AcasăImpozite/TaxeAmanarea obligatiilor fiscale de platit - obligatii si valabilitate

Amanarea obligatiilor fiscale de platit – obligatii si valabilitate

Legea nr. 363/2009 – link – privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009 – link – pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 800/24.11.2009, a adus o serie de modificări în ceea ce priveşte regimul amânării la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen.

Iata in cele ce urmeaza cateva precizari cu privire la:

– Obligaţiile contribuabililor

Pe perioada amânării la plată contribuabilii sunt obligaţi să îşi achite, conform legii, obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată.
Pe perioada valabilităţii amânării la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen se datorează majorări de întârziere în cuantum de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată, începând cu data emiterii deciziei şi până la: data la care se împlineşte termenul de amânare sau data la care încetează valabilitatea înlesnirii.

– Pierderea valabilităţii amânărilor la plată

Amânările la plată îşi pierd valabilitatea în cazul în care contribuabilii nu îşi achită în cel mult 30 de zile de la scadenţă obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată. Dacă termenul de 30 de zile se împlineşte după data de 20 decembrie, obligaţiile fiscale se plătesc până la această dată.
În situaţia în care contribuabilii nu îşi achită obligaţiile fiscale amânate la termenul stabilit pentru plata acestora se datorează majorări de întârziere conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală, pe întreaga perioadă de amânare.

Important!
Începând cu data emiterii deciziei de amânare la plată, pentru obligaţiile fiscale care fac obiectul amânării la plată, executarea silită nu începe sau nu continuă.

ARTICOLUL ESTE IN DIRECTA LEGATURA CU ACESTEA – LINK, LINK, LINK si LINK

Baza legală:
– OUG nr. 92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 457/01.07.2009;
– OMFP nr. 2.321/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura de acordare a amânării la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen, administrate de ANAF, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5089/23.07.2008;
– Legea nr. 363/2009 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 800/24.11.2009.

sursa – finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura