AcasăTVA - modificari si noutatiCota TVA livrare pesticide în situația în care nu cunoaște destinația finală...

Cota TVA livrare pesticide în situația în care nu cunoaște destinația finală a acestora – precizări ANAF (speță)

Intrebare – Un operator angro care livrează pesticide aplică cota redusă de TVA de 9% în situația în care nu cunoaște destinația finală a acestora ?

Raspuns

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, începând cu data de 1 august 2016 se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Prin ordinul comun nr 1155/868 / 2016 s-au stabilit codurile din Nomenclatura combinată în care trebuie să se încadreze îngrășămintele și pesticidele utilizate în agricultură, respectiv pesticide care se încadrează la codurile NC 3808 91, 3808 92, 3808 93, 3808 99 10.

Astfel că, pentru livrarea de pesticide care se încadrează în codurile NC menționate mai sus, se aplică cota redusă de TVA de 9% pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți, în măsura în care, prin natura lor, aceste bunuri pot fi utilizate în scopurile prevăzute de lege.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Întrucât ordinul comun nu prevede excepții sau alte condiții referitoare la modul de comercializare/prezentare a produselor și datorită naturii lor acestea sunt destinate a fi utilizate în agricultură, operatorul angro care livrează pesticide aplică cota redusă de TVA de 9% chiar dacă nu cunoaște destinația finală a acestora.

Circulara MFP nr. 692785/2016 – aplicarea unitara a prevederilor fiscale referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% – click aici

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 291 alin. (2) lit. h)
Ordinul ministrului finantelor publice nr 1155/868 / 2016 articolul 1 alin. (1)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 06.10.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!