AcasăNewsFinal proiect claritate IAASB - pagina web noua cu standarde si resurse

Final proiect claritate IAASB – pagina web noua cu standarde si resurse

(New York/3 martie 2009) – Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Audit şi Certificare, consiliu normalizator de standarde independent sub egida Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC), a finalizat Proiectul Claritate*, cu publicarea ultimelor şapte Standarde Internaţionale de Audit (ISA-uri), urmând aprecierile şi aprobarea Consiliului de Supraveghere în Interes Public (PIOB) privind procedura stabilitã. Ca rezultat al acestei importante realizări, auditorii din întreaga lume vor avea acces la 36 de ISA-uri şi Standarde Internaţionale pentru Controlul Calităţii actualizate şi clarificate. Standardele sunt toate expuse în noul Centru Claritate pe site-ul IAASB (http://www.ifac.org/IAASB/).

Odată cu finalizarea Proiectului Claritate, IAASB a publicat toate standardele sale de audit într-o formă proiectatã pentru a îmbunătăţi gradul de înţelegere şi implementarea acestora, precum şi pentru a facilitate traducerea lor. Standardele clarificate se aplică pentru auditul situaţiilor financiare pentru perioade care încep la 15 decembrie 2009 sau ulterior acestei date.

Preşedintele IAASB Arnold Schilder a remarcat “Realizarea semnificativă de a finaliza Proiectul Claritate – la termen – nu ar fi fost posibilă fără conducerea dedicată a predecesorului meu, John Kellas, şi fără eforturile neobosite ale membrilor IAASB şi ale consultanţilor de specialitate. Ne face plăcere să punem la dispoziţie publicului suita completă de standarde, pentru ca părţile interesate să poată urma paşii necesari pentru a asigura implementarea adecvată a acestor date anterior datei intrării în vigoare”.

Titlurile ultimelor ISA-uri clarificate sunt următoarele:

* ISA 210 (reîntocmit), Termenii misiunilor de audit;
* ISA 265, Comunicarea deficienţelor din controlul intern celor însărcinaţi cu guvernarea şi conducerea;
* ISA 402 (revizuit şi reîntocmit), Consideraţii de audit privind entităţile care folosesc prestatori de servicii;
* ISA 700 (reîntocmit), Formarea unei opinii şi raportul privind situaţiile financiare;
* ISA 800 (revizuit şi reîntocmit), Considerente speciale – auditări ale situaţiilor financiare întocmite în conformitate cu Cadrele generale de scop special;
* ISA 805 (Revised and Redrafted), Considerente speciale-Auditurile situaţiilor financiare singulare şi elemente specifice, conturi sau puncte dintr-o situaţie financiară; şi
* ISA 810 (revizuit şi reîntocmit), Misiuni de raportare asupra situaţiilor financiare rezumate.

Centrul Claritate de pe site-ul IAASB expune versiunile actualizate ale fiecărui standard, care pot fi utilizate ca bază pentru traduceri. Aceste versiuni încorporează modificările de armonizare ale standardelor, precum şi modificările din ISA-urile clarificate aprobate, ca rezultat al unei examinări a consecvenţei şi a altor aspecte legate de claritate asupra cărora s-a căzut de acord la întâlnirea IAASB din decembrie 2008. IAASB doreşte, de asemenea, să publice setul de ISA-uri clarificate într-un manual, care se preconizează că va fi lansat în aprilie 2009.

“Anticipăm că finalizarea Proiectului Claritate va impulsiona procesul de convergenţă”, a comentat Jim Syplh, Directorul Executiv al IFAC pentru Standarde Profesionale, subliniind că “Implementarea este următoarea prioritate şi firmele şi alte persoane ar trebui să înceapă să acţioneze cât mai repede posibil pentru a trata toate aspectele necesare ale implementării”. Normalizatorii naţionali de standarde, organismele membre IFAC, organismele de reglementare şi supraveghere şi alte părţi interesate sunt încurajaţi să viziteze Centrul Claritate la http://web.ifac.org/clarity-center/index pentru informaţii suplimentare, inclusiv secţiunea cele mai frecvente întrebări (FAQ) şi modulele video care vor urma.

Despre IAASB şi IFAC

Obiectivul IAASB, consiliu normalizator independent din cadrul IFAC, este de a servi interesul public prin elaborarea de standarde de audit şi certificare de o înaltă calitate şi prin facilitarea convergenţei standardelor internaţionale şi naţionale, sporind astfel calitatea şi uniformitatea practicii în întreaga lume şi întărind încrederea publică în profesia globală de audit şi certificare. Comitetul de Supraveghere în Interes Public (PIOB) supraveghează aceste activităţi ale IAASB şi, ca element al acestei supravegheri, stabileşte criteriile pentru procedurile sale stabilite şi pentru procedurile de lucru.

IFAC (www.ifac.org) este organizaţia mondială a profesiei contabile dedicată servirii interesului public prin întărirea profesiei şi contribuirea la dezvoltarea unor economii naţionale puternice. IFAC este formată din 157 membri şi asociaţi din 122 de ţări şi jurisdicţii care reprezintă peste 2,5 milioane de contabili din practica publică, educaţie, servicii de stat, industrie şi comerţ. Pe lângă elaborarea de standarde internaţionale de audit şi certificare prin intermediul IAASB, IFAC, prin consiliile sale normalizatoare de standarde, elaborează standarde de etică educaţie şi de contabilitate pentru sectorul public. De asemenea, IFAC publică îndrumări pentru a încuraja desfăşurarea activităţii la un nivel de înaltă calitate de profesioniştii contabili angajaţi.

* Elementele principale ale convenţiilor de elaborare din Proiectul Calitate includ: stabilirea unui obiectiv pentru auditor în legătură cu subiectul fiecărui standard; deosebirea clară dintre dispoziţii şi îndrumări în ceea ce priveşte aplicarea acestora; evitarea ambiguităţilor prin eliminarea timpului prezent pentru descrierea acţiunilor auditorului şi utilizarea unui limbaj mai imperativ în cazul dispoziţiilor; şi alte îmbunătăţiri structurale şi de elaborare pentru a spori lizibilitatea per ansamblu şi gradul de înţelegere a standardelor.

sursa – ceccar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!