AcasăTVA - modificari si noutatiSe aplică TVA la taxa de 80 lei/tonă - fond de mediu...

Se aplică TVA la taxa de 80 lei/tonă – fond de mediu conform Ordonanței 31/2013

Având în vedere faptul că:
-taxa de 80 lei /tonă este datorată de către proprietarii sau de adminstratorii de depozite pentru deșeuri inerte și nepericuloase așa cum se precizează la art. 9 alin.1 lit. c din Ordonanța de Urgență nr.196/2005 cu modificările ulterioare

– nu este o taxă datorată de către persoanele beneficiare ale serviciilor de salubrizare, această sumă datorată fondului de mediu este un element de cost pentru furniozrii de servicii de colectare și depozitare deșeuri și se include în baza de impozitare TVA în conformitate cu prevederile art.286 alin.1 alin.3 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Temeiuri legale care au stat la baza formulării prezentului răspuns:

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 196 din 22 decembrie 2005 privind Fondul pentru mediu (la data 11-mai-2006 actul a fost aprobat de Legea 105/2006 ) – CAPITOLUL III: Veniturile Fondului pentru mediu – Art. 9:

(1)Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: din Ordonanta urgenta 39/2016 )
c)taxele încasate de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare, în cuantumul prevăzut în anexa nr. 2;
*) Potrivit pct. 4 al articolului unic din Legea de aprobare a Ordonanţei nr. 31/2013 prevederile art. 9 alin. (1) lit. c) intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal

ART. 286 – Baza de impozitare pentru livrări de bunuri și prestări de servicii efectuate în interiorul țării

(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:
a) pentru livrări de bunuri și prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) și c), din tot ceea ce constituie contrapartida obținută sau care urmează a fi obținută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terț, inclusiv subvențiile direct legate de prețul acestor operațiuni; (3) Baza de impozitare cuprinde următoarele:
a) impozitele și taxele, dacă prin lege nu se prevede altfel, cu excepția taxei pe valoarea adăugată;
b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport și asigurare, solicitate de către furnizor/prestator cumpărătorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumpărătorului, care fac obiectul unui contract separat și care sunt legate de livrările de bunuri sau de prestările de servicii în cauză, se consideră cheltuieli accesorii.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Norme metodologice

(5) În sensul art. 286 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, chiar dacă fac obiectul unui contract separat. Există o singură livrare/prestare în cazul în care unul sau mai multe elemente trebuie considerate ca reprezentând tranzacția principală, în timp ce unul sau mai multe elemente trebuie considerate cheltuieli accesorii care beneficiază de tratamentul fiscal al tranzacției principale referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile ca și livrarea/prestarea de care sunt legate. Furnizorul/prestatorul nu poate aplica structura de comisionar prevăzută la pct. 31 alin. (4) pentru a refactura cheltuieli accesorii și nici pentru a refactura cheltuieli cu impozite și taxe conform prevederilor alin. (4).

Sursa – Sesiune Q&A pentru participanții la seminarul organizat de Camera de Comert și Industrie Suceava in data de 31 martie 2017 în parteneriat cu Ceccar Filiala Suceava

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!