AcasăReglementari contabileCare sunt constructiile pentru care se va plăti impozitul de 1,5% -...

Care sunt constructiile pentru care se va plăti impozitul de 1,5% – info oficial (plus mod de calcul)

Impozitul pe constructii speciale a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014 prin Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 102/14.11.2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor măsuri financiar fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 703/15.11.2013.

Contribuabilii obligati la plata acestui impozit sunt:

– persoanele juridice române, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
– persoanele juridice străine care desfăsoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
– persoanele juridice cu sediu social în România înfiintate potrivit legislatiei europene;
– utilizatorul, în cazul operatiunilor de leasing financiar;
– locatorul, în cazul operatiunilor de leasing operational.

UTIL – Termen de declarare si plata pentru impozitul pe constructii – 26 mai 2014 – click aici

Constructiile pentru care se va plăti impozitul de 1,5% sunt cele prevăzute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare, respectiv unele dintre următoarele:

• centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice;
• statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
• piste si platforme;
• sonde de titei, gaze si sare;
• rampe de încărcare – descărcare;
• cosuri de fum si turnuri de răcire;
• iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine;
• ecluze si ascensoare;
• baraje, jgheaburi pentru piscicultură;
• infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc.), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console);
• platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, TV;
• constructii pentru transportul energiei electrice;
• lacuri artificiale de acumulare si canale de irigatii.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Pentru a calcula impozitul acestor constructii, se aplică o cotă de 1,5% asupra valorii constructiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidentiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare constructiilor mentionate la art. 296 (indice 34) din Codul fiscal. Din valoarea constructiilor se scade:

• valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosintă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de către contribuabil sau proprietar, după caz;
• valoarea constructiilor si a lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unitătilor administrativ teritoriale;
• valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole” din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare.

Declararea impozitului pe constructii se face prin depunerea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plată la bugetul de stat”, completând corespunzător sectiunea a II-a „Impozite, taxe si alte obligatii care nu se plătesc în contul unic”. Necompletarea tabelului corespunzător acestui tip de impozit, echivalează cu nedeclararea obligatiei respective.

Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligatia de a declara si plătii impozitul pe constructii până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat.

Contribuabilii nou înfiintati datorează impozitul pe constructii începând cu anul fiscal următor.

Sursa (cu multumiri) – http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!