AcasăCodul munciiContractul de voluntariat - elementele obligatorii aduse de Legea 78/2014 (precizări oficiale...

Contractul de voluntariat – elementele obligatorii aduse de Legea 78/2014 (precizări oficiale ITM)

În data de 24 iunie 2014, Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată, a adoptat Legea nr. 78/2014, privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 469/26. 06.2014 .

Noul act normativ, are drept scop dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale, precum şi creşterea solidarităţii sociale şi crearea unei pieţe competitive a muncii.

Actul normativ vine şi defineşte anumiţi termeni şi expresii, cum ar fi:

– activitatea de voluntariat,
– activitatea de interes public,
– contractul de voluntariat,
– voluntarul,
– coordonatorul voluntarilor,
– organizaţia-gazdă,
– beneficiarul activităţii de voluntariat, etc. ,

aspect care duce la eliminarea interpretărilor.

Este bine de precizat, aşa cum de altfel este prevăzut şi în lege că, activităţile de voluntariat izolate, sporadic prestate, în afara raporturilor cu persoanele juridice prevăzute în lege, din raţiuni familiale, de prietenie sau de bună vecinătate nu fac obiectul acestei legi.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ca şi element de noutate, actul normativ stabileşte forma şi conţinutul contractului de voluntariat, cu elementele obligatorii care trebuie cuprinse în contract, drepturile şi obligaţiile părţilor şi modalitatea de soluţionare a eventualelor litigii apărute în derularea contractului, reglementări legate de aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, precum şi faptul că, activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Este bine de făcut şi o precizare, a nu se confunda vechimea în muncă în specialitatea studiilor cu experienţa profesională şi/sau în specialitate.

Vechime în muncă în specialitatea studiilor, se dobândeşte prin încheierea unui contract individual de muncă, salariatul fiind remunerat pentru activitatea prestată şi beneficiind de stagiu de cotizare, activitatea de voluntariat desfăşurându-se cu titlu gratuit.

Este interzis, sub sancţiunea anulabilităţii, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, dată la care Legea voluntariatului nr. 195/2001 se abrogă.

Sursa – ITM Maramures

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!