AcasăDeclarația 600Formularul/Declarația 600 se depune pentru declararea - contribuției de asigurări sociale (CAS)...

Formularul/Declarația 600 se depune pentru declararea – contribuției de asigurări sociale (CAS) și contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS)

Dupa cum stiti deja, data de 31 ianuarie 2018 inclusiv, este termenul limită pentru depunerea Formularului 600 – „Declaraţie privind venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale şi cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate„.

In acest sens, va reamintim ca, Formularul 600 se depune pentru declararea:

1. Contribuţiei de asigurări sociale (CAS) – de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente (producţie, comerţ, prestări servicii, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală), cu excepţiile prevăzute de Codul fiscal, dacă în anul 2017:

venitul net realizat ( exclusiv cheltuielile cu CAS), împărţit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este mai mare sau egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie 2018 (1900 lei), în cazul impozitării în sistem real,
norma de venit ( obţinută prin împărţirea normei anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor) este mai mare sau egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie 2018 (1900 lei), în cazul impozitării la norma de venit;
venitul net lunar realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii forfetare deductibile, împărţit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este mai mare sau egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie 2018 (1.900 lei), în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală ( pentru care impozitul este reţinut la sursă de plătitorul de venit).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Excepţie: Nu datorează CAS pentru veniturile realizate din activităţi independente şi nu au obligaţia să depună declaraţia 600 persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

Depunerea Declarației 600 în 2018 – întrebările și răspunsurile sesiunii de asistenţă online a ANAF (din 17.01.2018)click aici

2. Contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) – de către persoanele fizice (cu excepţiile prevăzute de Codul fiscal) care au realizat în anul 2017:

a) venituri din activităţi independente;
b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile articolului 125 din Codul fiscal;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
d) venituri din investiţii;
e) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
f) venituri din alte surse,

dacă suma acestor venituri anuale este mai mare sau egală cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară ( 1.900 x12 = 22.800 lei ).

Formularul/Declarația 600 – model editabil, valabil 2018, pentru depunere pana la 31.01.2018 (exemplu completare) – CLICK AICI

Observaţie: Persoanele fizice care nu datorează CAS şi nu au obligaţia depunerii declaraţiei 600 (întrucât în anul 2017 au realizat venituri cumulate din activităţi independente, care prin împărţire la numărul lunilor de activitate este sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară de 1.900 lei) precum şi persoanele fizice care nu datorează CASS şi nu au obligaţia depunerii declaraţiei 600 (întrucât în anul 2017 suma veniturilor din sursele menţionate mai sus este sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe ţară ( 1.900 x12 = 22.800 lei ), POT OPTA pentru depunerea declaraţiei 600 şi plata CAS şi CASS, opţiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.

Depunerea Declaraţiei 600 :

– direct sau prin împuternicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal la registratura organului fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică are domiciliul fiscal.
– prin poştă, prin scrisoare recomandată.
– online, cu semnatura electronica (pe e-guvernare.ro) sau direct in SPV.

Modul de completare:

– declaraţia se completează în două exemplare, înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular, un exemplar se păstrează de către contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent. PDF inteligent oficial ANAF (ultima versiune)click aici.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Baza legală:
– Articolul 148, 150,154 şi 170 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal;
Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 4140/2017.

Sursa (cu multumiri de la noi) – Direcţia G e n e r a lă Re g io n a lă a Finanţelor Publice Braşov


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura