AcasăProfit / venitProcedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate...

Procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri

Dupa cum v-am informat ieri – in Monitorul Oficial nr. 845 din 25.10.2016 a fost publicat Ordinul Presedintelui ANAF nr. 2731/2016 pentru aprobarea procedurii de declarare si stabilire a contributiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri.

Prevederile ordinului se aplică si persoanelor fizice care realizează venituri lunare exclusiv din investitii și/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe tară și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suportă din alte surse.

Persoanele sus mentionate datorează contributia de asigurări sociale de sănătate astfel:

a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe tară, și au obligatia să plătească contributia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel putin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaratia, sau

b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaratiei prevăzute de lege, aplicând cota individuală de contributie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tară.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Persoanele fizice care nu realizează venituri depun formularul 604 “Declaratie pentru stabilirea obligatiilor de plată cu titlu de contributie de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri” la organul fiscal competent în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îsi are domiciliul.

În declaratie, persoanele fizice care nu realizează venituri trebuie să opteze, în mod obligatoriu, pentru una din cele două modalităti de stabilire a contributiei de asigurări sociale de sănătate.

După primirea declaratiei, pentru persoanele care au optat pentru modalitatea prevăzută la lit. a) de mai sus, organul fiscal stabileste contributia de asigurări sociale de sănătate prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe tară garantat în plată la data depunerii declaratiei si emite decizia de impunere.

Stabilirea contributiei de asigurări sociale de sănătate se realizează pentru perioada înscrisă în declaratie, dar nu mai putin de 12 luni consecutive. Pe baza deciziei de impunere persoanele fizice plătesc contributia de asigurări sociale de sănătate lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declaratiei.

Pentru persoanele care au optat pentru modalitatea prevăzută la lit. b) de mai sus, organul fiscal stabileste obligatia de plată prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată la data depunerii declaratiei, iar contributia se plăteste la aceeasi dată.

Persoanele fizice care au optat pentru plata lunară a contributiei si care încep să realizeze venituri depun la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul 605 “Cerere de stopare a obligatiilor de plată reprezentând contributia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri”.

Cererea se depune însotită de documente care dovedesc încetarea obligatiei de plată a contributiei de asigurări sociale de sănătate în calitate de persoană fără venituri.

După primirea cererii, organul fiscal emite o nouă decizie de impunere în care se stabileste contributia la nivel “0” pentru anul fiscal în curs, începând cu luna următoare depunerii cererii.

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Călărasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!