AcasăGeneralCerintele minime pentru supravegherea sanatatii angajatilor

Cerintele minime pentru supravegherea sanatatii angajatilor

Guvernul a stabilit cerintele minime pentru supravegherea sanatatii angajatilor fata de riscurile pentru securitate si sanatate, precum si pentru prevenirea imbolnavirii angajatilor.


Potrivit actului normativ, angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile privind supravegherea sanatatii angajatilor. Angajatorii au obligatia sa asigure fondurile necesare si conditiile pentru efectuarea serviciilor medicale profilactice, respectiv examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, precum si promovarea sanatatii la locul de munca.

Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii in prima luna de la angajare si are drept scop:

sa completeze examenul medical efectuat la angajarea in munca,
sa ajute organismul angajatului sa se adapteze noilor conditii,
sa determine depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul
loc de munca si sa recomande masuri de inlaturare a acestora.

Examenul medical periodic se efectueaza in scopul confirmarii sau infirmarii aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea, depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional, diagnosticarea bolilor profesionale si a celor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti angajati, depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru persoanele cu care angajatul intra in contact prin natura activitatii sale.

Promovarea sanatatii la locul de munca se realizeaza prin serviciile de medicina a muncii, care implementeaza programe de informare, educare si formare profesionala. Medicii de medicina muncii consiliaza angajatii cu privire la sanatatea si igiena la locul de munca.

Actul normativ adoptat de guvern precizeaza ca angajatii trebuie sa fie informati in legatura cu rezultatele examinarilor medicale si sa aiba acces la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate. Medicul specialist in medicina muncii si medicul de familie se vor informa reciproc cu privire la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.

La schimbarea locului de munca, angajatului i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la structura de medicina a muncii din unitatea respectiva. La intreruperea temporara sau definitiva a activitatii, structura de medicina a muncii va preda dosarul medical al acestuia medicului sau de familie.

sursa – www.ccib.ro/afacerea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!