Plata CAS pentru anumite categorii de venituri din activități independente (avocați, notari) – oficial

0
188

Potrivit art. 150 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează CAS pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b), respectiv pentru venituri din activităţi independente :

– veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

Dreptul la asigurări sociale al avocaţilor se exercită în condiţiile art. 19, art. 20 din Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor prin sistemul unic, propriu şi autonom de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.

Evidenţa drepturilor şi a obligaţiilor de asigurări sociale în sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor se asigură potrivit art. 8 alin. (1) din această lege, de Casa de Asigurări a Avocaţilor.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Avocatul înscris în barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat să contribuie lunar la constituirea fondurilor sistemului de pensii cu o cotă procentuală din venitul brut lunar realizat din profesie.

Ca urmare, potrivit prevederilor legale în vigoare la această dată, avocaţii sunt asiguraţi obligatoriu în sistemul propriu de pensii şi dacă mai obţin şi alte venituri din activităţi independente (exemplu: practician în insolvenţă), beneficiază de excepţia specifică prevăzută la art. 150 din Codul fiscal şi astfel nu datorează CAS la sistemul public de pensii.

Dreptul la asigurări sociale al notarilor se exercită în condiţiile art. 62 alin. (2) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, iar sistemul de pensii prevăzut de această lege este obligatoriu pentru notarii publici membrii ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligaţi să contribuie, în condiţiile legii.

Ai nevoie de un Video Proiector pentru firma ta? Comanda acum, incepand de la 398 Leicu garantie 2 aniCLICK AICI

Ca urmare, potrivit prevederilor legale în vigoare la această dată, notarii publici, deşi sunt asiguraţi în sistemul propriu de pensii, nu beneficiază de excepţia specifică prevăzută la art. 150 din Codul fiscal şi astfel, pentru venituri din activităţi independente datorează CAS şi la sistemul public de pensii.

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice – Argeş

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.