AcasăTVA - modificari si noutatiDeclaratia 300 are din 2012 model si continut nou, urmare a aparitiei...

Declaratia 300 are din 2012 model si continut nou, urmare a aparitiei OPANAF 3665/22.12.2011

Intrucat in proiectul privind modificarea D 300 (Decont de taxă pe valoarea adăugată) se propunea includerea în modelul formularului a unui rând distinct, în care persoana impozabilă să declare dacă, în perioada de raportare, a efectuat operaţiuni taxabile pentru care a aplicat taxarea inversă pentru cerealele şi plantele tehnice prevăzute la art. 160 alin.(2) lit.c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, iata ca a aparut si Ordinul in acest sens.

Măsura precizata mai sus a fost luată ca urmare a angajamentelor asumate de România în procesul de solicitare a autorizării pentru aplicarea unei măsuri speciale de derogare în vederea implementării taxării inverse pentru cereale şi plante tehnice.

De asemenea, pentru a acorda posibilitatea organelor fiscale de a efectua unele verificări documentare pe baza informaţiilor declarate de contribuabili atât în decontul de taxă pe valoarea adăugată, cât şi în declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, în scopul identificării eventualelor sume reprezentând TVA nedeclarate de contribuabil, s-a propus in proiect si includerea, în Decontul de taxă pe valoarea adăugată, a unor rânduri distincte privind operaţiunile efectuate pe teritoriul României pentru care au fost emise facturi către persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

In concluzie, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1/3.01.2012, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.665/22.12.2011 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 300 ,,Decont de taxă pe valoarea adăugată”, car eimplementeaza aceste propuneri.

Atenţie! Noul formularul se utilizează începând cu declararea obligaţiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2012.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) care efectuează în perioada de raportare numai operaţiuni în interiorul ţării pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea căsuţei corespunzătoare din programul de asistenţă pus la dispoziţie pe websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, secţiunea Formulare fiscale, din prima pagină.

Sursa – proiect si www.finantevalcea.ro

5 COMENTARII

  1. ce se ia in calcul la depasire plafon tva pentru o microintreprindere care a fost platitoare de tva iar in 02.2011 a devenit neplatitoare, avand in vedere ca la 11.2011 are venituri de 121.000, deci depaseste 119.000. La veniturile totale de 121.000 exclud tva conf art 152 alin.7^2 ??

  2. @carmen
    Pentru o judecata simpla eu merg cu urmatoarea logica: daca la data de 30.11.2011 ar fi sa completez formularul 20 de la bilantul anual, acolo as trece sumele din clasa 7, asa cum sunt ele in balanta*. Daca randul 01 ”Cifra de afaceri netă” depaseste plafonul iau masurile corescpunzatoare.
    ______
    Pentru ca sunt neplatitoare de TVA, clasa 7 din balanta de verificare include si valoarea TVA aferenta livrarii pentru ca articolele mele contabile au fost 411 = 7** (conturi de la 701-708)

  3. (6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin. (1), ori, după caz, la alin. (5), trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă conform art. 153

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!