPUNS – Dvs trebuie sa depuneti F4109 – Declaraţie privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate conform anexei la Procedura de transmitere a datelor, aprobată prin OPANAF 627/2018, pentru fiecare luna in care nu utilizati aparatul de marcat.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Buna ziua! Si PFA-ul trebuie sa depuna lunar declaratia A4200? Pot imputernici pe cineva cu semnatura electronica pentru transmiterea declaratiei?

RASPUNS – Da, daca aveti obligatia de a utiliza casa de marcat trebuie sa depuneti A4200. Pentru depunere, persoana care semneaza A4200 cu certificat digital calificat, trebuie sa fie inregistrata cu drept de depunere declaratii in numele utilizatorului (declaratia 150).

INTREBARE – Dacă o firma are clienți numai persoane juridice și le taie facturi și chitanțe mai trebuie sa tina și casa de marcat?

RASPUNS – Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Operatorii economici care au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale sunt definiti la art. 1 din HG 479/2003 dupa cum urmeaza: persoanele fizice şi juridice, întreprinderile familiale, precum şi orice alte entităţi, cu excepţia instituţiilor publice, care încasează, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie.

Mentionam ca, operatorii economici care comercializează bunuri/prestează servicii, EXCLUSIV către persoane juridice, nu intră sub incidența prevederilor art. 1 alin. (1) și (2) din OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – Cum poate un pfa care își tine singur contabilitatea sa depună declarația 4200?

RASPUNS – PFA obtine certificat digital calificat, depune declaratia 150, apoi urmeaza indicatiile din instructiunile de depunere a declaratiei A4200.

INTREBARE – Buna ziua,Am facut o comanda catre un distribuitor autorizat in data de 25 septembrie pentru o casa de marcat ce era pe stoc,in urma comenzii am primit o factura proforma,iar casa urmeaza sa fie trimisa catre mine prin curier.Pana acum insa nu au reusit sa o trimita.Ce se intampla in cazul unui control dupa 1 noiembrie daca :1.Nu primesc casa pana atunci ; 2.Primesc casa,insa nu se reuseste fiscalizarea ei ; Multumesc

RASPUNS – Aşa cum se arată în Nota de fundamentare a HG 701/2018, ca urmare a introducerii contravenţiilor referitoare la “nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic” (art. 10 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, organele cu atribuţii de control conform prevederilor legale pot analiza situaţia de fapt a operatorului economic, pot constata, de la caz la caz, cel puţin următoarele situaţii şi pot proceda în consecinţă astfel:
a) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situaţie în care organul de control nu aplică sancţiuni,
b) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat şi instalat, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen de instalare foarte scurt,
c) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate corespunzătoare activităţii acestuia, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen scurt de dotare,
d) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate şi a făcut comandă la distribuitorul autorizat, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen de dotare şi fiscalizare scurt,
e) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic şi nu există pe piaţă aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activităţii sale, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte în planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile)
.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

INTREBARE – SUNT P.F.A.DE TAXI.NU EXISTA CASA DE MARCAT CU JURNAL ELECTRONIC PENTRU MINE,PE PIATA.CE FAC DUPA 1 NOIEMBRIE?CE SE INTAMPLA?EXISTA O AMANARE DE TERMEN IN SENSUL DOTARII CU JURNAL ELECTRONIC?MULTUMESC.

RASPUNS – Astfel de situatii au fost luate in considerare la elaborarea si aprobarea Hotărârii Guvernului nr. 701/2018 , act normativ prin care contravenţiile referitoare la “nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic” (art. 10 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) au fost introduse sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

5 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Cum declaram bonurile marcate gresit ?Am un casier care a tastat o valoare din 7 cifre .A facut proces verbal si nota explicativa ,dar in declaratie va aparea o valoare astronomica si ireala.

  2. Bună ziua,
    Am depus pentru luna octombrie 2018 declarația F4109, neștiind că la fiscalizarea AMEF, a fost bătut un bon fiscal cu o valoare de 1 leu în data de 31 octombrie, eu ridicând casa de marcat de la distribuitor, pe 01 noiembrie. Aș dori să știu, dacă există o metodă de rectificare, să pot corecta această situație, nu aș dori necazuri din pricina acestui 1 leu. Vă mulțumesc!

  3. Buna ziua,
    S-a depus din greseala declaratia 4109 in loc de 4200, se poate depune cea corecta, adica 4200?
    sau cum se procedeaza in acest caz?
    multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!