AcasăDeclaratii anualeDeclaratia 392 B se depune de acum si de PFA, II, IF...

Declaratia 392 B se depune de acum si de PFA, II, IF (termen 25.02.2011)

Fireste ca am vazut discutiile pe – contacafe_club – dar si pe alte site-uri, insa nu stiu unde ne-a fost capul, insa aruncand o privire in OPANAF 1081/2011 – text integral aici – ne-am dat seama ca era sa facem o greseala si sa nu o depunem.

UPDATE 2014:

FOARTE IMPORTANT – Declaratia 392 (A si B) – recapituare resurse publicate in anul 2014 (util) – CLICK AICI

Declaratia 392 – temen depunere, particularitati, aplicatie, resurse – recapitulare articole 2013 – click aici

Termen depunere Declaratia 392 in anul 2012 (pentru anul precedent – 2011) – click aici

Analizand instructiunile pentru completarea formularului (392 B) – sau „Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul 2010” – am vazut ca aceasta se completeaza de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror cifra de afaceri realizata la finele anului calendaristic, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 35.000 de euro, calculata in echivalent lei, potrivit legii, respectiv inferioara sumei de 119.000 lei – total diferit de ce era la 2009.

IN CONCLUZIE – DEPUNEM TOTI CARE AVEM PFA, II SI IF (inca nu suntem lamuriti in privinta ONG-urilor) – DECI SI NOI CEI CU CABINETE INDIVIDUALE DE EXPERTI CONTABILI.

PENTRU COMPLETARE – DETALII IN CONTINUARE:

1 – Sectiunea „Livrari de bunuri si prestari de servicii catre:”
Randul 1 – Coloana „Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in „Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana „Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in „Jurnalul pentru vanzari”, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA .

ULTIMA VERSIUNE A APLICATIEI PENTRU GENERAREA D 392 B – CLICK AICI

2 – Sectiunea „Achizitii de la:”
Randul 1 – Coloana „Valoare” se completeaza cu baza de impozitare inscrisa in „Jurnalul pentru cumparari”, pentru achizitii efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 1 – Coloana „TVA” se completeaza cu valoarea TVA inscrisa in „Jurnalul pentru cumparari”, pentru achizitiile efectuate de la persoane inregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana „Valoare” se completeaza baza de impozitare inscrisa in „Jurnalul pentru cumparari”, pentru achizitii efectuate de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA.
Randul 2 – Coloana „TVA” nu se completeaza.

PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> SUB CALUPUL DE RECLAME SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

Amendă nedepunere D 392:
– de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoane fizice
– de la 12.000 la 14.000 lei pentru persoane juridice.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

65 COMENTARII

  1. […] Modificarile suferite de aplicatie in ultimul timp s-au referit la: – declaratiile 392A sau 392B in anul 2010 se raporteaza si pentru cifra de afaceri zero – declaratiile 392A sau 392B in anul 2010 se raporteaza pentru o cifra de afaceri inclusa in intervalul (0 , 35.000 Euro), respectiv (0 , 119.000 lei). UPDATE 23.02.2011 – D 392 B SE DEPUNE PENTRU 2010 SI DE PFA, II, IF – DETALII AICI […]

  2. In decembrie am emis o factura a carei valoare adunata la rulajul precedent a depasit plafonul de 35.000 euro la data aderarii. M-am inregistrat in termen ca platitor de TVA. Acum incerc sa completez declaratia 392 si nu pot depune nici varianta A nici varianta B.
    Ce declaratie ar trebui sa depun ca PFA in acest caz ?!

  3. @admin
    multumesc pentru raspuns. de fapt, aplicatia are o problema. Dupa mintea mea la 31.12.2010 sunt neinregistrat ca platitor de TVA dar cifra de afaceri > 35.000 euro
    Daca selectez 392B si incerc sa completez cifara de afaceri realizata ( care e mai mare decat 35.000 de euro – cifra atinsa abia pe 28.12.2010 -ca pentru asta m-am dus sa ma inregistrez, aplicatia nu stie sa gestioneze aceasta situatie pentru sunt cu cifra de afaceri >35.000 dar inca neinregistrat ca platitor la 31.12
    multumesc, sper ca am fost mai clar acum

  4. @ Ionel declaratia 392 A si 392 B se depune de [atitorii respectiv neplatitorii cu cifra de afaceri in 0-35000 euro. Tu nu trebuie sa o depui deoarece ai depasit acest plafon de 35000 euro

  5. Eu am fost incadrat la norma fixa de venit neplatitor de TVA si am inchis PFA-ul in vara. Trebuie sa depun aceasta „superba” declaratie?

  6. Sunt PFA, nu am inteles nimic legat de formatul electronic despre care se vorbeste in „instructiuni pentru completarea formularului 392B” Ma poate ajuta cineva cu mai mutle detaii? Multumesc!

  7. @irina – daca ai CA<35.000 euro - depui. iei aplicatia de pe linkul de mai sus, o instalezi, selectezi 392B si mergi si o depui pana maine.

  8. Va rog sa-mi spuneti, daca stiti, care este cuantumul amenzii primite in cazul in care nu este respectat termenul de depunere al prezentei declaratii?
    Multumesc.

  9. @magda – cf. ultimului act normativ, nu 1081 – amendă:
    – de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoane fizice
    – de la 12.000 la 14.000 lei pentru persoane juridice.

  10. Buna seara
    Pentru un cabinet medical (PFA) trebuie depusa declaratia 392B??se trec si cheltuielile cu pensii si salarii sau doar achizitii PC, masini?Unde pot gasi info?

  11. Buna ziua.

    Sunt PFA ( traducator autorizat din 2010 ) , am avut venit la finele anului 2010 de pn in 2000 RON , insa din nefericire ,prin circumstante irelevante pt a le mentiona in acest comentariu , nu am depus aceasta declaratie 392 . Mentionez ca nu sunt platitoare de TVA . As dori sa ma ajutati cu un sfat sau e cazul deja sa scot din buzunar niste bani ( pe care oricum nu-i am :)) ) pt „minunata” amenda. Multumesc anticipat !

  12. @maria – tu mergi si depune declaratia, ca poate scapi de amenda, sau poate gasesti pe cineva amabil la DGFP la tine si te ajuta.

  13. Nu mai inteleg nimic, eu sunt Societate Comerciala {micro} neplatitor de TVA, trebuie sa depun D. 392 ?Va rog sa ma lamuriti , multumesc mult.

  14. multumesc frumos pt raspuns, am sa merg Luni care vine la Fisc , sper sa pot rezolva ceva .. inca o intrebare : declaratia respectiva se poate lua si de la Administratia Financiara ? sau exista numai pe Internet de downloadat ? Am descarcat eu un model , insa mi s-au invartit ochii-n cap , spre regretele mele .. sunt paralela cu acest domeniu si tocmai pt ca sunt la inceput..HABAR nu am ce sa fac mai intai, cum, etc.. Oricum, multumesc pt raspuns !

  15. Nimic oficial, pe surse, dar luni o sa ma duc la finante si atunci o sa va comunic daca am reusit sa depun Dec. fara probleme si daca este adevarat cu amanarea depunerii.

  16. Am descarcat declaratia respectiva , completat , scos in dublu exemplar ( am inteles ca trebuie pusa si pe un format electronic, mda, cam multe pretentii ) , multumesc frumos pentru indrumare. Multa bafta le doresc si celorlalti aflati in aceasta situatie !

  17. admin – Asa cum a promis, am fost astazi la finante si am reusit sa depuna D.392 m-am ales cu un avertisment de la sefa. Consider ca au fost intelegatori. Nu s-a dat nici o prelungire a depunerii D.392. Multumesc de colaborare si ne mai auzim. Salut.

  18. si eu am fost azi la financiar si ghici ? mi-au spus ca nu exista nici vorba de amenzi , ca 392 e doar o simpla declaratie si ca sa stau linistita. acum .. mai mult de atat nu stiu ce (mai) pot face . eu o sa stau „linistita” , interesant cum decurg lucrurile pe la noi. ce naiba sa mai cred?

  19. @mariadea – Amendă nedepunere D 392:
    – de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoane fizice
    – de la 12.000 la 14.000 lei pentru persoane juridice.

  20. Buna ziua,

    sunt putin nedumerita. Cei de la administratia financiara, inclusiv contabila mea, sustin ca pfa din domeniul medical nu trebuie sa depuna aceasta declaratie. Din ce citesc aici,ar fi obligatoriu. Sunt medic si am pfa, termenul limita a trecut de mult si nu stiu ce sa fac…
    Orice sfat e binevenit si va multumesc in avans!

  21. Lizeta says:

    Buna ziua!
    Va rog sa-mi spuneti si mie ce sa fac.Am avut PFA, l-am radiat la Camera de Comert la 31.12.2010; in anul 2009 si 2010 am avut venituri 0 lei. Astazi am depus declaratia 200 pe 2010 si am aflat si de declaratia 392B. Nu stiu ce sa fac, mai trebuie sa o depun? sau sa astept sa vad ce se intampla?
    Va multumesc anticipat!

  22. Multumesc pt.raspuns! dar mi s-a spus de la financiar ca daca o depun acum nu scap de amenda,doar daca nu o mai depun si nu primesc acasa instiintare. Ma gandesc,ca daca am radiat PFA-ul inainte de modificarea legii,poate nu este asa grav.Nu stiu cu cine sa ma sfatuiesc.Pe doamnele de la Financiar nu poti sa pui baza,una spune ceva, alta spune altceva.Am avut numai probleme cu PFA-ul asta,si nu din vina mea,acum cand am zis ca am terminat, alte probleme. Sunt disperata,va rog sa-mi spuneti ce sa fac,ca nu am chef sa platesc amenda asta stupida.
    Multumesc anticipat!

  23. Se pare ca am o mare problema…
    Acum cateva ore am aflat de aceasta obligatie, citind un blog (II-IF-PFA) pe care am ajuns cautand despre semnatura electronica – deci total intamplator.

    S-a mai intalnit cineva cu un caz de asa mare intarziere? Ce ma asteaepta?

    Multumesc anticipat.

  24. @zoltan – nu stiu ce sa zic. incearca sa mergi la Finante si sa intrebi „usor” despre problema. daca gasesti oameni intelegatori, poate reusesti sa o depui. in fine, o poti depune si acum, poate prin posta, si poate ai noroc ca sa nu sesiseze intarzierea.

  25. Buna ziua.
    Pentru o I.I. impozitat la norma de venit in 2011, deci fara obligatia de a completa registre , trebuie depusa 392B?

  26. AM SI EU O INTREBARE LEGATA DE 392 B PT PFA-URI

    EU AM FACTURI EMISE DAR NEINCASATE INCA. ACESTE VENITURI INTRA LA COMPONENTA CIFRA AFACERI SI LA LIVRARI ???

  27. Pentru @adriana:cind spui venituri, inseamna ca te referi la ce ai efectiv in buzunar, deci la incasari. In D 392B, care este o declaratie informativa cu rol statistic, la livrari inregistrezi toate facturile emise catre cei inregistrati ca si platitori de TVA + cei inregistrati ca neplatitori de TVA si-ti da o valoare. Pentru activitatile independente in Codul Fiscal si Normele Metodologice nu am gasit precizari cu privire la cifra de afaceri, dar pentru societatile comerciale precizarile sunt urmatoarele:
    – Cifra de afaceri netă cuprinde sumele rezultate din vânzarea de produse şi furnizarea de servicii care se înscriu în activitatea curentă a entităţii, după deducerea reducerilor comerciale şi a taxei pe valoarea adăugată, precum şi a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.
    -În cazul entităţilor care au realizat operaţiuni de leasing financiar, radiate din Registrul general şi care, la data intrării în vigoare a prezentelor reglementări, mai au în derulare contracte de leasing, în cifra de afaceri netă se include şi dobânda cuvenită acestor contracte, aferentă perioadei de raportare.
    – Cifra de afaceri netă, în sensul prezentelor reglementări, se calculează prin însumarea veniturilor rezultate din livrările de bunuri şi prestările de servicii şi alte venituri din exploatare, mai puţin reducerile comerciale acordate clienţilor.
    – Veniturile din dobanzi reprezinta venituri financiare si nu intra in cifra de afaceri.
    – Cifra de afaceri neta cuprinde veniturile:
    – Venituri din vânzarea produselor finite
    – Venituri din vânzarea semifabricatelor
    – Venituri din vânzarea produselor reziduale
    – Venituri din servicii prestate
    – Venituri din studii şi cercetări
    – Venituri din redevenţe, locaţii de gestiune şi chirii
    – Venituri din vânzarea mărfurilor
    – Venituri din activităţi diverse

    Deci din cele prezentate mai sus rezulta ca dobanda aferenta unui depozit nu este un element constitutiv al cifrei de afaceri.

  28. Buna ziua,
    Sa inteleg ca un sindicat (neplatitor de TVA, profit, … ong) trebuie sa depuna 393B, incepand de anul acesta? (pentru 2012)

  29. Buna ziua
    Sunt derutata…fosta mea contabila (pe 2012) mi-a dat sa-mi depun dec.392b.
    Actuala contabila imi spune …..cabinetele medicale individuale(CMI) NU DEPUN ACEASA DECDLARATIE.
    CUM E CORECT???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura