AcasăReglementari contabileÎnregistrare fiscală pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor - speța ANAF 2016

Înregistrare fiscală pentru venituri din cedarea folosinței bunurilor – speța ANAF 2016

Intrebare – Un contribuabil persoană fizică care realizează venituri din închirierea în scop turistic a unui număr mai mare de 5 camere de închiriat situate în locuinţa proprietate personală are obligația să depună declarația estimativă(formular 220)?

Raspuns – Potrivit Codului fiscal, veniturile din cedarea folosinţei bunurilor sunt veniturile, în bani şi/sau în natură, provenind din cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, obţinute de către proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal, altele decât veniturile din activităţi independente.

Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor cuprind şi cele realizate de contribuabilii care obțin venituri din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, care, în cursul anului fiscal, obţin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr mai mare de 5 camere de închiriat.

De la data depăşirii numărului de 5 camere de închiriat, şi până la sfârşitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizează în sistem real, potrivit regulilor de stabilire prevăzute în categoria venituri din activităţi independente, iar contribuabilii sunt obligaţi să notifice depăşirea numărului de 5 camere de închiriat, organului fiscal competent, în termen de 30 de zile de la data producerii acestui eveniment.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Pentru perioada rămasă din anul fiscal, contribuabilii au obligaţia de a completa Registrul de evidenţă fiscală şi să depună declaraţia privind venitul estimat/norma de venit(formular 220), în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, la organul fiscal competent, în vederea stabilirii plăţilor anticipate pentru veniturile aferente perioadei rămase până la sfârşitul anului fiscal.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 83 alin.1, 3 și 4, 85 alin.1 si 4 și 87 alin.1
Ordinul preşedintelui ANAF nr 3622 / 2015 articolul 1

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 14.06.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!