AcasăFormulare contabileModel Anexa 6 "Operatiuni nemonetare (NEMO)" - pentru raportare compensari intre companii...

Model Anexa 6 „Operatiuni nemonetare (NEMO)” – pentru raportare compensari intre companii din RO si parteneri externi

In urma discutiilor de pe grupul de contabilitatecontacafe_club – dar si in urma unei documentari, am aflat si noi ca, potrivit normelor BNR, rezidenţii care realizează operaţiuni nemonetare cu nerezidenţii direct şi nu prin intermediul unei instituţii financiare, au obligaţia de a raporta aceste tranzacţii la Banca Naţională a României – Direcţia Statistică.

Raportarea se face cu ajutorul Anexei 6 „Operatiuni nemonetare (NEMO)” la Norma BNR nr. 26. Operaţiunile nemonetare se desfăşoară fără transferarea de fonduri, în totalitate sau parţial, cum ar fi:
– bartere,
– compensări (netting),
– aranjamente de cliring, etc.

PENTRU MODELUL SI INSTRUCTIUNILE ACESTEI ANEXE – CLICK AICI

SANCTIUNI – info via contacafe_club (multam Robert):

art 14. (3) În cazul în care raportorii, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (1) şi (2), nu respectă prevederile prezentei norme, Banca Naţională a României poate aplica sancţiunile prevăzute la art. 57 din Legea nr. 312/2004.

Legea nr. 312/2004:
ART 57 : (1) Pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi precum şi a reglementărilor şi hotărârilor Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, în cazurile care nu cad sub incidenţa Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancară, cu modificările şi completările ulterioare, guvernatorul, prim-viceguvernatorul şi viceguvernatorii, în conformitate cu regulamentul intern aprobat de către Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, pot aplica următoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) amendă de la 5.000.000 lei la 50.000.000 lei; amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat;

Formularul se completează şi transmite la BNR atât de către acei rezidenţi ce realizează operaţiuni nemonetare în mod sistematic, în cadrul unor grupuri, de ex.: companii aeriene, servicii poştale, căi ferate etc., evidenţa compensărilor sistematice efectuându-se de către participanţii la cliring în conturi speciale, precum şi de către acei rezidenţi care efectuează ocazional compensări cu nerezidenţii.

Formularul se utilizează atât pentru raportarea operaţiunilor de cliring (bilateral), cât şi pentru cliring (multilateral). În situaţia în care un rezident efectuează în perioada de raportare operaţiuni nemonetare atât ocazionale cât şi sistematice, acesta va completa câte un formular pentru fiecare gen de operaţiune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!