AcasăTVA - modificari si noutatiProiect de Ordonanță privind plata defalcată a TVA - publicat în data...

Proiect de Ordonanță privind plata defalcată a TVA – publicat în data de 04.08.2017 de MFP

Avand in vedere ca pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice a fost publicat azi (04.08.2017) – un Proiect de Ordonanță privind plata defalcată a TVA – va supunem atentiei nota de fundamentare a acestuia.

Ca si schimbări preconizate, amintim:

Prin acest mecanism se urmărește creșterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienți nu mai poate fi direcționată pentru alte plăți, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat.

În acest mod se vor reduce și situațiile în care se calculează și se plătesc accesorii la bugetul de stat ca urmare a neplății TVA datorate de către persoanele impozabile, întrucât prin acest mecanism se asigură disponibilitățile financiare pentru plata taxei la bugetul de stat și se economisesc astfel sumele pe care operatorii economici le-ar plăti ca eventuale accesorii.

Prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor și TVA de plată către bugetul de stat.

Este știut faptul că TVA este un impozit colectat de persoana impozabilă în numele statului, fără a reprezenta în niciun moment un venit al acesteia, însă în condițiile actuale reprezintă o lichiditate pe care o poate utiliza temporar, persoana ajungând astfel în unele situații să nu mai poată reconstitui aceste sume la momentul la care are obligația să plătească taxa aferentă propriilor achiziții și TVA datorată bugetului de stat.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Având în vedere gradul de conformare la plata TVA a persoanelor impozabile (81,78% în anul 2014, 81,05% în anul 2015, 82,35% în anul 2016), prin aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA, se preconizează o reducere semnificativă a acestui decalaj între taxa declarată și taxa plătită voluntar.

Importanța pe care ANAF o acordă creșterii conformării voluntare este evidentă și a fost, de altfel, una dintre principalele misiuni asumate constant în ultimii ani. Strategia ANAF 2017 – 2020 explică această prioritate de a încuraja conformarea la plată a contribuabililor, având în vedere si faptul că decalajul între conformarea la declarare și cea la plată generează arierate fiscale semnificative. Acest lucru afectează colectarea veniturilor bugetare si creează un mediu concurential inechitabil pentru contribuabilii ce se conformează în mod normal.

In acest context, A.N.A.F. și-a asumat public creșterea ratei de conformare voluntara la plată pentru TVA la 85% în anul 2018, urmând ca acest indicator să fie ridicat la 90% până la finele anului 2020, după cum urmează:

– 85,0% la finele anului 2018
– 87,5% la finele anului 2019
– 90,0% la finele anului 2020,

ceea ce va conduce la încasări suplimentare estimate de cca. 6000 milioane lei în perioada 2018-2020, doar din aplicarea acestui nou mod de plată a TVA.

Această inițiativă legislativă constituie un real sprijin în acest sens, având în vedere că ANAF îndeplinește, în același timp, o serie de acțiuni menite să susțină încurajarea creșterii conformării voluntare la plată.

Mecanismul de plăți defalcate se va aplica de către toate persoanele impozabile care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii taxabile, astfel măsura nu va produce distorsiuni concurențiale.

Contribuabilii corecți care și în prezent își achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat vor fi avantajați prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea acelor contribuabili care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, fiind astfel într-o poziție avantajoasă față de acei cotribuabili care au un comportament fiscal corect. Astfel, ca urmare a aplicării acestui mecanism, se va realiza de fapt o aducere pe picior de egalitate a contribuabililor, prin eliminarea concurenței neloiale și a avantajelor obținute de unii dintre aceștia prin folosirea incorectă a sumelor provenind din TVA.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

De asemenea, sumele reprezentând TVA aferentă operațiunilor efectuate de persoanele aflate în procesul de insolvență vor fi recuperate, având în vedere că TVA se securizează în contul de TVA al acestor persoane aflate în insolvență.

Mecanismul privind plata defalcată a TVA presupune în principal:

– deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impozabile, inclusiv instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA;
– plata de către beneficiari – instituții publice, persoane impozabile, cu excepția persoanelor fizice neînregistrate și care nu au obligația de a se înregistra în scopuri de TVA, a TVA aferente operațiunilor taxabile în contul distinct de
TVA al furnizorului/prestatorului ;
– virarea/depunerea TVA aferente încasărilor în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar de către furnizor/prestator în contul său de TVA în termen de 3 zile de la încasare;
– utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achizițiilor sale furnizorilor/prestatorilor săi, precum și a taxei datorate bugetului de stat;
– posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont de către titular doar cu aprobarea ANAF;
– interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.

PENTRU A DESCARCA PROIECTUL INTEGRAL – CLICK AICI

Prin proiectul de act normativ au mai fost reglementate și următoarele aspecte:

– includerea în categoria persoanelor care au obligația deschiderii de conturi de TVA și a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA aflate sub incidenţa legislației privind procedurile de prevenire a insolvenţei si de insolvenţă;
– stabilirea modului de determinare a TVA care trebuie virată în contul de TVA al furnizorului/prestatorului în cazul plăților parțiale;
– stabilirea regulilor de decontare a TVA în cadrul grupurilor fiscale unice care depun decont centralizat de TVA;
– regulile de deschidere și funcționare a conturilor de TVA, respectiv de debitare și de creditare a acestora;
– situațiile în care este necesară aprobarea ANAF pentru debitarea conturilor de TVA;
– obligațiile instituțiilor de credit/trezoreriei statului cu privire la conturile de TVA;
– stabilirea unor reguli speciale de funcționare a conturilor de TVA în cazul instituțiilor publice;
– limitarea executării silite a conturilor de TVA doar la sumele reprezentând TVA datorate bugetului de stat sau altor creditori;
– stabilirea de contravenții și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor actului normativ;
– stabilirea unei perioade de tranziție la mecanismul de plată defalcată a TVA în luna septembrie, prin instituirea posibilității de aplicare opțională a acestuia, fără aplicarea de sancțiuni în această perioadă.

Sursa – MFP

1 COMENTARIU

  1. deci sa inteleg ca daca beneficiarul facturii mele nu imi plateste la timp factura scadenta inclusiv tva in acest cont eu nu va trebui sa platesc la stat tva aferent in 25 a lunii urmatoare lunii cand s-a emis factura?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!