Determinare cifră de afaceri la ieșirea din sistemul TVA la încasare – speța ANAF 2016

0
191

Intrebare – Cum se determină cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei prevăzut pentru TVA?

Raspuns – conform prevederilor din Codul fiscal, cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum şi a operaţiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/ prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 275 şi 278, realizate în cursul anului calendaristic.

Normele metodologice precizează că la determinarea cifrei de afaceri care servește drept referință pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei se au în vedere baza de impozitare înscrisă în rândurile din decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal corespunzătoare operaţiunilor taxabile si/sau scutite de TVA prevăzute la art. 292 din Codul fiscal, care reglementeaza operațiunile scutite de taxă fără drept de deducere, art.294 – 296 din Codul fiscal, care reglementeaza operațiunile scutite de taxă cu drept de deducere, operaţiunilor rezultate din activitaţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate conform prevederilor art. 275 din Codul fiscal care reglementeaza locul livrarii de bununiri şi 278 din Codul fiscal care reglementeaza locul prestarii de servicii, precum şi rândurile de regularizări aferente. Nu sunt luate în calcul sumele înscrise în rândurile din decont aferente unor câmpuri de date informative cum sunt facturile emise după inspecţia fiscală, informaţii privind TVA neexigibilă sau nedeductibilă.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Prin urmare, cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei la ieşirea din sistemul TVA la încasare este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum şi a operaţiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrarii/prestării se consideră ca fiind în străinătate, realizate în cursul anului calendaristic și evidențiate în decontul de TVA întocmit și depus de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul art. 282 alin. (3) lit. a)
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 26 alin. (4)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 27.05.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

Articolul precedentDetalierea specifică a modificărilor în desfășurarea activității persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale
Articolul următorDeclararea contractelor încheiate cu străinii care prestează servicii în România – OPANAF 2994/2016

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.