AcasăCodul munciiTratamentul fiscal pentru indemnizații funcții de demnitate publică - oficial

Tratamentul fiscal pentru indemnizații funcții de demnitate publică – oficial

Intrebare – Se datoreaza impozit pe venit pentru indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică?

Raspuns

Potrivit Codului fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor asimilate salariilor se aplică şi pentru indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii.

Conform pct. 12 alin.(1) lit b) din Normelor metodologice de la Titlu IV-Impozit pe venit, veniturile brute din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind si indemnizaţiile, precum şi orice alte drepturi acordate persoanelor din cadrul organelor autorităţii publice, alese sau numite în funcţie, potrivit legii, precum şi altora asimilate cu funcţiile de demnitate publică, determinate potrivit sistemului de stabilire a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ca atare, indemnizatiile platite persoanelor din cadrul organelor autorităţii publice, alese sau numite în funcţie, potrivit legii, precum şi altora asimilate cu funcţiile de demnitate publică sunt venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza impozit pe venit. Plătitorul indemnizatiilor are obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul şi de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care sau platit indemnizatiile.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 76 alin.( 2) lit.a)
Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct .12 alin.(1) lit.b)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 19.09.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!