AcasăTVA - modificari si noutatiCirculara MFP nr. 691736/14.06.2016 - înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor...

Circulara MFP nr. 691736/14.06.2016 – înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor fizice, aplicarea taxării inverse pentru o serie de livrari

Ministerului Finanțelor Publice a publicat pe site-ul propriu Circulara nr. 691736/14.06.2016 pentru aplicarea unitară a prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile în sensul TVA și care desfășoară mai multe tipuri de activități economice, precum și aplicarea taxării inverse pentru livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr.

Persoana impozabilă este orice persoană care desfășoară activități economice așa cum sunt definite la art. 269 alin (2) din Codul Fiscal, respectiv activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora.

În ceea ce privește înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor fizice trebuie determinat în primul rând dacă sunt persoane impozabile precum și dacă persoana fizică care acționează în calitate de persoană impozabilă desfășoară mai multe tipuri de activități economice.

Potrivit legislației în vigoare atunci când o persoană desfășoară mai multe activități economice prin activitate economică se înțelege toate activitățile economice desfășurate de aceasta. În situația în care o persoană impozabilă desfășoară mai multe tipuri de activități economice acestea trebuie analizate în considerarea ansamblului lor și nu pentru fiecare operațiune în parte.

PENTRU A DESCARCA CIRCULARA 691736 – CLICK AICI

Activitățile economice desfășurate de o persoană fizică trebuie analizate din punctul de vedere al TVA în ansamblul lor avându-se în vedere două aspecte: determinarea cifrei de afaceri și atribuirea unui singur cod de înregistrare în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 din Codul Fiscal.

Referitor la aplicarea taxării inverse pentru livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfecla de zahăr, se aplică prevederile Codului Fiscal, respectiv art. 331 alin. (2) lit. c) cu mențiunea că acestea nu sunt, în principiu, destinate ca atare consumatorilor finali. Codurile NC aferente cerealelor și plantelor tehnice pentru care se aplică taxarea inversă sunt enumerate în norme. De asemenea, prin norme s-a stabilit ca taxarea inversă să se aplice dacă atât furnizorul cât și cumpărătorul sunt persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal fără să mai fie necesară analiza naturii bunurilor în vederea stabilirii faptului că acestea pot sau nu pot fi consumate ca atare de consumatorul final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!