AcasăGeneralprocedura de prezentare electronică la plata a cecului, pentru procesarea automată a...

procedura de prezentare electronică la plata a cecului, pentru procesarea automată a cecurilor

Ordonanţa de Urgenţă adoptată în şedinţa din 26 martie modifică şi completează Legea nr. 59/1934 asupra cecului.
Ordonanţa nu modifică aspecte fundamentale ale Legii nr. 59/1934, ci doar aduce completări sau modificări minore care permit procesarea automată a cecurilor, pe lângă procesarea manuală, existentă anterior.
Astfel, actul normativ are drept obiect:
• Reglementarea trunchierii (prezentării electronice la plată a cecului)
• Definirea mai clară a cuprinsului semnăturilor de pe cec şi eliminarea cecului postdatat
• Completări sau modificări minore ale legii pentru facilitarea trunchierii: stabilirea unui termen unic de prezentare la plată a cecului, indiferent dacă acesta este plătibil în localitatea în care a fost emis sau nu; eliminarea foii de prelungire (allonge) şi eliminarea referirilor la verso-ul instrumentelor.
Actul normativ reglementează posibilitatea de prezentare la plată a cecului în formă electronică, respectiv prezentarea unei imagini a cecului original şi a informaţiilor relevante conţinute de acesta, ambele în format electronic.
Prin modificările aduse, instituţiile de credit nu sunt obligate să aplice trunchierea, putând recurge la această posibilitate de procesare numai dacă au agreat acest lucru prin semnarea unor acorduri bilaterale, multilaterale sau prin semnarea contractului de participare la un sistem de plăţi. Ca atare, trunchierea nu este obligatorie şi nu produce efecte decât dacă este agreată în mod formal de instituţiile de credit implicate.
Definirea cuprinsului semnăturilor de pe cec se va face prin sintagma „semnătura olografă a persoanei”, eliminându-se sintagma „numele şi prenumele sau firma celui care se obligă” considerată prea generală. Ordonanţa elimină, de asemenea, posibilitatea de postdatare, respectiv prezentarea la plată a unui cec care are completată o dată a emiterii ulterioară datei prezentării deoarece, în acest caz, se asimilează data emiterii cu o aşa zisă „dată a scadenţei”, în condiţiile în care cecul este un instrument de plată plătibil la vedere.
Ordonanţa mai prevede eliminarea foii de prelungire (allonge) pe care se puteau înscrie girurile sau avalurile sau protestul, pentru a nu fi necesară captarea şi transmiterea, prin trunchiere, a imaginii acesteia, pe lângă imaginea instrumentului de plată. Aceasta deoarece practica bancară consemnează faptul că foile de prelungire sunt foarte puţin utilizate, renunţarea la acestea neproducând inconveniente pentru utilizatorii cecurilor.
În vederea uşurării procesării cecurilor, instituţiile de credit au convenit schimbarea formatului instrumentului de plată, prin aducerea elementelor de pe verso-ul acestora pe recto. De aceea, articolul de lege care făcea referire la acest format a fost modificat corespunzător.

Informaţii de background
Legea nr. 59 asupra cecului a fost emisă în anul 1934, fiind la vremea aceea, în acord cu legea internaţională, şi inspirată de Convenţia de la Geneva din 1931, prin care a fost adoptată Legea uniformă pentru cec.
Din 1934 şi până în prezent, legea menţionată nu a suferit modificări majore, în timp ce tehnologia aplicabilă în domeniul bancar şi în domeniul plăţilor fără numerar a cunoscut progrese deosebite. Astfel, legea nu recunoştea ca având valoare legală prezentarea la plată a unui echivalent electronic al instrumentului, ci doar a instrumentului original, în formă fizică. Obligativitatea prezentării la plată a cecului exclusiv în forma fizică la banca plătitorului generează, în practica bancară, pentru toate părţile implicate în proces, cheltuieli importante şi riscuri semnificative (riscul de fraudă, de alterare a informaţiilor, de distrugere sau pierdere pe circuitul poştal).

sursa – gov.ro

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!