AcasăProfit / venitDefinitivarea impozitului pe profit pe anul 2013 - D 100 nu se...

Definitivarea impozitului pe profit pe anul 2013 – D 100 nu se depune pentru trimestrul IV, exceptii, precizari utile

Contribuabilii vor depune declaratia anuala privind impozitul pe profit pentru anul 2013 (formular 101) si vor plati impozitul datorat pâna cel târziu în data de 25 martie 2014 .

Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat nu se depune pentru declararea impozitului pe profit aferent trimestrului IV

Exceptie de la aceaste reguli:

– organizatiile nonprofit;
– contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura

care au obligatia de a declara prin Declaratia de impozit pe profit aferent anului 2013 (Formular 101) si a plati impozitul pe profit anual, pâna la data de 25 FEBRUARIE 2013.

În cazul persoanelor juridice române platitoare de impozit pe profit care, începând cu 1 februarie 2013, au fost obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, iar în cursul anului devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 112 (indice 6) din Codul fiscal, (depasire venituri de 65.000 Euro) depun declaratia 101 pentru perioada 01.02 – 31.12. 2013.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

În cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care în cursul anului încep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 112 (indice 2) alin. (6) din Codul fiscal (asigurari, consultant, management, etc.) iar începând cu trimestrul respectiv devin platitori de impozit pe profit completeaza declaratia 101 pentru perioada cuprinsa între data de întâi a primei luni din trimestrul în care au început sa desfasoare activitatile respective si sfârsitul anului de raportare (de exemplu, 1.07 -31.12).

În cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente în România, sediul permanent desemnat pentru îndeplinirea obligatiilor privind impozitul pe profit depune declaratia 101 pentru perioada 01.07 – 31.12.2013

NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

OBSERVATIE:
– Asocierile dintre persoane juridice straine si asocierile dintre persoane juridice straine cu persoane fizice nerezidente;
– Persoanele juridice române care îndeplinesc obligatiile declarative în cazul asocierilor cu persoane fizice române, persoane fizice straine ori persoane juridice straine;

vor efectua definitivarea impozitului pe profitul din activitatile desfasurate în asociere aferent anului fiscal 2013, prin depunerea Declaratiei 100 si a Declaratiei 104 privind distribuirea între asociati a veniturilor si cheltuielilor, pâna la 25 MARTIE 2014. Plata impozitului pe profit datorat se efectueaza pâna la aceasta data.

Baza legala – art. 34 alin. (1) si (5), art. 35 din Codul fiscal, Ordin ANAF nr. 1950/2012

Sursa info (cu multumiri de la noi) – DGFP Brasov

9 COMENTARII

  1. […] – Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen lunar, trimestrial pentru obligaţiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2013, formular 100. Reglementare: OPANAF nr. 1.950/2012; UPDATE – Definitivarea impozitului pe profit pe anul 2013 – D 100 nu se depune pentru trimestrul IV, exceptii, precizari utile – CLICK AICI […]

  2. A. Societăţi plătitoare de impozit pe profit
    Firmele plătitoare de impozit pe profit NU vor depune Declaraţia 100 pentru Trimestrul 4 din 2013 pentru declararea impozitului pe profit. Acesta este al doilea an în care se procedează astfel, modificarea fiind valabilă încă de anul trecut.

    Atenţie! Dacă aceste societăţi au alte obligaţii de raportat în acest formular (de exemplu: impozit pe dividende, accize, contribuţia la fondul pentru persoane cu handicap etc), vor depune Declaraţia 100 pentru luna Decembrie 2013 până la data de 25 ianuarie 2014 cu aceste obligaţii, fără însă a declara „căsuţa” cu impozit pe profit.
    Extras din Codul fiscal:
    ART. 34 Declararea şi plata impozitului pe profit
    (1) Declararea şi plata impozitului pe profit, cu excepţiile prevăzute de prezentul articol, se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I – III. Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectuează până la termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit prevăzut la art. 35.

    Societăţile plătitoare de impozit pe profit vor depune Declaraţia 101 până în 25 martie 2014, care este şi termenul de plată al impozitului final pentru anul 2013.
    Extras din Codul fiscal:
    ART. 35 Depunerea declaraţiei de impozit pe profit
    (1) Contribuabilii au obligaţia să depună o declaraţie anuală de impozit pe profit până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, cu excepţia contribuabililor prevăzuţi la art. 34 alin. (5) lit. a) şi b), alin. (14) şi (15), care depun declaraţia anuală de impozit pe profit până la termenele prevăzute în cadrul acestor alineate.

    Atenţie! Firmele plătitoare de impozit pe profit care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a depune Declaraţia 101 şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie 2014.

    B. Microîntreprinderi

    Microîntreprinderile au obligaţia de a depune Declaraţia 100 pentru Trimestrul IV din anul 2013, până la data de 25 ianuarie 2014.
    Acestea nu aplică prevederile Titlului II din Codul fiscal şi NU depun Declaraţia 101, impozitul pe venit declarat trimestrial prin Declaraţia 100 fiind final.
    C. Declararea impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate
    Începând cu 1 ianuarie 2013, o serie de contribuabili POT OPTA pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie.
    Cei care doresc ca în anul 2014 să utilizeze această modalitate de plată a impozitului pe profit, trebuie să depună Formularul 012 “Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit” până la data de 31 ianuarie 2014.
    Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Ieşirea din sistemul anual de declarare şi plată a impozitului se efectuează la începutul anului fiscal. Contribuabilii comunică organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
    Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.
    Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform Declaraţiei 101 privind impozitul pe profit, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.
    Fiecare contribuabil decide dacă acest sistem îl avantajează sau nu. Prevederile Codului fiscal puteau fi corelate mai bine cu realitatea economică. Societăţile trebuie să opteze până la 31 ianuarie a anului curent dacă doresc să plătească anticipat impozitul aferent, dar acesta se determină în funcţie de impozitul final al anului precedent, care se stabileşte până la 25 martie. Cum putem lua o decizie până la 31 ianuarie, fondată pe o serie de aspecte cunoscute ulterior, adică la 25 martie?
    Pentru a înţelege mai bine acest concept, vă prezentăm un exemplu.

    Exemplu:
    În data de 15 ianuarie 2014, entitatea Leader reuşeşte să determine impozitul pe profit final aferent anului 2013. Acesta este de 10.000 lei şi va fi declarat până în 25 martie 2014 în Declaraţia 101.
    Presupunem că indicele preţurilor de consum pentru anul 2013 este de 105%.
    Societatea Leader optează până în 31 ianuarie 2014 pentru sistemul bazat pe plăţi anticipate, prin depunerea Declaraţiei 012 la organul fiscal.
    Astfel, impozitul anual anticipat pentru anul 2014 este de 10.500 lei (10.000 lei x 105%). Societatea va depune TRIMESTRIAL Declaraţia 100 şi va raporta un impozit de 2.625 lei, pe care trebuie să îl şi achite.
    Ulterior, până în 25 martie 2015, entitatea Leader trebuie să depună Declaraţia 101 pentru anul 2014 în care să raporteze impozitul pe profit final, putând să rezulte diferenţe de plată sau de recuperat.

    Contribuabilii nou-înfiinţaţi, înfiinţaţi în cursul anului precedent sau care la sfârşitul anului fiscal precedent înregistrează pierdere fiscală NU pot opta pentru acest sistem.

  3. Probabil ar trebui mentionat faptul ca cei care aplica sistemul de plati anticipate TREBUIE sa depuna declaratia 100 pentru trimestrul 4 2013.

  4. Nu am inteles prea bine. Cei care declara impozit pe venitul microintreprinderilor mai depun acest formular sau depun 100, lunar, trimestrial etc.

    Multumesc

  5. Microîntreprinderile au obligaţia de a depune Declaraţia 100 pentru Trimestrul IV din anul 2013, până la data de 25 ianuarie 2014.

    Acestea nu aplică prevederile Titlului II din Codul fiscal şi NU depun Declaraţia 101, impozitul pe venit declarat trimestrial prin Declaraţia 100 fiind final….
    luat din art de pe net “Declarare impozit profit trimestrul 4 2013 si impozit microintreprindere 2013”

  6. Am fost microintreprindere din 01.01.2013 pana la 30.06.2013 din data de 01.07.2013 am devenit platitoare de impozit profit conform declaratiei 010 . Pe ce perioada depun declaratia 101? va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!