AcasăReglementari contabileNedepunerea declaraţiilor fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la STABILIREA DIN...

Nedepunerea declaraţiilor fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la STABILIREA DIN OFICIU a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat

ANAF atenţionează contribuabilii că nedepunerea declaraţiilor fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile Codului de prcedură fiscală .

IMPUNEREA DIN OFICIU

În cazul contribuabililor care au obligaţia declarării bunurilor sau veniturilor impozabile, stabilirea din oficiu a obligaţiei fiscale se face prin estimarea rezonabilă a bazei de impunere, folosind orice probă și mijloc de probă prevăzute de lege, identificând acele elemente care sunt cele mai apropiate situației de fapt fiscale.

Cine nu intră sub incidenta impunerii din oficiu

Pentru impozitele, taxele şi contribuţiile administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, înştiinţarea pentru nedepunerea declaraţiilor şi stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se face în cazul contribuabililor declaraţi inactivi de organul fiscal, atât timp cât se găsesc în această situaţie.

60 DE ZILE – TERMEN LIMITĂ – PENTRU DEPUNEREA DECLARAŢIILOR FISCALE DUPĂ IMPUNEREA DIN OFICIU

Contribuabilul poate depune declarația fiscală pentru obligațiile fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere prin care au fost stabilite din oficiu obligațiile fiscale, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. La data depunerii declarației fiscale lipsă, decizia de impunere din oficiu se desființează de organul fiscal, şi astfel situația fiscală a contribuabilului va fi reglată în conformitate cu realitatea.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

ATENŢIE !!!!

Decizia de impunere din oficiu se comunică prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
În cazul în care comunicarea nu a fost posibilă prin poştă, aceasta se realizează prin publicitate prin afişarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului.
Astfel, pentru a nu fi decăzuţi din termenul de 60 de zile în care contribuabilii îşi pot regla situaţia fiscală conform realităţii, aceştia sunt rugaţi să verifice publicarea deciziilor de impunere din oficiu pe portalul www.anaf.ro – judeţul X – Licitaţii şi anunţuri – Anunţuri – Anunţuri acte administrative fiscale

PREVENIREA IMPUNERII DIN OFICIU

ANAF roagă contribuabilii să verifice dacă pentru perioada 2007-2012 există situaţii de nedepunere a declaraţiilor fiscale, şi să procedeze la completarea dosarului fiscal prin depunerea declaraţiilor lipsă, in vederea evitării stabilirii din oficiu de către organul fiscal a unor debite neconforme cu situaţia reală.

Verificarea depunerii declaratiilor fiscale se poate efectua prin următoarele modalităţi:

Acces controlat la dosarul contribuabilului – Informaţii despre declaraţiile depuse, grupate după tipul declaraţiei pot fi vizualizate pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, prin utilizarea serviciului “Acces controlat la dosarul contribuabilului” (Secţiunea “Declaratii”). Serviciului “Acces controlat la dosarul contribuabilului” poate fi utilizat prin autentificarea în spaţiul privat al contribuabilului pe site-ul ANAF, în baza certificatului calificat de semnătură electronică.

Informaţii suplimentare privind utilizarea serviciului “Acces controlat la dosarul contribuabilului” pot fi vizualizate la adresa de internet: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/instructiuni/Informatii_dosar_fiscal.htm

Consultarea dosarului fiscal al contribuabilului la sediul organelor fiscale competente prin contactarea Serviciului Registru Contribuabili

Depunerea declaraţiilor lipsă

La completarea declaraţiilor lipsă se vor avea în vedere modelele formularelor, modalitatea de depunere, precum şi programele de asistenţă, prevăzute de legislatia în vigoare la momentul nasterii obligaţiei declarative.

Sursa – DGFP Galati

1 COMENTARIU

  1. […] – Din indemnizaţia pentru maternitate se reţine numai contribuţia de asigurări sociale (info) – CLICK AICI – Nedepunerea declaraţiilor fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la STABILIREA DIN OFICIU a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!