AcasăSalarizareCoeficienti de salarizare 2012 - calculati la salariul minim stabilit de HG...

Coeficienti de salarizare 2012 – calculati la salariul minim stabilit de HG 1225/2011

Ca si anul trecut, pornind de la modificarea adusa salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de catre Hotărârea Guvernului Romaniei numarul 1.225 din 14 decembrie 2011 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (publicata in Monitorul Oficial numarul 922/27.12.2011) – text integral – am facut un tabel pentru evidentierea salariului minim in functie de vechii coeficienti de ierarhizare, valabili din punct de vedere legal.

Speram sa va fie de folos si nu uitati ca ceea ce publicam noi aici are un caracter informativ si nu obligatoriu. Precizam inca odata cu privire la acesti coeficienti ca baza legala clara pentru ei nu exista, iar cum stim din realitatea de zi cu zi, fiecare aplica cum crede de cuvinta, in functie de profil, controale avute, etc.

UPDATE 2013 – Coeficienti indexare salariu minim 2013 – NU SE MAI APLICA – CLICK AICI

DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – MULTUMIM ANTICIPAT. SAU VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER ===>>> IN PARTEA DREAPTA, SUB RECLAMA.

30 COMENTARII

  1. Care este temeiul legal pentru coeficientii de ierarhizare? Contractul colectiv de munca pe 2007-2010 prevede acei coeficienti, dar e expirat; CCM 2011-2014 nu e inca semnat nici la ora asta. Coeficientii la nivel de ramura se aplica cf art 113 din Legea 62/2011 doar partilor semnatare. Exista alte elemente legislative in aceasta privinta?

  2. Ce bine ca sunteti voi. Va multumesc din suflet pentru aceasta minunata colaborare!
    Eram nelamurita cu coeficientii – nu stiam de unde i-ati luat.
    Acum vazui ca in CCM 2011-2014, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la MMSSF cu nr. 2895/29.11.2006, la art. 40 este urmatoarea mentiune:

    (5) Art.40 din CCMUN 2011-2014 va face obiectul negocierii anuale, conform legii. Pentru anul 2012, grila de ierarhizare din art.40, alin.(2) va avea ca referinta urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare:
    a) muncitori:
    1. necalificati – 1;
    2. calificati – 1,2.
    b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
    1. liceala – 1,2;
    2. postliceala – 1,25;
    c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
    1. scoala de maistri – 1,3;
    2. studii superioare de scurta durata – 1,5.
    d) personalul incadrat in functii pentru care conditia de paregatire este cea de studii superioare – 2.

    ____________

    Legea dialogului social, 62/2011, la Art. 224 spune:
    La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
    d) Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, cu modificarile si completarile ulterioare;

    Prin urmare, acesti coeficienti sunt orientativi pentru 2012.
    Va multumesc din nou si va doresc spor in toate cele bune!

  3. Buna ziua,
    daca am un angajat incadrat ca lucrator comercial, care are specializare ( un curs de lucrator comercial) sunt obligata sa il platesc ca pe un muncitor calificat, cu salariu mai mare decat muncitorii necalificati?

  4. Am aceeasi intrebare ca si Alex, avand in vedere aceleasi motivatii, in plus contractul colectiv pe ramura comert este expirat, …
    Problema e aceeasi: Desi actul legislativ este pentru toata tara, aplicabilitatea este interpretata diferit de la un judet la altul. Chiar Min Fin spune ca un raspuns primit de un solicitant intr-o problema oarecare, este valabil doar in zona de care apartine solicitantul.

  5. Am fost la ITM si mi s-a spus ca nu suntem obligati sa punem coeficienti momentan.Contractul pe ramura nu exista .

  6. Buna ziua! Am salariati muncitori calificati, angajati cu contract de 4 ore si 405 salariu. Nu am transmis prin revisal in luna ianuarie modificarea salariului de la 405 la 420. O mai pot face macar acum pentru februarie?

  7. buna ziua, am si eu o mare nelamurire cu privire la salariu.sunt angajata unei primarii ca asistent medical comunitar, am terminat o scoala postliceala si am vechime in munca de 3 ani si am salariu minim pe economie 700 si net iau 530, e normal?ca eu nu mai inteleg

  8. Buna. As avea si eu o intrebare: lucrez in domeniul turismului, receptioner si am terminat turismul, geografia turismului. Am un salar de 714 lei net. Este corect acest lucru? Nu ar trebui sa am minim de 1200 Ron daca am studii superioare?

  9. @bogdan – odata cu noul Cod la Muncii (cel de anul trecut) coeficientii aplicabili se aplica si nu se aplica, pentru ca legea permite firmelor sa faca asta.

  10. Buna, Intrebarea mea este daca HG nr. 1225/2011 este in vigoare si aplicabila?Deoarece eu sunt incadrata la studii superioare cu un salar de 1200 brut inca din anul 2010;nu ar trebui sa mi se mareasca salariul la 1400 brut daca minimul pe economie este de 700?Este obligat angajatorul sa faca aceasta marire sau nu?

  11. @andreea – noile acte normative, mai exact cele adoptate in 2011, lasa angajatorii sa “zburde” cum vor in ceea ce priveste coeficientii aplicati la salariul minim (700 lei)

  12. Lucrez in medie 230 ore pe luna cu un tarif net pe ora de 3.0 lei iar plata pe luna februarie 2012 am primit-o astfel: pe 30 martie un avans de 300 lei iar lichidarea pe luna februarie o primesc pe 15 aprilie.Este corect modul in care plateste firma? Unde pot face reclamatie?

  13. Mie nu mi se pare prea corect nici faptul ca muncesti 230 de ore pe luna si esti platit minimul pe economie pt 170 de ore.
    Si iar nu mi se pare corect ca pentru ce muncesc luna asta sa primesc o prima transa dupa o luna, iar restul dupa inca 2 saptamani. daca asa e trecut in contract, nu ai ce face, dar imi vine greu sa cred ca ai semnat asa ceva.

  14. Am 42 ani vechime in munca lucrez ca tipograf si am 930 lei sint absolvent al scoli tehnice de maistri pot fi platit ca maistru si cum? Va multumesc

  15. @valentin – asa este
    @gigi – depinde de politica salariala a companiei in care lucrezi. intreaba-i pe dei de la resurse umane de la tine.

  16. conform HG 1225/2012 personalul neclerical a primit de la bugetul de stat suma de 518 lei, de la Consiliul Judetean Bacau, personalul neclerical de la Consiliul Judetean Nemat a primit suma neta de 600 lei.
    Care este suma pe care trebuie sa o primesca personalul neclerical din cadrul unitatilor de cult,cod CAEN 9491, avand studii medii?

  17. buna ziua
    sunt angajata primariei ca si bibliotecar-studii superioare de lunga durata, biblioteca comunala, grad I,
    conform grilei de salarizare incadrarea se face pe 1002 lei din care se scade 25% se adauga iar 15% si 5 % vechime, iar salariul meu net este de 596 lei.
    In conditiile in care salarul minim pt studii superioare de lunga durata este 1400 brut, nu ar trebui sa ma urce acolo direct?
    multumesc

  18. In fond si la urma urmei conteaza cum te intelegi cu angajatorul. Lucrez in prezent la patron cu un salar brut de 1600 de lei la care se adauga un “plic” cu 200 de lei. Am absolvit studiile universitare, insa sunt incadrat cu studii medii. Cat despre program – de la 8 dimineata la 17:30 de luni pana vineri (teoretic mai ai 1 ora pauza de masa) plus sambata 4 ore (care sambata nu este prinsa in contractul de munca)
    La urma urmei conteaza ce reusesti tu sa negociezi, cat are nevoie firma de tine si ce inseamna eventual plecarea ta din firma si nu in ultimul rand imaginea pe care o ai fata de munca ta si a recompensei.

  19. @diana – nu stiu ce sa spun. urmare a noului Cod al Muncii si a Legii Dialogului Social, angajatorii pot fixa ce salarii doresc, desi coeficientii de mai sus nu au fost “abrogati”.

  20. carui articol din lege ar trebui sa fac referire pentru a mi se aprobat studiile superioare din domeniul activitatii mele ? lucrez in sistemul bugetar ,sunt balerin grupa 2 cu am terminat academia de muzica care este o facultate de specializare si cam ce salar as avea?

  21. @kalman – pai problema este ca majoritatea angajatorilor nu mai iau in seama coeficientii, urmare a modificarilor survenite la Codul Muncii.

  22. Buna ziua ! care e diferenta dintre studii superioare si studii superioare de scurta durata ? cele de scurta durata sunt facute la fara frecventa sau sunt studii normale si masterul face diferenta ? multumesc !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!