AcasăDeclaratia 394Declaratia 394 (pentru operatiuni efectuate din 01.01.2012) - termene si modalitati de...

Declaratia 394 (pentru operatiuni efectuate din 01.01.2012) – termene si modalitati de depunere, sanctiuni, etc.

Va propunem in continuare partea a doua – partea intai o gasiti aici – a sintezei oficiale pe subiectul (de interes dupa 01 ianuarie 2012) – depunerea si completarea declaratiei 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, cod MEF 14.13.01.02/f – începând cu operatiunile efectuate pe teritoriul national în luna ianuarie 2012.

TERMEN DE DEPUNERE

Declaratia se depune pâna în data de 25 inclusiv a lunii urmatoare încheierii perioadei de raportare si numai daca în aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

MODALITATEA DE DEPUNERE

Declaratia se depune în format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML astfel:

– prin mijloace electronice de transmitere la distanta (on-line), în conditiile detinerii unui certificat calificat privind semnatura electronic;
– la registratura organului fiscal competent sau prin posta cu confirmare de primire, în format electronic, pe suport electronic, însotit de formularul listat, semnat si stampilat.

Declaratia se completeaza/valideaza cu ajutorul programelor de asistenta puse la dispozitie gratuit de unitatile fiscale sau pot fi descarcate de pe site-ul ANAF la adresa www.anaf.mfinante.gov.ro.

IMPORTANT! – Verificarea faptului ca este o declaratie corecta reprezinta un proces ulterior depunerii, care se desfasoara pe serverele centrale. Dupa depunerea prin internet sau la ghiseu a formularului (394), starea acesteia se poate verifica accesând portalul ANAF. Daca pe pagina de vizualizare a starii declaratiei se afiseaza un mesaj cu erorile pe care le contine documentul depus, trebuie ca, în termen de 3 zile lucratoare, sa se corecteze toate erorile comunicate si sa se reia procesul de depunere a declaratiei 394.

SANCTIUNI

Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei informative reprezinta contraventie si se sacntioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, conform prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 219 alin.1 lit.f si alin.2 lit. c).

ATENTIE:

informatiile declarate în „Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national” si cele declarate în „Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national”, de catre toate persoanele înregistrate în scopuri de TVA se vor încrucisa la nivel central în vederea corelarii informatiilor declarate pe codurile de înregistrare în scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care s-a emis factura) iar informatiile din baza de date vor fi puse la dispozitia organelor de control.
prevederile OMFP nr. 3596 / 2011 (baza legala pentru noua D 394) intra în vigoare la data de 1 februarie 2012 si se aplica pentru operatiunile efectuate începând cu 1 ianuarie 2012 – text integral.
– pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national pâna la data de 31 decembrie 2011, inclusiv ramân aplicabile prevederile OPANAF nr. 702/2007.

Sursa info – DGFP Brasov


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. […] – Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, formular 394, pentru declararea operaţiunilor desfăşurate în luna ianuarie 2012, de către plătitorii de TVA cu perioadă fiscală lunar. Reglementare: OPANAF nr. 3.596/2011. Declaratia 394 (pentru operatiuni efectuate din 01.01.2012) – termene si modalitati de depunere, sanctiuni, etc. – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura