AcasăGeneralDeclaratia/Formularul 600 - termen de depunere 31.01.2013 - atentie pentru cei care...

Declaratia/Formularul 600 – termen de depunere 31.01.2013 – atentie pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente

Potrivit prevederilor art. 296^21 alin.(1) lit. a) – e) din Titlului IX^2 „Contributii sociale obligatorii” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare – text actualizat 2013 aiciau calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii :

– întreprinzatorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
– membrii întreprinderii familiale;
– persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
– persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
– persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila în partida simpla.

Contribuabili nominalizati mai sus au obligatia sa depuna anual formularul 600 „Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, pâna la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.

Model Declaratia 600 – oficial, conform cu OPANAF 874/2012 (privind venitul asigurat la sistemul public de pensii) – in format PDF si format PDF inteligent – CLICK AICI

Nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I – III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

De asemenea, nu au obligatia depunerii formularului 600 persoanele fizice nominalizate la art. 296 (indice 21) alin.1 lit. a) – e) care în anul fiscal 2012 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, deoarece la art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal si la pct. 32 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca:

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

„Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câstig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

GHIDUL ANAF – privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri – click aici

Contribuabilii care desfasoara activitati impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, nu sunt obligati sa se asigure si nu datoreaza contributie de asigurari sociale, pentru anul fiscal urmator.


BAZA LEGISLATIVA
– Mentionam ca formularul 600 a fost aprobat prin Ordinul Presedintelui ANAF si Presedintelui CNPP nr. 874/221 din 20 iunie 2012text integral aici

SursaDGFP Arges

3 COMENTARII

  1. […] – 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, pentru contribuabilii care sunt deja înfiinţaţi; – în 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru cei care se înfiinţează după 1 iulie 2012. UPDATE IANUARIE 2013 – Declaratia/Formularul 600 – termen de depunere 31.01.2013 – atentie pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!