AcasăSalarizareFacilitați fiscale pentru opțiunea plații defalcate a TVA de la 1 octombrie...

Facilitați fiscale pentru opțiunea plații defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 – info oficial

ANAF aduce la cunostinta contribuabililor că în Monitorul Oficial nr. 706 din 31 august 2017 a fost publicată Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează pentru plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 beneficiază de facilităti fiscale astfel:

a) o reducere cu 5% a impozitului pe profit, respectiv pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. În cazul plătitorilor de impozit pe profit care au obligatia de a declara și plăti impozit pe profit anual cu plăti anticipate, 5% se aplică la plata anticipată aferentă trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar în cazul celor care au obligatia de a declara și plăti impozit pe profit anual, 5% se aplică la o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru plătitorii de impozit pe profit reducerea se înscrie în mod distinct în declaratia anuală de impozit pe profit;

b) anularea penalitătilor de întârziere aferente TVA, restante la 30 septembrie 2017, cu conditia ca debitele si dobânzile aferente, restante la 30 septembrie să se achite până la 21 decembrie 2017, si să fie depuse toate declaratiile conform vectorului fiscal.

Optiunea se exercită printr-o notificare depusă la organul fiscal competent și se aplică începând cu ziua următoare celei în care contribuabilii sunt înregistrati în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA, pentru facturile emise și avansurile încasate începând cu această dată.

Pe scurt, sistemul presupune ca persoanele impozabile si institutiile publice înregistrate în scopuri de TVA să deschidă și să utilizeze cel putin un cont distinct pentru încasarea TVA de la beneficiari si plata TVA către furnizori. În cazul conturilor de TVA deschise la unităti ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora și comisioanele aferente oricăror operatiuni în legătură cu acestea, se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont. Totodată, extrasele conturilor de TVA deschise la unităti ale Trezoreriei Statului, vor fi puse gratuit la dispozitia titularilor de cont și în format electronic.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Persoanele impozabile si institutiile publice neînregistrate în scopuri de TVA au obligatia să plătească TVA aferentă achizitiilor efectuate de la furnizori în conturile de TVA ale acestora. Fac exceptie persoanele fizice impozabile (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionisti), neînregistrate în scopuri de TVA. Acestia nu au obligatia plătii TVA aferentă achizitiilor de bunuri si servicii în contul separat de TVA al furnizorilor.

Nu se aplică plata defalcată a TVA pentru operatiunile pentru care se aplică taxarea inversă si nici pentru operatiunile supuse regimurilor speciale (întreprinderi mici, unităti de turism, regimul bunurilor second-hand, servicii de telecomunicatii, regimul pentru agricultori).

Dacă se plăteste partial contravaloarea unei facturi, pentru determinarea TVA care se plătește în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, fiecare plată se consideră că include și TVA aferentă care se determină prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 19 x 100/119, în cazul cotei standard, și 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse.

Beneficiarii care plătesc partial o factură în care sunt înscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA și/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati să aloce sumele plătite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, în ordinea
descrescătoare a cotelor.

Persoanele impozabile și institutiile publice înregistrate în scopuri de TVA au obligatia să comunice contul de TVA furnizorilor/prestatorilor și beneficiarilor. În ceea ce priveste operatiunile cu numerar, actul normativ prevede că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA au obligatia să depună în numerar sau să vireze în contul de TVA propriu, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii, diferenta între TVA aferentă încasărilor în numerar și TVA aferentă plătilor în numerar efectuate într-o zi.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

De asemenea, se instituie obligatia persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA de a își vira în contul de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică optional mecanismul.

Pentru corectarea erorilor apărute în aplicarea sistemului se stabileste o perioadă de gratie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia se pot corecta aceste erori. Pentru nerespectarea prevederilor ordonantei se aplică sanctiuni specifice prevăzute în cadrul actului normativ, după cum urmează:

– în cazul în care erorile nu au fost corectate în termenul de 7 zile lucrătoare, se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile;
– după termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA.

Începând cu 1 ianuarie 2018 acest sistem devine obligatoriu.

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Călărasi

ALTE ARTICOLE PE TEMA SPLIT TVA:

Exemple privind funcționarea mecanismului privind plata defalcată a TVA – oficiale, de la MFPCLICK AICI
Unde se deschid conturile de TVA – pentru mecanismul privind plata defalcată a TVA (oficial)CLICK AICI
Prezentare mecanism split TVA – oficial MFPCLICK AICI
– OG 23/2017 – privind plata defalcată a TVA (MO 706/2017) – CLICK AICI

8 COMENTARII

  1. […] – Exemple privind funcționarea mecanismului privind plata defalcată a TVA – oficiale, de la MFP – CLICK AICI – Unde se deschid conturile de TVA – pentru mecanismul privind plata defalcată a TVA (oficial) – CLICK AICI – Prezentare mecanism split TVA – oficial MFP – CLICK AICI – OG 23/2017 – privind plata defalcată a TVA (MO 706/2017) – CLICK AICI – Facilitați fiscale pentru opțiunea plații defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 – info oficial – click aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!