AcasăSituatii financiare anualeCine are dreptul de semnatura pe bilantul (situatiile financiare) la 31.12.2012 ?

Cine are dreptul de semnatura pe bilantul (situatiile financiare) la 31.12.2012 ?

Potrivit OMFP 40/2013, situatiile financiare la 31.12.2012 pot fi semnate numai de persoanele abilitate potrivit legii:

– directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie (potrivit legii);
– persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR

UTIL – Cine poate sa semneze raportarile contabile la 30 iunie 2013 ? – click aici

Situaţiile financiare anuale se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

Situaţiile financiare anuale simplificate pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2012 – se întocmesc şi se semnează de către persoanele care organizează şi conduc contabilitatea entităţilor, potrivit legii, dar şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

Raportările contabile anuale la 31 decembrie 2012 – se semnează de persoanele abilitate, potrivit legii să semneze situaţiile financiare anuale, dar si de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării entităţii.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

Procedura semnării situaţiilor financiare este corelată cu modul de organizare a contabilităţii la nivelul operatorului economic, fapt pentru care amintim câteva aspecte:

– răspunderea pentru organizarea şi conducerea contabilităţii la persoanele prevăzute mai sus, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective.
– contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare;
– contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR;
– răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.

TOTUL DESPRE BILANTUL/SITUATIILE FINANCIARE LA 31.12.2012 – MODELE RAPOARTE, MODELE NOTE EXPLICATIVE, ARTICOLE DE INTERES – CLICK AICI

13 COMENTARII

  1. In caz ca am studi superioare (licentiat economist), dar nu sunt angajat al firmei pot sa semnez bilantul sau doar un contabil expert?
    Va multumesc

  2. buna ziua as dori sa ma ajutati si pe mine cu o informatie,si anume am terminat facultate cu profil economic si am urmat si master tot acceasi specializare si anume Contabilitate ,si nu nu stiu daca am drept de semnatura ,tin sa precizez ca lucrez dar pe post de casier(2ani,evidenta primara,la o societate de piese auto)si am contractul de munca pt.perioada nedeterminata cu 8h(dar lucrez 12h) si doresc sa stiu daca in conditiile astea pot sa semnez un contract de munca cu timp partial,fara desfacerea contractului actual,va multumesc

  3. Buna ziua,

    Sunt PFA cu cod caen 6920 Prestari servicii de contabilitate. Am un contract cu o firma cu CA mai mica de 35.000 euro. Nu sunt acreditata CECCAR. II pot semna eu bilantul cu PFA ul meu ?
    Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!