AcasăTVA - modificari si noutatiÎnchirieri locuințe sociale construite de Primărie - operațiune scutita fără drept de...

Închirieri locuințe sociale construite de Primărie – operațiune scutita fără drept de deducere (TVA)

Intrebare – Închirierea locuintelor construite de o primărie în baza O.U.G. nr. 74/2007 privind asigurarea fondului de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari reprezintă operațiuni în sfera TVA ?

Raspuns – Conform Codului fiscal instituțiile publice și organismele internaționale de drept public nu sunt persoane impozabile pentru activitățile care sunt desfășurate în calitate de autorități publice, chiar dacă pentru desfășurarea acestor activități se percep cotizații, onorarii, redevențe, taxe sau alte plăți, cu excepția acelor activități care ar produce distorsiuni concurențiale dacă instituțiile publice și organismele internaționale de drept public ar fi tratate ca persoane neimpozabile.

Prin organisme internaționale de drept public se înțelege organizațiile internaționale interguvernamentale, constituite de către state care sunt părți la acestea, în baza unor tratate sau a altor instrumente juridice specifice dreptului internațional public și care funcționează conform actelor lor constitutive, statutelor lor sau altor documente care emană de la acestea, fiind guvernate de normele dreptului internațional public și nu de dreptul intern al vreunui stat.

În conformitate cu prevederile din Codul fiscal, instituţiile publice şi organismele internaţionale de drept public sunt persoane impozabile pentru activităţile desfăşurate în calitate de autorităţi publice, dar care sunt scutite de taxă, conform art. 292.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Potrivit art. 292 alin.(2) lit. e) din Codul fiscal, sunt considerate operaţiuni scutite de taxă arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia, cu plată, pe o anumită perioadă.

Rezultă că pentru inchirierea locuintelor construite în baza O.U.G. nr. 74/2007 privind asigurarea fondului de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi sau care urmează a fi evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, primăria este considerata persoană impozabilă din punct de vedere al TVA, nefiind relevant dacă această activitate este desfășurată în calitate de autoritate publică şi/sau daca scopul acesteia este unul social.

Ca atare, inchirierea locuintelor in cauza reprezintă operațiune în sfera TVA, operatiune scutita fara drept de deducere. dar primaria poate opta pentru taxarea operațiunii de inchiriere a locuintelor in cauza, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul art. 269 alin.(5), alin.(6), art. 292 alin.(2) lit. e), art. 292 alin.(3)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 27.05.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!