Acte necesare in Vama pentru a face import sau export – info util 2012

3
519

Multumita membrilor de pe grupul de ocntabilitatecontacafe_club – va putem pune la dispozitie cateva informatii utile cu privire la importuri sau exporturi din Romania, insotite de 3 modele de documente.

In primul rand pentru a putea face export (sau import) trebuie sa obtii codul EORI de la Directia regionala vamala de care tine firma (ti se va cere la vama copia acestui cod). Pentru vama va trebuie urmatoarele acte ( tiparite, semnate si stampilate):

a) FACTURA PROFORMA (engleza) trebuie sa fie in 3 exemplare TIPARITA, sa se specifice codul fiscal al firmei expeditoare, tara de origine, marca daca exista, conditia de livrare (de exemplu – EXW + orasul de plecare = arata ca plata transportului se face la destinatie). Valoarea din factura nu trebuie sa fie 0.

MODEL FACTURA PROFORMA – IN ENGLEZA – CLICK AICI

b) SPECIFICATIA LA FACTURA (romana – 1 exemplar) (sa se specifice greutatea neta/bruta pe produs si tipul materialului)

PENTUR MODEL SPECIFICATIE FACTURA PROFORMA – CLICK AICI

c) CERERE CATRE VAMA CU MOTIVUL EXPORTULUI (romana – 1 exemplar)

PENTRU MODEL CERERE VAMA – CLICK AICI

d) COD UNIC DE INREGISTRARE (copie)

Speram sa va fie de folos.

Anunțuri publicitare

3 COMENTARII

 1. Referitor la conditia de livrare : Nu as recomanda utilizarea EXW Traducere in romaneste: Franco uzina; Franco fabrica. vanzatorul care trebuie sa puna marfa ambalata la dispozitia cumparatorului, la poarta fabricii, cumparatorul este obligat sa o incarce pe cheltuiala si riscul sau. Dar de regula vanzatorul incarca marfa. Din acest motiv recomand FCA – franco caraus (… loc convenit). care reprezinta : indeplinirea de catre vanzator a obligatiei de livrare si se consuma in momentul cand a predat marfa vamuita pentru export in grija carausului desemnat de catre cumparator, la locul sau punctul convenit. Poate fi utilizat pentru toate modalitatile de transport.
  Am dorit sa fac aceste precizari deoarece Organele de control vor urmari si aceste aspecte in viitor (cand se vor destepta) . In Ungaria au fost controale tematice pentru conditiile de livrare .

 2. @Cris – multumim pentru precizari. daca te pricepi la acest domeniu, da-ne te rog un articol pe mail si il vom publica. numai bine.

 3. Buna ziua

  Am platit prin PayPal factura proforma a unui furnizor din Hong Kong. Coletul s-a expediat prin DHL, dar acestia nu l-au trimis la vama pana cand furnizorul nu a sters de pe factura cuvantul ~proforma~. cu exceptia acestui cuvant, factura era perfecta din punctul DHL de vedere.

  Au avut dreptate cei de la DHL sau este vorba de inca un abuz?

  Multumesc

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.