tva

Contabilii simt primii birocratia importata de la Bruxelles
Articol de Anca Doicin – www.capital.ro

Legea armonizata a TVA obliga societatile sa completeze si sa depuna inca cel putin opt noi instrumente de raportare

Odata cu adoptarea modificarilor la Legea privind taxa pe valoarea adaugata si armonizarea ei cu legislatia europeana, agentilor economici le vor reveni noi obligatii de inregistrare, evidentiere si declarare, in plus fata de cele cu care erau obisnuiti.

“Birocratia suplimentara este impusa, pe de-o parte, de necesitati la nivel national, inclusiv in ceea ce priveste schimbul de informatii, si, pe de alta, de imperative la nivel european”, spune Dan Schwartz, managing partner la Scot & Company Consulting. “Pentru a putea face fata cerintelor europene la nivel electronic, de urmarire a TVA, informatia trebuie inclusa in documente cu formate speciale. Este ca si cum am folosi un limbaj TVA comun pentru toate statele membre”, mai spune Dan Schwartz.

Astfel, departamentele financiar-contabile ale firmelor romanesti vor trebui sa se adapteze noilor cerinte si sa incerce sa invete sa utilizeze corect toate instrumentele de raportare: jurnalele de vanzari/cumparari, noul decont de TVA, declaratia recapitulativa pentru livrari sau achizitii intracomunitare, registrul non-transferurilor, registrul bunurilor primite, registrul bunurilor de capital si, acolo unde este cazul, declaratia Intrastat si noul decont special de TVA. “Legislatia de TVA va permite personalizarea modelelor in functie de jurnale de vanzari/cumparari de specificul activitatii companiei si de nevoile de raportare. Chiar daca se va acorda aceasta facilitate, companiile trebuie sa tina cont de faptul ca numarul coloanelor va fi mai mare, avand in vedere noile tipuri de opratiuni”, spune Daniel Anghel, director, Tax &Legal Services, PriceWaterhouse Coopers. Este necesara, mai spune el, crearea unor modele personalizate de jurnale de vanzari si de cumparari, care sa permita preluarea automata a cat mai multor informatii din acestea in decontul de TVA. Cu alte cuvinte, modelele de jurnale vor trebui sa tina seama, in mare masura, de structura noului decont de TVA. si aici ne referim la randuri distincte pentru achizitii intracomunitare, livrari intracomunitare scutite, achizitii de bunuri destinate nevoilor firmei, achizitii de bunuri destinate revanzarii, achizitii de bunuri de capital.

Declaratia recapitulativa este un formular nou, care trebuie completat cu informatii din jurnalele de vanzari/cumparari – din coloanele privind livrarile sau achizitiile intracomunitare – si care trebuie depus de companiile inregistrate in scopuri de TVA in Romania pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face raportarea. “In situatia in care companii inregistrate in scopuri de TVA vor realiza operatiuni de comert intracomunitar peste un anumit prag valoric – inca necomunicat -, acestea vor trebui sa depuna lunar, la Institutul de Statistica, o declaratie suplimentara Intrastat, care sa contina informatii privind fluxurile de bunuri: perioade de referinta, date de identificare, codul vamal al marfii, cantitatea, tara partenera, valoarea facturata, valoarea statistica, termeni de livrare etc. Declaratia se va depune in scopuri statistice si va inlocui declaratiile vamale”, mai spune Anghel.
Companiile neinregistrate in scopuri de TVA si care nu au obligatia sa se inregistreze, precum si persoanele juridice neimpozabile care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara in Romania, trebuie sa depuna un decont special, pentru achizitii de mijloace de transport noi, servicii sau produse accizabile.
Registrul bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile este un alt document nou. De exemplu, companiile din sectorul imobiliar vor trebui sa tina un registru al bunurilor imobile construite sau achizitionate, pentru care exista obligatia ajustarii TVA deduse pentru constructia sau achizitia de bunuri.

Obligatii noi prevazute de Legea TVA

• Raspunderea individuala si in solidar. Cumparatorul va putea fi tinut raspunzator individual si in solidar cu furnizorul pentru plata TVA. In cazul in care furnizorul nu isi achita obligatiile privind TVA la bugetul statului, in anumite conditii, autoritatile romane vor fi indreptatite sa ceara TVA de la cumparator.

• Obligatii ce rezulta din relatiile de afaceri cu parteneri din alte state membre UE. Departamentele de taxe vor trebui sa analizeze nevoile de inregistrare in scopuri de TVA in alte state membre. De asemenea, vor trebui identificate si acele informatii care vor trebui cerute partenerilor de afaceri din alte state membre, pentru justificarea anumitor tratamente de TVA.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!