AcasăCodul munciiSalariati cu probleme - raspunsuri oficiale ITM (cercetare disciplinara, absente nemotivate, etc.)

Salariati cu probleme – raspunsuri oficiale ITM (cercetare disciplinara, absente nemotivate, etc.)

Ţinând cont de prevederile Legii 53-2003

ART. 251
“ (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.”

Este legal contractul individual de muncă cu durata de o oră pe lună ? – click aici

La intrebarea:
– ÎN CAZUL ÎN CARE UN ANGAJAT A FOST CONVOCAT DE 2 ORI LA CERCETARE DISCIPLINARĂ ŞI DE FIECARE DATĂ NU S-A PREZENTAT PTR. CĂ A PRIMIT ADRESA DUPĂ DATA EFECTUĂRII CERCETĂRII, DEŞI TERMENUL DE 3 SĂPTĂMÂNI ÎNTRE DATA TRIMITERII CORESPENDENŢEI ŞI DATA EFECTUĂRII CERCETĂRII S-A RESPECTAT, ACESTA NEPRELUÂND CORESPONDENŢA CARE ESTE SOLUŢIA EFECTUARII CERCETĂRII PREALABILE ÎN CAZUL DAT?

Raspunsul este:
– Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în conditiile prevăzute la art 267 alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ţinând cont de prevederile Legii 53-2003

Art. 252
“(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnătura de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.”

La intrebarea:
– CAZ: SE FACE CERCETARE DISCIPLINARĂ, SE INTOCMEŞTE REFERAT, SE FACE SUSPENDAREA DAR ANGAJATUL ÎN CAUZĂ REFUZĂ SĂ SEMNEZE ORICE ACT. CUM POT SA-I DESFAC CONTRACTUL DE MUNCĂ NEAVÂND SEMNĂTURA LUI PE NICI UN DOCUMENT. BINEÎNŢELES AVEM MARTORI.

Raspunsul este:
– Comunicarea deciziei este obligatorie în oricare din modalităţile prevăzute de lege. În conformitate cu art. 252 din Codul Muncii, decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicării

Obligatii la incheierea contractului individual de munca – verificarea aptitudinilor, informare, etc – click aici

La intrebarea:
– VĂ ROG SĂ-MI SPECIFICAŢI DACĂ ÎN CAZUL ABSENŢELOR NEMOTIVATE ALE SALARIAŢILOR SE SUSPENDA CIM; PENTRU CATE ZILE, 1,2 ZILE NEMOTIVATE SAU PTR FIECARE ZI NEMOTIVATĂ?

Raspunsul este – da poate fi suspendat, în conformitate cu prevederile art. 51 alin. 2 din Codul Muncii.

Sursa (cu multumiri)ITM Bihor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!