AcasăIntreprinderi IndividualeObligațiile persoanelor care obțin venituri din chirii – clarificări de la ANAF...

Obligațiile persoanelor care obțin venituri din chirii – clarificări de la ANAF (octombrie 2016)

Obligatiile fiscale ale persoanelor care obtin venituri din chirii sunt venituri impozabile, încadrate la “venituri din cedarea folosintei bunurilor”, fie că este vorba despre contracte de inchiriere a locuintei, fie de contracte de uzufruct care nu sunt făcute cu titlu gratuit.

Contribuabilul are obligatia de-a le înregistra la organele fiscale si de-a plăti impozitele aferente. Persoanele ce nu declară acest tip de venituri pot oricând să facă obiectul unei verificări a situatiei fiscale personale, în care pot fi obligati să-si justifice veniturile.

Obligatia de declarare a acestor venituri si de plată a impozitului îi revine, în mod categoric, celui care obtine venitul, nicidecum celui care plăteste chiria. În toate situatiile, cel care stă în chirie nu are nicio obligatie fiscală în privinta contractului dintre el si detinătorul imobilului respectiv.

Astfel, cel care închiriază, care poate fi nu numai proprietarul, dar si orice alt detinător al bunului, va declara la administratia fiscală competentă veniturile pe care le obtine, în baza contractului încheiat în formă scrisă (nu este necesară forma autentică, la notar) dintre el si chirias.

Important este faptul că nu este vorba întotdeauna de un contract de închiriere a locuintei pentru a intra sub incidenta veniturilor din chirii, ci si de contracte de uzufruct ori de contracte care vizează doar o parte dintr-un imobil si încheiate în scop de reclama, afisaj sau publicitate.

Obligatia de declarare trebuie îndeplinită în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, ocazie cu care contribuabilul va depune si declaratia privind venitul estimat /norma de venit (formularul 220). Dacă o persoană fizică are mai multe astfel de contracte încheiate, va depune o declaratie pentru fiecare dintre aceste surse de venit.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Stabilirea si plata impozitului

Organul fiscal stabileste plătile anticipate cu titlu de impozit prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaratia privind venitul estimat /norma de venit. Plătile anticipate se efectuează în patru rate egale, pentru fiecare trimestru, până la data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 21 decembrie.

Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosintei bunurilor au obligatia de-a depune declaratia privind venitul realizat la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Nedepunerea la termen a declaratiilor de venit de către persoanele fizice constituie contraventie si se poate sanctiona cu amendă de la 50 la 500 lei. Venitul brut anual se calculează pe baza chiriei stabilite potrivit contractului, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul în care ea este încasată.

In cazul in care, venitul realizat, reprezintă echivalentul in lei al unei sume in valută, contribuabilii determină venitul brut pe baza cursului de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Natională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere.

În situatiile în care chiriasul face cheltuieli pentru bunul închiriat si care sunt datorate de fapt, din punct de vedere legal, de către proprietarul bunului (sau alt detinător al său), venitul brut se va majora cu valoarea acestor cheltuieli – cheltuieli forfetare.

Chiriasul are obligatia de-a comunica celui care i-a închiriat bunul faptul că a efectuat cheltuielile respective în termen de 30 de zile de la finalizarea investitiei. Dacă însă chiriasul efectuează aceste cheltuieli si se întelege cu detinătorul bunului să-i fie rambursate prin diminuarea chiriei, ceea ce nu duce la majorarea venitului brut obtinut de contribuabil din chirii, atunci impunerea va rămâne nemodificată, nemaiexistând obligatia declarării lor la ANAF.

Pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, contribuabilii datorează contributia de asigurări sociale de sănătate.

Când contractul dintre părti este reziliat, contribuabilul plătitor de impozit trebuie să înstiinteze în termen de 5 zile organul fiscal si să depună, în acest sens, formularul 220, la care va anexa, în copie, documentul din care rezultă rezilierea contractului. În această situatie, plătile anticipate vor fi recalculate, la cerere, în baza documentelor justificative.

Sursa (cu multumiri) – AJFP Maramures

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!