AcasăImpozite/TaxeDeducere TVA achizitii cabinet stomatologic - speta oficiala ANAF

Deducere TVA achizitii cabinet stomatologic – speta oficiala ANAF

Va prezentam in cele ce urmeaza o speta publicata la data pe site-ul oficial al ANAF, mai exact raspunsul la intrebarea – Un cabinet stomatologic, desi desfasura o activitate scutita conform art. 141 alin. 1 lit. b) din Codul fiscal, se inregistreaza totusi in scopuri de TVA deoarece depaseste plafonul de scutire.

Incepand cu 01.07.2009 nu mai colecteaza taxa aferenta veniturilor din activitatea stomatologica, dar continua sa deduca taxa aferenta achizitiilor efectuate. Aceasta deducere este corecta?

IATA RASPUNSUL OFICIAL:

In sensul taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa prestarile de servicii efectuate in cadrul profesiunii lor de catre stomatologi si tehnicieni dentari, precum si livrarea de proteze dentare efectuata de stomatologi si de tehnicieni dentari.

In conformitate cu dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 – 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Conform art. 126 alin (9) lit. c) din Codul fiscal, operatiunile prevazute la art. 141 din Codul fiscal sunt considerate operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.

Prin inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA au fost incalcate prevederile art. 153 alin. (1) din Codul fiscal si ale pct. 66 alin. (1) din Normele metodologice. Nu se poate opta pentru taxarea operatiunilor scutite de taxa prevazute de art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Prin urmare, societatea comerciala nu are dreptul sa deduca taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor intrucat realizeaza exclusiv operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata fara drept de deducere, chiar daca, eronat, s-a inregistrat in scopuri de TVA

Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 126 alin (9) lit. c)

PS – conform ANAFAcest raspuns nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

2 COMENTARII

  1. […] – Certificatul de membru OTDR, vizat anual (verso) si, – dovada înregistrării, în termenii stabiliti, a formei juridice de exercitare a profesiei si a laboratorului de tehnică dentară în “Registrul formelor de exercitare a profesiei de tehnician dentar si al laboratoarelor de tehnică dentară al OTDR” – publicat pe site-ul oficial http://www.otdr.ro, cu referire la: UTIL – Deducere TVA achizitii cabinet stomatologic – speta oficiala ANAF – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!