AcasăCECCARComunicat CECCAR - posibilitatea înscrierii în Registrul Naţional de Publicitate a Maselor...

Comunicat CECCAR – posibilitatea înscrierii în Registrul Naţional de Publicitate a Maselor Patrimoniale

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a înfiinţat Registrul Naţional de Publicitate a Maselor Patrimoniale afectate exercitării profesiei care funcţionează potrivit art. 117 lit. g) din Regulamentul de aplicare a legii nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, republicată, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2333/C/2013. Administrarea registrului intră în atribuţiile Centrului Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale – Infonot.

Potrivit art. 31 din Noul Cod Civil, „orice persoană fizică sau persoană juridică este titulară a unui patrimoniu care include toate drepturile şi datoriile ce pot fi evaluate în bani şi aparţin acesteia. Acesta poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectaţiuni numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege. Patrimoniile de afectaţiune sunt (…) cele afectate exercitării unei profesii autorizate (…)”

Potrivit art. 33 alin. (1) din NCC, „constituirea masei patrimoniale afectate exercitării în mod individual a unei profesii autorizate se stabileşte prin actul încheiat de titular, cu respectarea condiţiilor de formă şi publicitate prevăzute de lege.”

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Art. 2324 alin. (4) din NCC stabileşte că bunurile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exerciţiului unei profesii autorizate de lege pot fi urmărite numai de creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu profesia respectivă. Aceşti creditori nu vor putea urmări celelalte bunuri ale debitorului.

Prin urmare, persoana care desfăşoară în mod independent o profesia liberală autorizată de lege va răspunde limitat în sensul că bunurile care fac obiectul masei patrimoniale afectate exercitării profesiei vor putea fi urmărite numai de către creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu profesia respectivă. Aceşti creditori nu vor putea urmări celelalte bunuri ale debitorului chiar dacă creanţa lor nu este acoperită prin executarea drepturilor care compun această masă patrimoniale. De exemplu, dacă un profesionist inclus în această categorie este ţinut să răspundă pentru o culpă profesională, creditorul îi va putea urmări numai acele bunuri ce fac parte din patrimoniul afectat exercitării profesiei, nu şi bunuri care intră în componenţa altor mase patrimoniale (ale sale proprii sau cele deţinute în comunitate cu celălalt soţ).

Descarcă – informarea făcută de UNNPR şi modelele de documente ce se completează în vederea înscrierii în RNPMP – link.

În Registrul Naţional de Publicitate a Maselor Patrimoniale afectate profesiei (RNPMP), orice persoană care desfăşoară o profesie autorizată, individual sau în asociere, indiferent de data la care şi-a început activitatea va putea solicita înscrierea masei patrimoniale profesionale. Registrul garantează opozabilitatea faţă de terţi a constituirii sau modificării masei patrimoniale profesionale şi a componenţei acesteia.

Determinarea masei patrimoniale destinate desfăşurării în mod individual a oricărei profesii liberale se realizează prin act constitutiv.

Actul constitutiv împreună cu dovada exercitării profesiei şi dovada înscrierii în evidenţele organismului profesional din care face parte, constituie documentaţia necesară pentru înscrierea în RNPMP. Taxa de înscriere în registru este de 50 lei + TVA/ persoană.

Sursa – CECCAR Bihor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!