AcasăCodul munciiNoutățile OUG 53/2017 - angajatorul trebuie sa păstreze la locul de muncă...

Noutățile OUG 53/2017 – angajatorul trebuie sa păstreze la locul de muncă o copie a CIM pentru angajaţii care prestează activitate în acel loc

Urmare a aparitiei in Monitorul Oficial nr. 644 din 07.08.2017, a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului României nr. 53 din 04 August 2017text integral – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, s-au produs cateva modificari importante asupra Codului Muncii, intre care amintim:

– A fost introdus un nou articol prin care se reglementează şi se defineşte „munca nedeclarată”. Se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate (– 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată). Totodată, ca sancţiune complementară, inspectorul de muncă va avea competența şi obligaţia de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.

NOU – Model pontaj cu program de lucru – gratuit și editabil (2 modele – în Word și Excel) – click aici

– A fost introdusă obligaţia angajatorului de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru angajaţii care prestează activitate în acel loc. Totodată, angajatorul va avea obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru.

– Au fost stabilite noi contravenţii, iar nivelul unor amenzi a fost crescut.

– primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

UTIL – Actele adiționale la CIM – vor trebuie întocmite obligatoriu anterior producerii modificării (începând de ieri – 07.08.2017) – click aici

O altă modificare importantă este posibilitatea angajatorului de a achita jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii, sau după caz, de la data comunicării procesului verbal de sancționare, cu posibilitatea reluării activităţii numai după ce demonstrează că a remediat deficienţele (adică: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi constituirea şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.)

NOU – Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiune actualizată la 09 august 2017 (gratuit și editabil) – click aici

Sursa – AJFP Dambovita si ITM Caras Severin (cu multumiri de la noi)

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!