Declaratie 092 – Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania

16
847

Formularul (092) „Declarație de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România” se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară.

Formularul (092) – se depune la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare. Formularul se completează în două exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citeț și corect, toate datele prevăzute:
– un exemplar, semnat și ștampilat conform legii, se depune la unitatea fiscală, direct la registratură sau la poștă, prin scrisoare recomandată;
— un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

Completarea formularului
se face astfel:
– Secțiunea I – „Date de identificare a persoanei impozabile”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completează cu denumirea persoanei juridice, a asociației sau a entității fără personalitate juridică ori cu numele și prenumele persoanei fizice, după caz. În cazul persoanelor impozabile stabilite în străinătate care și-au desemnat reprezentant fiscal, în caseta „Denumire/Nume, prenume” se înscriu informațiile de identificare înscrise pe certificatul de înregistrare fiscală a reprezentării (denumirea persoanei impozabile stabilite în străinătate).
Caseta „Cod de identificare fiscală” se completează cu codul de înregistrate în scopuri de TVA utilizat pentru completarea și depunerea formularului „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.
Caseta „Domiciliul fiscal” se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal (sediul social, sediul sau domiciliul fiscal, după caz) al persoanei impozabile. În cazul persoanelor impozabile stabilite în străinătate, care și-au desemnat reprezentant fiscal, în caseta „Domiciliul fiscal” se înscrie domiciliul fiscal al reprezentantului.

MODEL – GASITI AICICLICK AICI

– Secțiunea II „Date de identificare a reprezentantului fiscal”
Caseta „Denumire/Nume, prenume” se completează cu denumirea/numele, prenumele reprezentantului fiscal desemnat de persoana impozabilă stabilită în străinătate și înregistrată în scopuri de TVA în România.
Caseta „Cod de identificare fiscală” se completează cu codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie. Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.

– Secțiunea III se completează cu luna și anul în care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată aferente achiziției intracomunitare. De asemenea, se completează data de întâi a lunii începând cu care se schimbă perioada fiscală, respectiv se utilizează luna calendaristică ca perioadă fiscală pentru declararea și plata taxei pe valoarea adăugată.
Astfel, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de taxă conform art. 156 (2) alin. (1) din Codul fiscal;
c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare și de arhivare a formularelor

1.1. Denumire: „Declarație de mențiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România (092)”
1.2. Cod MFP: 14.13.01.11/a.i.
1.3. Format: A4/t1
1.4. Caracteristici de tipărire: — pe o singură față; – se poate utiliza echipament informatic pentru editare.
1.5. U.M.: set (două file)
1.6. Se difuzează: gratuit.
1.7. Se utilizează: la schimbarea perioadei fiscale utilizate la taxa pe valoarea adăugată (TVA), de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România.
1.8. Se întocmește: — în două exemplare; – de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA sau de reprezentantul fiscal/împuternicitul/reprezentantul legal.
1.9. Circulă: — originalul la organul fiscal; – copia la contribuabil.
1.10. Se arhivează: la dosarul fiscal al contribuabilului.

MODEL – GASITI AICICLICK AICI

Sursa – Instructiuni de completare a formularului (092) – MO nr. 371/02.06.2009

Articolul precedentOPANAF 1165/2009 – procedura actualizare vector fiscal
Articolul următorAtentie mare cu depunerea documentului – „Adresa adaos comercial practicat”

16 COMENTARII

 1. […] Au obligaţia depunerii acestei declaraţii persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economici în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare în luna decembrie şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Explicatii si model declaratia 092 – link […]

 2. ce se intampla daca in urma achizitiei unui produs din UE, nu s-a depus aceasta declaratie in termen de 5 zile?
  mentionez ca achizitia a avut loc acum 2-3 luni.
  se completeaza o alta declaratie?
  multumesc

 3. deci completez 092 cu data la care am achizitionat produsul respectiv si completez si 094 in mod normal?
  sunt incepatoare..asa ca va multumesc mult pt ajutor.

 4. @laura – vezi ce scrie in instructiuni la 092 si completezi conform cu ele. cu privire la 392, nu conteaza ca esti micro, dar daca te incadrezi in criteriile din ea – A sau B – depui. sfatul meu e sa instalezi aplicatia si te vei lamuri mai bine.

 5. […] Au această obligaţie persoanele juridice şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere care au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în luna decembrie 2011 şi sunt obligate să-şi modifice perioada fiscală devenind plătitori de TVA lunar. Instructiuni si model 092 – click aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.