AcasăTVA - modificari si noutatiInregistrarea ca platitor de TVA pe parcursul desfasurarii activitatii (valabil din 01.06.2011)

Inregistrarea ca platitor de TVA pe parcursul desfasurarii activitatii (valabil din 01.06.2011)

Intalnim urmatoarele situatii cu privire la inregistrarea in scopuri de TVA pe parcursul desfasurarii activitatii, pe care le detaliem in continuare.

1. OBLIGATORIU

Daca în cursul unui an calendaristic persoana impozabila atinge sau depaseste plafonul de scutire de 35.000 euro are obligatia sa solicite înregistrarea normala în scopuri de TVA, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei în care plafonul a fost atins sau depasit.

În acest caz, înregistrarea în scopuri de TVA se considera valabila începând cu prima zi a lunii urmatoare celei în care persoana impozabila solicita înregistrarea în scopuri de TVA.

UPDATE IULIE 2012 – Plafon TVA 2012 de 65.000 euro – oficial reglementat de OUG 24/2012 – CLICK AICI

Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita înregistrarea cu întârziere, organul fiscal are dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie înregistrat în scopuri de taxa procedând astfel:

a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost înregistrata normal în scopuri de TVA, pe perioada cuprinsa între data la care persoana respectiva ar fi fost înregistrata în scopuri de taxa daca ar fi solicitat în termenul prevazut de lege înregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxa.
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost înregistrata normal în scopuri de taxa, pe perioada cuprinsa între data la care persoana respectiva ar fi fost înregistrata în scopuri de taxa daca ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevazut de lege si data la care a fost înregistrata. [art. 153 alin. (1) lit. b) Cod fiscal, art. 152 alin. (6), pct. 62 alin. (2), pct. 66 alin. (1) lit. c) – Norme metodologice]

2. PRIN OPTIUNE

Daca cifra de afaceri realizata în cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 35.000 euro, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa, atunci, în vederea înregistrarii normale în scopuri de TVA, va depune la organul fiscal declaratia de mentiuni, având completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea „Taxa pe valoarea adaugata”, însotita de o anexa, conform modelului stabilit în anexa nr. 1 din OMFP nr. 1984/2011 care poate fi descarcata de aici – CLICK PENTRU MODEL

Dupa analiza informatiilor cuprinse în declaratia de înregistrare si în anexa nr. 1 la OMFP nr. 1984/2011 organul fiscal poate aproba sau respinge înregistrarea în scopuri de TVA. În cazul aprobarii înregistrarii în scopuri de TVA, organul fiscal emite „Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA”, iar data înregistrarii în scopuri de TVA se considera valabila începând cu prima zi a lunii urmatoare celei în care s-a comunicat „Decizia de aprobare a înregistrarii în scopuri de TVA”.

În baza deciziei de aprobare a înregistrarii în scopuri de TVA, organul fiscal emite si comunica certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrisa aceasta data de înregistrare.

În cazul respingerii înregistrarii în scopuri de TVA, decizia se emite având bifata casuta corespunzatoare, cu indicarea motivelor de fapt si de drept pe baza carora a fost respinsa solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA. [art. 153 alin. (1) lit. c) Cod fiscal, pct. 66 alin. (1) lit. d) Norme metodologice, OPANAF nr. 1967/20111, OMFP 1984/2011]

3. DACA SE EFECTUEAZA OPERATIUNI SCUTITE DE TVA DAR SE OPTEAZA PENTRU TAXAREA ACESTORA PRIN NOTIFICAREA ORGANULUI FISCAL

O persoana impozabila care efectueaza operatiuni scutite de TVA, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) si f):
– arendarea, concesionarea, închirierea si leasing-ul de bunuri imobile,
– livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri, scutite în conditiile legii,

si opteaza pentru taxarea acestora, trebuie sa se înregistreze normal în scopuri de TVA, daca nu este deja înregistrata, înainte de notificarea organului fiscal privind optiunea de taxare a operatiunii.

Data înregistrarii în scopuri de TVA se considera valabila începând cu prima zi a lunii urmatoare celei în care persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa, prin depunerea declaratiei de mentiuni [art. 153 alin. (1) lit. d) Cod fiscal, pct. 66 alin. (1) lit. b) Norme metodologice].

via – http://www.bv.finantepublice.ro/


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

3 COMENTARII

  1. ma tem ca ati dat o informatie eronata, respectiv „Daca cifra de afaceri realizata în cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 35.000 euro, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa, atunci, în vederea înregistrarii normale în scopuri de TVA, va depune la organul fiscal declaratia de mentiuni, având completata rubrica “Date privind vectorul fiscal”, sectiunea “Taxa pe valoarea adaugata”, însotita de o anexa, conform modelului stabilit în anexa nr. 1 din OMFP nr. 1984/2011”. Ordinul 1984 specifica la art.1 ca este aplicabil doar celor ce solicita inregistrarea in baza art. 153 alin.1 lit.a si c. In schimb inregistrarea pentru deopasirea plafonului este prevazuta de art.153 alin.1 lit. b.
    In concluzie la depasirea plafonului nu se mai plica procedura din ordin 1984.

    Astept o opinie contrara (daca este cazul) argumentata. Daca nu aveti, va rog sa rectificati articolul, pentru a nu induce in eroare utilizatorii

  2. @adrian – dupa cum vezi este un articol luat de pe DGFP judetean (oficial). e posibil sa ai si tu dreptate, insa noi am lasat nealtarate precizarile lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura