Declaraţia 112 se va depune numai on-line incepand cu data de 25.07.2011

9
279

Incepând cu 25 iulie a.c., Declaraţia 112 privind plata contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa angajaţilor asiguraţi se va depune numai on-line. Iata din nou (in continuare) etapele care trebuie parcurse pentru obţinerea şi înregistrarea certificatului digital calificat pentru semnătura electronică.

Obţinerea certificatului digital calificat pentru semnătură electronică

Certificatul digital calificat pentru semnătura electronică se obţine de la unul din cei trei furnizori de certificare acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică. Lista acestor furnizori se găseşte pe website-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, www.mcsi.ro, secţiunea Registrul furnizorilor de servicii de certificare, sau pe website-ul ANAF, secţiunea Declaraţii electronice, categoria Informaţii depunere declaraţii.

Înregistrarea certificatului digital calificat

Pentru siguranţa transmiterii datelor, certificatul digital calificat trebuie să fie confirmat de firma care l-a eliberat. Pentru aceasta, se descarcă în calculatorul de pe care se vor transmite declaraţiile documentul de confirmare de pe website-ul Agenţiei Naţioanle de Administrare Fiscală (ANAF) www.anaf.ro, categoria Asistenţă Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicaţii, la adresa http://static.anaf.ro/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf.

Se completează documentul de confirmare şi se aplică semnătura digitală în căsuţa Semnătură utilizator.

Atenţie! Se completează doar în jumătatea de sus, nu se semnează şi în locul Autorităţii de Certificare.

La tastarea butonului Validate Signature nu trebuie să apară erori. Se trimite acest fişier prin e-mail la firma care a eliberat certificatul digital. Aceasta va verifica datele din documentul dvs. şi va aplica semnătura electronică în căsuţa Semnătură autoritate de certificare, după care va înapoia pe adresa dvs. de e-mail documentul confirmat. Documentul de confirmare se salvează pe discul calculatorului de pe care urmează să fie transmise declaraţiile.

Cu acest document de confirmare vă înregistraţi pe website-ul ANAF, astfel: intraţi pe portalul ANAF, meniul Depunere declaraţii, modulul Înregistrare certificate calificate. Selectaţi (cu butonul Browse) documentul de confirmare, apoi îl transmiteţi tastând butonul Transmite documentul.

După parcurgerea acestor paşi, se introduc în câmpurile care se generează, datele solicitate:

– codul unic de identificare al contribuabilului (adică operatorul economic pentru care veţi transmite declaraţiile fiscale);
– denumirea contribuabilului;
– adresa contribuabilului.

După completarea acestor date se tastează butonul Submit pentru transmitere. Pe ecran se va afişa, formularul 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, completat cu datele pe care le-aţi introdus anterior. Pentru tipărirea acestui formular se apasă butonul Tipăreşte cererea.

Important! Dacă doriţi să depuneţi declaraţii fiscale pentru mai mulţi contribuabili, apăsaţi pe „Continuă cu înregistrarea unui alt CUI” şi procedura se reia ca mai sus.

Documentaţia necesară pentru înregistrarea formularului 150 la unităţile fiscale

Pentru utilizarea serviciului „Depunere declaraţii on-line”, ulterior obţinerii formularului 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, contribuabilii vor depune la orice unitate fiscală din subordinea ANAF:

– formularul 150 listat, semnat şi ştampilat de contribuabilul pentru care se depun declaraţiile fiscale;
– documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original şi copie;
– documentul în original şi copie, care atestă calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor sau Statutul societăţii comerciale);
– documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil, în situaţia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

După depunerea documentaţiei, contribuabilii vor primi o confirmare pe adresa de e-mail menţionată în formularul 150 pentru utilizarea serviciului Depunere declaraţii on-line. Apoi, se accesează website-ul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice, categoria Descărcare declaraţii, parcurgând etapele prezentate în ghidul Instrucţiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaraţiilor on-line, publicat pe website-ul instituţiei.

Sancţiuni

Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit prevederilor art. 219 din Codul de Procedură Fiscală cu amendă, astfel:

– de la 500 la 1.000 lei pentru persoanele fizice;
– de la 1.000 la 5.000 lei – pentru persoanele juridice.

Atenţie! Declaraţiile 112 vor fi primite la ghişeele administraţiilor finanţelor publice în format hârtie şi electronic pe suport CD numai până luni, 25 iulie 2011.

via – www.finantevalcea.ro

Articolul precedentComunicat oficial MFP cu privire persoanele carora li se aplica Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2011
Articolul următorDeclaraţia 394 – atentie la depunerea ei pana la data de 25 iulie 2011

9 COMENTARII

 1. -Formularul 150 te acrediteaza ca pentru o firma sa depui „toate” declaratiile care se pot trimite on-line, nu numai D112. Sunt mentionate pe site e-guvernare cand intri pentru a depune D112.
  -Poti instala aplicatia de semnatura pe cate PC-uri vrei.
  -Obligatorie este adresa de e-mail, sa o folosesti numai pe aceea cu care te-ai inscris.
  -Cand transmiti D112 iti da un numar, printeaza si acea pagine, e bine.
  -Dupa aceea intri pentru confirmare si „obligatoriu” printeaza recipisa. Fara ea orice control nu-ti ia in seama depunerea declaratiei si se lasa cu amenda.
  -Pentru celelalte declarati iti vine pe adresa de e-mail confirmarea transmiterii.
  -Intr-un final, iti vine o scrisoare de la ANAF prin care te anunta de stingerea creantelor, total sau partial.(dar cam cu 2 luni in urma.

 2. declaratia 112 pentru iunie pana la ce data se depune de fapt? se poate depune pe hartie si cd pana la 25.07 si dupa aceasta data doar on line? multumesc

 3. 1. Recipisa nu are nici o valoare daca este printata. Trebuie sa salvati fisierul. Numai recipisa sub forma electronica cu semnatura electronica a ANAF-ului este valabila altfel cand iti vine controlul o sa-ti zica ca si ei pot sa-ti faca o recipisa in Word si sa ti-o listeze.

  2. Pentru celelalte declaratii nu iti vine pe email nici o confirmare. Trebuie sa verifici starea lor pe portalul ANAF.

  3 Daca detii mai multe certificate calificate este „obligatoriu” sa ai o adresa de email difiretia pentru fiecare.

 4. Buna ziua. Declaratia online se depune foarte usor, dar ieri am facut o prostie si am vrut sa mai eliberez putin din spatiul de pe harddisk. Am dezinstalat un program din greseala si se pare ca imi folosea la depunerea declaratiei online. Acel program, plus multe altele si acel stick de protectie vin pe un CD de la CERTSIGN.

  Programul care l-am sters se numeste AuthentIC Webpack v4.4.

  Poate cineva sa-mi trimita email cu acest programel, deoarece nu detin eu acest CD cu programele de pe el.

  Va rog din suflet. Astept un email doar cu acel program. Cu respect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.