AcasăCodul munciiContribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 01.01.2018...

Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 01.01.2018 – răspunsuri oficiale ANAF

Va supunem atentiei, intrebarile si raspunsurile din cadrul – sesiunii Q&A de la ANAF pe tema “Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018” .

Speram sa va fie de folos.

INTREBARE – Buna dimineata. Cum se calculeaza taxele pentru un contract de munca cu timp partial ce este singurul venit salarial al unei persoane? Exemplu salariu brut de 500 ron,

RASPUNS – Contribuția de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, nu pot fi mai mici decât nivelul contribuțiilor sociale calculate asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ. Conform precizării dvs. potrivit căreia pentru persoana respectivă contractul cu timp parţial reprezintă singurul venit, pe lângă contribuţiile sociale obligatorii datorate potrivit legii şi a impozitului de 10%, persoana respectivă are dreptul şi la acordarea deducerilor personale şi a celorlalte deduceri prevăzute de lege, după caz: cotizaţia de sindicat, contribuțiile la fondurile de pensii facultative, primele de asigurare voluntară de sănătate.

INTREBARE – 1. Scutirea de cas pt srl-d va disparea avand in vedere ca ea era doar la angajator? 2. La un parttime de 2 h, venit brut 500 lei, restul de plata devine negativ. Asa a fost gandit sau e doar o scapare ce trebuie reglementata?

RASPUNS – Referitor la facilităţile pentru SRL-D nu sunt prevăzute reglementări speciale . Conform prevederilor legale cu intrare în vigoare la data de 01.01.2018 (respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017), contribuţiile sociale obligatorii sunt suportate de către persoana fizică – salariat, angajatorului revenindu-i doar obligaţia de a calcula, reţine, efectua plata la buget şi de a depune Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit. În baza prevederilor legale emise până în prezent, considerăm că problema “restului de plată negativ” se rezolvă prin negocierea dintre angajat şi angajator.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – 1/ Ce contributii va avea de achitat persoana fizica care are desfasoara si o activitate economica în mod independent sau exercită profesii libere si in ce procent, in conditiile in care deja are un contract de munca full time si plateste contributia la asigurari sociale de 25% si contributia la asigurari sociale de sanate de 10%. In cazul in care va avea nevoie de ingrijire medicala va primi doua pastile in loc de una sau doua operatii in loc de una? Aceeasi intrebare si pentru proprietar intr-un contract de inchiriere apartament ( proprietarul are si contract de munca full time). Aceeasi intrebare si pentru beneficiarul de venituri din dividende de la o societate din Franta, impozitate in Franta. ( detinatorul are si contract de munca full time).
2/ Care este forma documentului emis de un PFA care sa ateste vechimea in munca?
3/ Care este logica achitarii de contributii de asigurari sociale si de sanatate atit pentru contract de munca full time, contract de inchiriere, activitate independenta, etc?
4/ Care va fi procedura de urmat in cazul in care OUG va suferi modificari in parlament dpdv procente sau va avea loc chiar o abrogare? Cum se va diminua salariul brut daca salariatul nu va vrea sa semneze actul aditional?
5/ In conditiile in care in acest moment aveti aprox 60% restante trecute la “Faliment, Insolventa, Insolvabil”, cum veti asigura colectarea completa de la contribuabilii persoane juridice?
6/ Ce se intimpla cu angajatul in cazul in care angajatorul sau nu a virat contributiile catre bugetul statului si este in situatia in care are nevoie de ingrijire medicala/ somaj/ pensie?

RASPUNS – În cazul în care o persoană realizează venituri din salarii precum şi alte venituri menţionate de dvs. se datorează contribuţii sociale ŞI pentru celelalte categorii de venituri, dacă acestea depăşesc plafonul. Se datorează contribuţii dacă persoana a realizat venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară în anul precedent (plafon). Baza lunară de calcul pentru CASS, pentru celelalte categorii de venituri este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, iar pentru CAS baza lunară de calcul este venitul ales de persoana fizică, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția. Celelalte aspecte menţionate de dvs. nu reprezintă obiectul activităţii de asistenţă.

INTREBARE -Venitul realizat de presedintele unei asociatii de proprietari(venit asimilat salariului cf cod fiscal) se poate cumula cu venitul din contarct de munca part-time pt stabilirea contributiilor? va multumesc.

RASPUNS – NU se poate cumula indemnizaţia primită de preşedintele unei asociaţii de proprietari cu veniturile din salarii realizate în baza unui contract de muncă, cu timp parţial la un alt angajator în vedererea stabilirii contribuţiilor sociale. Se pot cumula doar veniturile realizate în baza unor contracte de muncă încheiate cu mai mulţi angajatori.

Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 01.01.2018 – răspunsuri oficiale ANAF (SESIUNEA ULTERIOARA – din 06.12.2017) – CLICK AICI

INTREBARE – Pentru contractele de munca cu timp partial, cum se vor calcula si retine contributiile?

RASPUNS – în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori, astfel: – În cazul persoanelor fizice care obţin, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, venituri din salarii sau asimilate salariilor, contribuția de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează aplicând cotele prevăzute de lege (25% CAS şi 10% CASS) la câştigul lunar brut.
– În cazul în care salariaţii obţin venituri brute mai mici decât salariul minim brut pe ţară, nivelul contribuției de asigurări sociale şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate vor fi cele aferente salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
– Agajatorii (persoane fizice și juridice) au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor.

INTREBARE – Buna ziua. Care este venitul unui angajat part time cu un singur contract in valoare bruta de 600 lei?

RASPUNS – Vă rugăm să reformulaţi întrebarea. Conform afirmaţiilor dvs. venitul este de 600 lei.

INTREBARE – Buna ziua! La un Srl-D care beneficiaza de scutire de la plata a contributie de asigurari sociale angajator, ce se va intampla de la anul, sa intelegem ca aceasta facilitate se incheie la sfarsitul anului 2017?

RASPUNS – Referitor la facilităţile pentru SRL-D nu sunt prevăzute reglementări speciale privind contribuţiile datorate începând cu 01.01.2018.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Buna ziua.Concret, la un salariu brut de 1900 Ron cat va primi salariatul “in mana” si cat va plati angajatorul la cotributii, la un program al angajatului de 2 ore,4 ore sau 8 ore ? Va multumesc.

RASPUNS – Contribuția de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, nu pot fi mai mici decât nivelul contribuțiilor sociale calculate asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuțiile sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ. În cazul prezentat,( pentru un venit de 1900 lei) indiferent de numărul orelor de muncă prevăzut în contractul de muncă, dacă venitul brut este peste salariul de bază minim brut (ce va fi stabilit începând cu luna ianuarie 2018), contribuţiile sociale se calculează la venitul brut.

INTREBARE – Buna dimineata, care vor fi retinerile si netul daca angajatul are 2 contracte diferite, la doi angajatori, un contract de 4 ore/zi cu salariu minim de 950 de lei brut, si altul de o ora /zi cu salariu de 300 lei brut.

RASPUNS – Pentru veniturile din salarii se calculeaza contributiile obligatorii si impozitul pe venit. Dacă venitul brut din salarii, cumulat la ambele locuri de munca este sub nivelul salariului minim (care va fi stabilit prin HG), contribuţiile se vor calcula ţinând cont de nivelul salariului minim la fiecare loc de munca.

INTREBARE – Dacă pentru o activitate independenta am venituri sub salariul minim lunar înmulțit cu 12 luni și nu sunt obligat să cotizez la CASS, sunt asigurat în sistemul de sanatate?

RASPUNS – Întrebarea dumneavoastră privind calitatea de asigurat, nu se află în competenţa instituţiei noastre, şi ca urmare vă sugerăm să vă adresaţi Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Valoarea tichetelor de masa acordate se adauga la venitul brut salarial pentru calcularea deducerii personale?Exemplu:tichete de masa 300 lei,venit brut salarial 2000 lei. In ceea ce priveste acordarea deducerii,venitul brut ce se ia in calcul este 2000 sau 2300 lei?

RASPUNS – Da. Valoarea tichetelor de masa se include în venitul brut salarial.Venitul ce se ia in calcul la stabilirea deducerilor este de 2300 lei.

INTREBARE – Vectorul fiscal va fi modificat automat ? Daca nu , va rog detaliati procedura de modificare : termen de depunere , modalitati depunere online etc. Multumesc frumos.

RASPUNS – Referitor la solicitarea dvs. vă putem preciza că proiectul ordinului privind procedura de modificare a vectorului fiscal , este în curs de avizare.

INTREBARE – Tinand cont de prevederile OG79/2017 art.5^1-se da: salariul brut 475 lei, corespunzator 2h/zi, salariatul nu are functie de baza la soc.,nu realizeaza cumulat venitul minim lunar (1.900 lei). Va rugam sa ne comunicati care este restul de plata ce ii revine salariatului,cuantumul contributiilor atat cu retinere la sursa cat si ale societatii si modul de calcul.Multumesc.

RASPUNS – “Restul de plată” pentru veniturile din salarii în afara funcţiei de bază, se calculează prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii, şi a impozitului pe venitul din salarii. Dacă venitul brut din salarii, cumulat cu cel de la locul unde este funcţia de bază (declarat de angajat), este sub nivelul salariului minim (care va fi stabilit prin HG), contribuţiile se vor calcula ţinând cont de nivelul salariului minim, în caz contrar se vor calcula la venitul brut

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Ce se cunoaste despre facilitatea de scutire la CAS a SRL-D-urilor?

RASPUNS – Referitor la facilitățile pentru SRL-D nu sunt prevăzute reglementări speciale.

INTREBARE – Art 78 alin 5 :(5) Plătitorul este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din salarii, pentru fiecare contribuabil.- din codul fiscal valabil dupa 01.01.2018 Aceasta inseamna ca vom depune la finele anului 2018 o declaratie . Dar acest impozit este lunar /trimestrial declarat prin 112 . Cum comentati ?

RASPUNS – Art 78 alin 5 :(5) nu a fost modificat, obligaţiile plătitorului rămânând aceleaşi ca pentru anul 2017

INTREBARE – Ce contributii se datoreaza pentru contractele de mandat si administrare?

RASPUNS – Veniturile obţinute dintr-un contract de mandat, respectiv dintr-un contract de administrare, reprezintă venituri asimilate salariilor.
Începând cu 01.01.2018 asigurările sociale obligatorii vor cuprinde urmatoarele:
1. Contribuţia la asigurări sociale (CAS)
– în cota de 25%, care este datorată de persoanele fizice ce au calitatea de angajaţi sau de alte persoane fizice în anumite condiţii specifice. Se reţine din venitul persoanei fizice;
– 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
– 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
2. Contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10%, care este datorată de persoana fizica asigurată, ce realizează venituri din salarii.
3. Contribuţia asiguratorie pentru muncă în cotă de 2,25%, este datorată de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Ce contributii/impozit se datoreaza pentru o indemnizatie lunara cenzor in valoare bruta de 200 lei?

RASPUNS – Fiind un venit asimilat salariilor, se datorează aceleaşi contribuţii ca pentru veniturile din salarii, dar baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale, o reprezintă indemnizaţia de 200 lei.

INTREBARE – Intrebare pentru consultantii ANAF: Cu respect, vă solicit punctul dumneavoastră de vedere pentru punerea in aplicare a prevederilor articolului 141 lit.b , referitor la plata CAS, având in vedere faptul că avem 3 salariati angajati cu CIM perioada nedeterminata, proveniti din sistemul militar si care sunt beneficiari de pensie militara.
Potrivit Codului fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.
Conform Legii privind pensiile militare de stat, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
Baza legala:
– Legea nr 227 / 2015 articolul 141 lit. b
– Legea nr 223 / 2015 articolul 1

RASPUNS – Potrivit prevederilor art.141 lit.b), aşa după cum acesta a fost modificat prin prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de către persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, din activităţi pentru care există obligaţia asigurării în aceste sisteme potrivit legii.
Prin actul normativ menţionat a fost modificată prevederea la care faceţi referire, potrivit căreia pensionarii militari nu datorau CAS pentru veniturile salariale obţinute.
Ca urmare, începând cu anul 2018, persoanele fizice beneficiare de pensie militară datorează contribuţie de asigurări sociale în sistemul public de pensii pentru veniturile din salarii/asimilate salariilor obţinute.

INTREBARE – Buna ziua. As dori sa ne clarificati daca, in vederea calcularii deducerii personale, venitul brut include si veniturile scutite de impozit (de genul indemnizatiei de sarcina si lehuzie sau ingrijjire copil bolnav sau venituri obtinute din activitatea de cercetare) , in situatiile in care angajatul realizeaza si venituri impozabile si neimpozabile. Multumesc !

RASPUNS – Stimată doamnă, doar persoanele fizice care realizează venituri din salarii supuse impozitului pe venit au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, la locul unde se află funcția de bază. Asa cum v-am raspuns deja, DOAR persoanele fizice care realizează venituri din salarii SUPUSE IMPOZITULUI pe venit au dreptul la deducere.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – In cazul in care o persoana, asociat in 2 firme, a depasit in 2017 suma de 12 luni * salariul minim ( sa presupunem ca va fi 1900 lei) di dividende de la prima firma. In 2017 nu am mai avut profit pe prima firma, iar in 2018 nu retrag dividende si inchid si radiez si firma. Se considera ca am incetat activitatea de asociat la luna radierii firmei si nu mai platesc CASS pe restul anului, chiar daca mai sun asociat in a doua firma. Mentionez ca a doua firma nu a avut profit. Pe scurt, ce inseamna sa incetez activitatea de venituri de dividende, conform regulilor de aplicare a CASS de anul viitor?

RASPUNS – Solicitarea dvs. nu intră în tema sesiunii de astăzi, însă, aveţi posibilitatea de a vă adresa pe formularul de asistenţă prin mail, de pe portalul instituţiei noastre, pe care îl puteţi accesa la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

INTREBARE – In aceeasi situatie pe care am expus-o mai sus, in care angajatul realizeaza venituri impozabile si venituri neimpozabile, va rog sa ne precizati daca, pentru calculul venitului impozabil deducem contributiile sociale pentru totalitatea veniturilor sau numai contributiile calculate pentru veniturile impozabile. Multumesc !

RASPUNS – Stimată doamnă, doar persoanele fizice care realizează venituri din salarii supuse impozitului pe venit au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, la locul unde se află funcția de bază.

INTREBARE – Ok se evita raspunsul. Am si eu o intrebare. La part time de 500 lei, nu numai ca angajatul va lua nimic in mana, va fi obligat sa vina de acasa si cu bani. Care sunt inregistrarile contabile pentru asa ceva ? Am ajuns mai rau ca sclavia, sa munceasca gratis era sclav, acum sa vina si de acasa si sa plateasca sa munceasca, e si mai bine. Sclavia 2.0 inventata in Romania si mai ne intrebam de ce vor toti sa ia asistenta sociala… Stiu ca nu ANAFul da asa aberatii, dar VOI aveti putere sa vorbiti cu acei destepti care dau astfel de legi sa le spuneti anomaliile, sau poate se vrea o tara de asistati..

RASPUNS – Tema de astazi vizează modalitatea de calcul şi plată a contribuţiilor sociale şi a impozitului pe veniturile din salarii. Pentru a obţine informaţii cu privire la ,,înregistrările contabile,, vă rugăm să ne scrieţi pe formularul de contact de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – O persoana are 4 cim cu timp partial , nici unul ca functie de baza , care cumulate nu fac 1900 lei . Cum se procedeaza ? Se calculeaza darile la fiecare angajator la salariul minim pe economie?

RASPUNS – Într-adevăr, contribuţiile sociale se calculează la salariul minim brut pe ţară (în vigoare de la 1 ianuarie 2018) de către fiecare angajator.

INTREBARE – Conform Codului fiscal valabil de la 01.01.2018: „ La articolul 146, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (51)- (53), cu următorul cuprins:
”(51) Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale calculată prin aplicarea cotei prevăzută la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ. „ Sa inteleg ca de la 01.01.2018 daca am un salariat(neavand alt venit salarial) cu 2h/zi si Salariu 500 lei brut- CAS (1900lei*25%=475lei) -CASS(1900*10%=190 LEI)=-165 LEI(rest de plata negativ??) Este corect?Aduce salariatul banii de acasa?

RASPUNS – Va rugam sa nu uitati sa tineti cont de deducerea personala si de faptul ca pentru moment nu a fost stabilit salariul minim pe economie.

INTREBARE – Cum se calculeaza contributiile sociale si impozitul pe venit pentru un PFA care obtine venituri din profesii libere de 300 lei/luna (suma mai mica decat salariul minim de 1900 lei)

RASPUNS – Tema sesiunii de astăzi o reprezintă contribuțiile sociale și impozitul datorat pentru veniturile din salarii. Vom aborda şi contribuţiile sociale pentru veniturile obţinute din activităţi independente într-o sesiune viitoare. Pentru a beneficia de asistență pe acest subiect, puteţi utiliza formularul de asistență de la următorul link: https://www.anaf.ro/…/persoane_fizice/asistenta_prin_email

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – A.N.A.F isi asuma in vreun fel responsabilitatea pentru informatiile si masurile pe care ni le transmit in aceasta discutie consultantii ANAF?

RASPUNS – Bună ziua, stimată doamnă! Obiectivul acestor sesiuni (ce se desfăşoară pe această pagină de Facebook) este acela de a oferi asistenţă în domeniul fiscal (şi nu consultanţă) pentru a informa în mod corespunzător un număr semnificativ de contribuabili în vederea aplicării corecte a legislaţiei fiscale. Organizarea sesiunilor este o acţiune proactivă pe care Agenţia o întreprinde în vederea educării contribuabililor în domeniul fiscal şi îmbunătăţirii relaţiei cu contribuabilii. Având în vedere cele de mai sus, ţinem să vă informăm că răspunsurile oferite la întrebări respectă prevederile legislaţiei fiscale şi sunt formulate ţinând cont de informaţiile prezentate de contribuabili. Vă dorim o zi bună!

INTREBARE – Am o intrebare care se leaga de “inglobarea” contributiilor: nebunia cu documentele de intocmit !DOCUMENTELE PENTRU REALIZAREA CORECTA A PROCEDURII DE NEGOCIERE A SALARIILOR BRUTE se efectueaza si de catre firmele mici cu 2-3 angajati? are sens?

RASPUNS – Negocierea dintre angajat si angajator nu intra in atributiile ANAF.

IMPORTANT – MODELE DOCUMENTE PENTRU REALIZAREA CORECTA A PROCEDURII DE NEGOCIERE A SALARIILOR BRUTE – CLICK AICI

INTREBARE – Pentru venituri din activitati independente cas si cass se pot plati la nivelul salariului minim pe economie de la 1ian 2018 ? nu se mai plateste la niveul total al castigului ?

RASPUNS – Solicitarea dvs. nu intră în tema sesiunii de astăzi, însă, aveţi posibilitatea de a vă adresa pe formularul de asistenţă prin mail, de pe portalul instituţiei noastre, pe care îl puteţi accesa la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/

INTREBARE – Avand in vedere ca de la 01.01.2018 nu vor mai fi suportate de unitate contributiile la CAS si CASS ma intreaeaza daca mai este vreo plafonare a acestora in cazul in care venitul salarial in luna este inferior salariului minim pe economie. Multumesc!

RASPUNS – Se aplică aceleaşi prevederi legale şi în cazul contractelor individuale de munca cu normă întreaga dacă salariul dintr-o luna este mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară.

INTREBARE – Buna ziua. Agenția Națională de Administrare Fiscală ati afirmat ca “Valoarea tichetelor de masa se include în venitul brut salarial .” In cazul in care salariatul beneficiaza si de tichete de masa, CAS si CASS se va calcula la valoarea salariului brut + valoarea tichetelor ? Multumesc

RASPUNS – Aşa cum am afirmat deja, tichetele de masă se includ în venitul brut salarial ÎNSĂ NU se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale şi al contribuției de asigurări sociale de sănătate.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Care sunt sanctiunile in cazul in care se angajeaza incepand cu 01.01.2018, un salariat(neavand alt venit salarial) cu 2h/zi cu Salariu 500 lei brut- CAS (1900lei*25%=475lei) -CASS(1900*10%=190 LEI)=-165 LEI(rest de plata)?in conditiile in care se respecta salariul minim brut de 1900 lei de la 01.01.2018(1900/8h*2h=475 lei).

RASPUNS – Va rugam sa va adresati institutiei abilitate, respectiv Inspectoratului Teritorial de Munca. Raporturile de muncă precum şi respectarea de către angajator a legislaţiei muncii, implicit a asigurării pentru fiecare salariat a salariului minim brut pe ţară, nu sunt în competenţa organelor fiscale.

INTREBARE – Pentru indemnizatia de incapacitate de munca suportata de angajator se retine contributie de asigurari sociale de sanatate?

RASPUNS – Persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, pentru indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

INTREBARE – Pentru pilotii incadarati la conditii speciale de munca cota de 8% prevazuta la articolul 138 litera c din Codul Fiscal se datoreaza de angajator sau se retine angajatului ?

RASPUNS – Cota de 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă se suportă de angajator

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Pensionarii militari care realizeaza in paralel venituri din salarii vor datora contributia la asigurarile sociale de stat pentru veniturile din salarii incepand cu anul 2018?

RASPUNS – Potrivit prevederilor art.141 lit.b), aşa după cum acesta a fost modificat prin prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de către persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, din activităţi pentru care există obligaţia asigurării în aceste sisteme potrivit legii. Ca urmare, începând cu anul 2018, persoanele fizice beneficiare de pensie militară datorează contribuţie de asigurări sociale în sistemul public de pensii pentru veniturile din salarii/asimilate salariilor obţinute.

INTREBARE – Pentru indemnizatiile de concedii medicale suportate din fondul de salarii se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca ?

RASPUNS – Contribuția asiguratorie pentru muncă nu se datorează pentru prestațiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

INTREBARE – Ce contributii datoreaza o persoana care obtine atat venituri din drepturi de autor cat si venituri in baza unui contract de munca cu 2 ore/zi, 500 lei brut/luna?

RASPUNS – Pentru veniturile obținute in baza contractului de munca menționat, se datoreaza contribuții la nivelul salariului de bază minim brut pe țară in vigoare în luna pentru care se datorează, corespunzător numarului zilelor lucrătoare in lună. Contribuțiile pentru veniturile din drepturi de autor, nu fac parte din tema sesiunii de astazi , vor fi abordate intr-o sesiune viitoare. Pentru a beneficia de asistență pe acest subiect, puteţi utiliza formularul de asistență de la următorul link: https://www.anaf.ro/…/persoane_fizice/asistenta_prin_email

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

INTREBARE – Buna ziua ! Am doua intrebari si anume : 1. care este modalitatea de pastrare a facilitatilor acordate SRL-D in ce priveste scutirea de la plata CAS/S angajator. 2. daca este necesara negocierea colectiva in cazul firmelor care au doar angajati cu salariul minim pe economie. Va multumesc.

RASPUNS – Referitor la facilităţile pentru SRL-D, nu sunt prevăzute reglementări speciale privind contribuţiile datorate începând cu 01.01.2018. În ceea ce priveşte negocierea, aceasta are loc intre partile semnatare ale contractului.

INTREBARE – Ce obligatii declarative si de plata ii revin in anul 2018 unei persoane fizice care in anul 2017 a obtinut atat venituri din dividende cat si chirii si estimeaza ca si in 2018 va obtine aceste tipuri de venituri ? Dar daca a obtinut aceste venituri doar in 2017 si in ianuarie 2018 estimeaza ca nu va mai avea aceste venituri ?

RASPUNS – Întrebările dumneavoastră nu se încadrează în tema noastră de astăzi care este “Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018”. Pentru a obţine raspuns la întrebările dumneavoastră vă sugerăm să completaţi formularul de contact care se află pe site-ul ANAF la următorul link:https://www.anaf.ro/asistpublic/.

Sursa – ANAF Facebook

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

10 COMENTARII

  1. Am rugamintea sa-mi spuneti ce contributie asiguratorie pentru munca va plati angajatorul, in cazul contractelor de munca ale salariatilor care au si calitatea de pensionari medical gr. III.
    Multumesc!

  2. este obigatoriu majorarea salariuui din 01.01.2018 de catre firme de paza si daca nu se maresc saariile ce sactiuni se da patronilor ?

  3. Dacă am un fulltime de 8 h și un partime de 4 h pe perioade nedeterminate fiecare cu 1900lei se plătește de două ori cas și cass?

  4. buna ziua,
    – in calitate de pensionar militar, angajat cu CIM, IN CE CONDITII POT BENEFICIA SI LA CE VARSTA DE O PENSIE din sistemul public de pensii ?
    – in situatia in care doresc sa renunt la dreptul de pensie acordat prin sistemul public de pensii, pot beneficia de CAS, care oricum este in sarcina angajatilor de la data de 01.01.2018 ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!