AcasăReglementari contabilePosibilitatea de a achita 1/2 din minimul amenzii - întrebare și răspuns...

Posibilitatea de a achita 1/2 din minimul amenzii – întrebare și răspuns ANAF

Intrebare – Plata a jumătate din minimul amenzii contravenționale efectuată în termenul legal, conform dispozitiilor actului normativ care incriminează contravenția, se consideră a fi achitată amenda și în cazul în care plângerea împotriva procesului verbal de contravenție a fost respinsă de către instanța judecătorească?

Raspuns

Ordonanța guvernului privind regimul juridic al contravenţiilor reglementează posibilitatea contravenientului de a achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal, cu condiția ca în actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate să fie menţionată în mod expres.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Intrucât, la acordarea dreptului de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ care incriminează contravenția, legiuitorul nu a făcut nicio distincție cu privire la contestarea/necontestarea procesului verbal de contravenție, ori cu privire la modul de soluționare a unei eventuale contestații, în situația în care contravenientul a achitat jumătate din minimul amenzii contravenționale în termenul legal, dar totodată a formulat plângere împotriva acestui act, iar prin hotărâre judecătorească definitivă i s-a respins plângerea, amenda se considera achitata prin plata efectuata.

Baza legala

Ordonanta guvernului nr 2 / 2001 articolul 28 alin.1, 31 alin.1

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 10.10.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!