AcasăReglementari contabilePrevederi referitoare la impozitul specific (Legea 170/2016) – precizări oficiale ANAF

Prevederi referitoare la impozitul specific (Legea 170/2016) – precizări oficiale ANAF

În Monitorul Oficial nr. 812 din 14.10.2016 a fost publicată Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităti, care prevede, prin derogare de la prevederile Titlului II al Codului fiscal referitoare la impozitul pe profit, aplicarea unui impozit specific de la 01.01.2017 următoarelor activităti: hoteluri si alte facilităti de cazare similare, facilităti de cazare pentru vacante si perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activităti de alimentatie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor .

Sunt obligate la plata impozitului specific persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent aveau inscrise in actele constitutive potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una din activitătile enumerate mai sus, si care nu se află în lichidare.

Contribuabilii care se înfiintează în cursul anului, inclusiv contribuabilii nou-înfiintati ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, si care au înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activitătile corespunzătoare enumerate în lege plătesc impozitul specific începând cu anul următor înfiintării.

Contribuabilii care au mai multe unităti determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităti, calculat conform formulei stabilite prin lege.

Contribuabilii care desfăsoară mai multe activităti din cele pentru care se datorează impozitul specific, cu exceptia celor care desfăsoară activităti prin intermediul unui complex hotelier, determină impozitul prin însumarea impozitului stabilit pentru fiecare activitate.

În situatia în care intervin modificări datorate începerii sau încetării unei activităti sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfăsurării fiecărei activităti, începând cu semestrul următor acestor modificări, contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific aferent perioadei rămase din an, respectiv perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin împărtirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si înmultirea cu numărul de zile aferent perioadei rămase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În cazul în care, în cursul unui an, un contribuabil intră în inactivitate temporară înscrisă în registrul comertului sau în registrul tinut de instantele judecătoresti competente, după caz, acesta rămâne în sistemul de impunere reglementat de prezenta lege si nu mai datorează impozitul specific începând cu semestrul următor. În cazul în care perioada de inactivitate încetează în cursul anului, contribuabilul datorează impozitul specific începând cu semestrul următor celui în care încetează perioada de inactivitate.

Declararea si plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual.

Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific în anul precedent si nu mai îndeplinesc conditiile prevăzute de lege, în anul următor aplică sistemul de declarare si plată a impozitului pe profit prevăzut de Codul fiscal.

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteste impozitul specific. În cazul în care, la data de 31 decembrie, inclusiv, contribuabilii nu mai îndeplinesc conditiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale iesirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie inclusiv a anului următor.

Sursa (cu multumiri) – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Călărasi


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. In lege nu se precizeaza expres ca societatile care platesc impozit pe venit microintreprinderi nu vor plati impozitul specific.Sau si acestea vor plati acest impozit.?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura